"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 21/05/2005

El món, aquesta dualitat malentesa

No són galàctics, però a vegades sembla que vénen d'un altre planeta, en tenen el misteri, l'aureola i, si tant voleu, la cera del Corpus dels ungits. Com si fossin aquests ninots blancs, meitat vaques boges anorèxiques, meitat homínids que aquests dies, per promocionar una pel·lícula, han vengut a poblar, ni que fossin uns èssers mutants, les nostres existències i, després d'haver-se exhibit, se'n tornaran i què ha estat, no res...

Però ells resten ací, entre nosaltres i s'emperifollen un discursos carregats de cels cotonats o d'holocàustiques ferums infernals, és la dualitat malentesa a què feia referència al títol d'aquest article. I ho poden fer impunement perquè aquesta terra, no sè que té, els regenera. Ens referim a les nostres PePes que ens governen, com uns titelles que mai no acaben la corda i saben fer tots els papers. I hi excel·leixen en els més extrems, potser per allò que entre el bé i el mal només hi ha un malentès. Vegem-ne uns exemples d'aquesta setmana mateixa.

El cas Blanca Iglesias, la digitalitzada que s'ha esva√Įt com l'√†nima d'en Robert, n'√©s un exemple. En con√®ixer-se l'esc√†ndol, tots ho recordareu, surt en Pere Rotger, m√©s flamenc que en Carratal√°, -si li amollen un bou per Sant Abdon, no cal que cerquin toreros forans- i diu que si √©s cert (que no t√© t√≠tol) es personaran com a acusaci√≥. Com volent donar a entendre que ells eren totalment innocents d'aquella contractaci√≥, que no la hi havien volguda posar a posta. Vaja, que la catec√ļmena, a ells, que no tenen cap p√®l de beneit, els havia tos en eixut. Ja hem tirat pilotes fora, ja tenim la Seu plena d'ous i qu√® √©s estat, no res. Resulta que l'oposici√≥ no es conforma amb aquesta rotgerianada -cercau la paraula en el darrer manual de neologismes tauromaquis- sin√≥ que demana m√©s. I els t√®cnics diuen blanc: que la Blanca -no sempre √©s sin√≤nim d'Immaculada, a vegades la iconografia √©s enganyosa- no ha participat en cap proc√©s de selecci√≥ d'aspirants (ara no ve al cas qu√®) i en canvi l'oposici√≥ exhibeix un document on demostra que s√≠ que hi ha participat ja que l'ha signat ella i un regidor, per tant diu negre. Qu√® feia na Blanca? Badava, cobrava i figurava? O realment tallava bacall√†?

Segon cas que ha passat aquesta mateixa setmana. En menys de 24 hores passen per Palma dues figures rellevants de la pol√≠tica catalana: en Joan Saura i en Josep Piqu√©. Davant aquests dos personatges el mateix partit, per part dels seus dos representants amb m√©s c√†rrec, el president i la vicepresidenta, representa dues operetes completament diferents i antag√≤niques. Per una banda, n'Estar√†s, amfitriona de Joan Saura, fa una roda de premsa conjunta i diu o d√≥na a entendre que volen participar en la configuraci√≥ d'aquesta nova concepci√≥ d'Espanya on -i aix√≤ √©s l'√ļnic que els pica- les autonomies que s√≥n m√©s riques poden usdefruitar de m√©s recursos dels que produeixen. I va semblar que aquesta nova idea d'Espanya no li feia sobres, ni agrura o, com diuen al Pa√≠s Valenci√†, no li feia revenir arcades. Davant el camale√≤nic Piqu√© i davant un altre auditori, Matas va dir tot el contrari: es va befar d'aquesta nova idea d'Espanya que diuen que s'est√† configurant i es va demanar qui comandava a Son Vivot: si en Zapatero, en Maragall o en Carod Rovira. L'auditori requeria un altre gui√≥, un altre libretto.

Tercer cas, el ballador de cadires d'Andratx resulta que √©s a ulls d'en Miquel Ramis un santito de guixo, en canvi totes les forces tel¬∑l√ļriques amb ascendents mefistot√®lics s'han congriat a Formentera i Esporles on totes les pestil¬∑l√®ncies s'hi han escampat perqu√® sembla que perdran la batlia. Sup√≤s que no se'n recorden de com varen tenir la de Maria de la Salut, amb un regidor elegit per unes altres llistes. Per√≤ al cap i a la fi, all√≤ que cal √©s encendre la foguera perqu√® realment Esporles no els fa ni els fot, all√≤ que realment els preocupa √©s que els esclati la canonada de les fecals devers Calvi√† on √©s m√©s que evident que el pacte entre el PP i UM s'aguanta i des de fa estona amb saliva dejuna. I √©s que el m√≥n, catxindena, no seria m√≥n si no fos per aquesta dualitat malentesa.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: