"La fermesa d'un somriure" Sebasti脿 Serra, en la mem貌ria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 22/05/2005

La mesa del sector lleter

El Parlament de les Illes Balears va acordar per unanimitat que la Conselleria d'Agricultura elabor脿s un pla de viabilitat per al sector lleter. Aquesta iniciativa, adoptada per trobar solucions estructurals, hauria de ser una bona not铆cia. La import脿ncia estrat猫gica d'aquest sector per al conjunt de l'agricultura i de la ramaderia de les Illes -i per tant per al sosteniment del territori- aix铆 ens ho fa creure. L'acord del Parlament 茅s una crida positiva a l'esperan莽a.

A m茅s, el pla que vol el Parlament es planteja per prendre mesures importants de bon de veres: compres i gesti贸 en com煤, centre d'engreix, gesti贸 conjunta de l'alimentaci贸 del bestiar, central de comercialitzaci贸, gabinet de projectes i redisseny de les subvencions destinades al sector. L'enc脿rrec a la conselleria ja 茅s, en ell mateix, un valent pla d'actuaci贸.

Per貌 la conselleria, poruga de no tocar els interessos que estan duent el sector al precipici, ha decidit no banyar-se i no participar a la mesa sectorial. Va regular la constituci贸 de la Mesa Sectorial del Sector Lacti Bov铆 excloent-se'n ella mateixa. Un pla de viabilitat elaborat sense l'administraci贸! 驴Qu猫 es pret茅n amb una taula sectorial sense l'administraci贸, que 茅s qui maneja la informaci贸 i qui disposa de t猫cnics i mitjans econ貌mics per dur a bon port l'elaboraci贸 del pla de viabilitat? La irresponsabilitat dels que tan malament han assessorat la consellera 茅s molt gran.

脡s clar que d'una taula on es fa seure els pagesos i els industrials, sense el paper d'脿rbitre i d'impulsor d'iniciatives del Govern, no en sortiran gaires idees. Sobretot tenint en compte la pressi贸 externa a la qual est脿 sotm猫s el sector. Ben al contrari, l'abs猫ncia de la conselleria facilitar脿 un desencontre que far脿 impossible arribar a conclusions. La conselleria hauria de mediar entre els diferents interessos i fer viable un di脿leg fecund que permet茅s arribar a idees de consens.

D'altra banda el sector lleter no est脿 pendent tan sols de plans de viabilitat, ni molt menys. El sector lleter est脿 pendent d'unes actuacions que ja foren determinades per plans, estudis i resolucions parlament脿ries anteriors. I sobretot jo diria que est脿 pendent d'una cosa: que el Govern Balear doni suport al manteniment del sector i aix铆 ho faci coneixedor als pagesos. Fugint de la taula sectorial es fa la impressi贸 contr脿ria.

No oblidem que el sector s'est脿 morint de cada dia. Millor dit: l'estan matant. Les err貌nies decisions de la conselleria en mat猫ria de quota l脿ctia estan sent molt negatives. Pareix que l'actuaci贸 del Govern va dirigida a resoldre els problemes del sector lleter per supressi贸 directa dels lleters.

La conselleria hauria d'agafar les vaques per les banyes i anar per feina. S'han de reduir costos de producci贸 i assegurar el preu pagat als ramaders. Reduir costos es pot fer amb un programa de suport al transport d'aliments per al bestiar gravats per l'efecte insularitat i millorant els programes de suport a la producci贸 de farratges. Assegurar els preus passa pel suport al sector cooperatiu i a la millora de la comercialitzaci贸. Les dimensions del sector lacti a Mallorca permeten actuar sobre ell d'una manera positiva i amb costos redu茂ts, assegurant en canvi uns beneficis socials indubtables (conreu d'una extensi贸 important de territori, manteniment d'un teixit agrari molt amena莽at i producci贸 d'uns aliments de qualitat). La conselleria d'Agricultura ha d'actuar amb responsabilitat. No serveix de res provar de tirar pilotes cap a fora o donar la culpa a Madrid.

      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: