"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 17/05/2005

La desmobilització: fracàs o esperó?

Servidor som una de les vint mil persones que dissabte no van assistir a la Diada per la Llengua convocada per l'OCB a Ses Voltes de Palma. Em referesc a les vint mil persones que sí assistírem a la Diada rècord de 1999, quan ens hi aplegàrem vint-i-cinc mil ànimes, i que, per una o altra raó, enguany hem fet sa pòlissa.

Perquè tots tenim la nostra, de raó. Jo era al poble de Sant Joan, assistint a la trobada de corals de Mallorca, on em vaig trobar molts de coneguts que coincidien a assegurar que, si no haguessin tingut això, haurien anat a Ses Voltes. Així mateix, ahir, dilluns, nombrosos companys de feina exhibien els seus motius -tots raonables, tots comprensibles- que els excusaven d'haver acudit a la convocatòria de l'OCB. En qualsevol cas, és obvi que alguna cosa passa quan, en la nostra escala de prioritats, la Diada ha caigut tantes posicions que ja està en zona de descens, com el Mallorqueta.

Hi ha qui apunta raons organitzatives per explicar/justificar la baixa assistència: que si fer-ho cada any no és bo, que si els problemes interns de l'OCB li resten capacitat mobilitzadora... Potser sí. Però per poc que estenguem la nostra observació cap a altres mobilitzacions toparem amb una realitat semblant: què va passar amb el recent Primer de Maig? Que els sindicats van aplegar molt més poca gent que els altres anys. I m'atrevesc a pronosticar que el II Fòrum Social de Mallorca, que se celebrarà el proper cap de setmana comptarà, igualment, amb menys participació que en la seva primera edició.

Diguem, id√≤, les coses pel seu nom: la societat mallorquina est√† teriblement desmobilitzada. Si m√©s no, els sectors i les ¬ęcauses¬Ľ que en altres moments han estat els motors de reivindicacions molt importants i massives. Per√≤ no ens equivoquem: aix√≤ no √©s un frac√†s de les organitzacions que, malgrat tot, segueixen al peu del can√≥, i tampoc dels seus responsables (sort tenim de gent com ells, que no ha llen√ßat la tovallola!). La desmobilitzaci√≥ no √©s un frac√†s, √©s un s√≠mptoma o, en tot cas, una reacci√≥ equivocada davant el frac√†s. El frac√†s √©s que ens governi el PP. El frac√†s √©s que aquesta caverna de cr√†pules, aprofitats, vividors i c√≠nics que ens governen tenguin cera del corpus: com que fan all√≤ que, tanmateix, √©s d'esperar en ells, no ens n'al√ßam una cella. En una ocasi√≥ li vaig sentir dir a un notable dirigent del PP que la difer√®ncia entre ell i el l√≠der del PSM al seu poble era que ell, el del PP, podia anar el diumenge mat√≠ al caf√® de la pla√ßa a fardar de les ¬ęcorridas¬Ľ (sic) que s'havia fet la nit abans per Palma, i que la gent li riuria les gr√†cies, mentre que el del PSM aix√≤ no ho podria fer mai. El problema -el frac√†s-, √©s que t√© ra√≥.

Per√≤ no podem continuar aix√≠. No pot ser que la reacci√≥ majorit√†ria davant la contund√®ncia de les agressions contra la llengua, contra la cultura, contra el territori, contra tot all√≤ que som i que m√©s estimam, sigui la resignaci√≥, com el silenci de l'ase que, cansat de cops, deixa de remugar. Si no som capa√ßos de transformar la indignaci√≥ en mobilitzaci√≥ i en projecte de canvi, arribar√† que no ens mereixerem altra cosa que les rialletes sornegueres que ahir es devien fer els capitosts encarregats de perpetrar la pol√≠tica governamental. Diuen que un d'ells, quan va saber que l'OCB convocava la nova Diada reivindicativa, va fer, fotend√≥s: ¬ęUi, quina por!¬Ľ. Per favor, no li donem la ra√≥.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: