"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 28/05/2005

Drets per la llengua

Avui i dem√† es fa a Porreres una nova edici√≥ de l'Acampallengua, aquesta gran trobada en favor de la llengua pr√≤pia de les illes Balears, la llengua catalana. √Čs, sobretot, un espai per a mostrar la for√ßa, la pot√®ncia i la capacitat mobilitzadora que t√© a Mallorca la cultura feta en llengua catalana. Una exposici√≥ gegant, una mostra grandiosa del bo i millor de la nostra cultura pr√≤pia i de la capacitat d'aquesta per seduir i integrar tots aquells que s'hi acosten sense prejudicis.

Enguany, des de l'entitat organitzadora, Joves de Mallorca per la Llengua, s'ha volgut fer √®mfasi en la import√†ncia de defensar els drets ling√ľ√≠stics dels catalanoparlants. Uns drets que s√≥n individuals i alhora col¬∑lectius.

A la proposta de manifest que es debatr√† avui horabaixa, hi trobam, entre moltes altres, les seg√ľents reclamacions que, al meu entendre, s√≥n molt importants:

-Reclamam a l'ONU que reconegui la Declaraci√≥ Universal de Drets Ling√ľ√≠stics de 1996 com a font de la legislaci√≥ internacional en mat√®ria de diversitat ling√ľ√≠stica.

-Reclamam a la Unió Europea que el català sigui oficial de ple dret a les institucions comunitàries al mateix nivell que els altres idiomes oficials abans de finalitzar l'actual presidència luxemburguesa.

-Reclamam a l'Estat espanyol que el català sigui llengua oficial de ple dret a les institucions estatals, reformant, si cal, tot l'ordenament jurídic vigent.

-Reclamam als Estats espanyol i francès l'oficialitat de la llengua catalana a tots els territoris en què es parla i no gaudeix de reconeixement (Aragó i Catalunya Nord).

-Reclamam a l'Estat espanyol la promulgaci√≥ d'una Llei Estatal de Drets Ling√ľ√≠stics, que obligui tots els servidors p√ļblics a atendre els ciutadans catalanoparlants en la seva llengua.

-Reclamam a l'Estat espanyol una reparaci√≥ hist√≤rica per la persecuci√≥ de qu√® ha estat objecte la llengua catalana en forma d'inversions per ajudar a la recuperaci√≥ ling√ľ√≠stica.

-Exigim al Govern de les Illes Balears que rectifiqui de manera urgent totes les mesures que ha pres en contra del catal√† (davallada dels requisits ling√ľ√≠stics per als funcionaris, tancament de Som R√†dio i R√†dio Jove, retallada del pressupost de normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica, supressi√≥ de la Junta Avaluadora de Catal√†, campanya contra l'√ļs de la llengua dins el sistema educatiu).

-Exigim al Parlament de les Illes Balears que el català sigui considerat com un dret i un deure al nou Estatut d'Autonomia.

-Reclamam la promulgaci√≥ d'una nova Llei de Pol√≠tica Ling√ľ√≠stica que inclogui sancions al seu incompliment, especialment en l'√†mbit dels drets ling√ľ√≠stics. Mentrestant reclamam el compliment √≠ntegre de la Llei de Normalitzaci√≥ Ling√ľ√≠stica vigent.

-Reclamam que els alts càrrecs del Govern de les Illes Balears difonguin un missatge positiu sobre la llengua catalana, lluny de confusionismes.

-Reclamam un increment substancial dels pressuposts de normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica, fins a arribar al mili√≥ d'euros durant aquesta legislatura.

-Reclamam al Govern de les Illes Balears la posada en marxa d'una xarxa de dinamitzadors ling√ľ√≠stics a tots els pobles i barriades de les Balears, amb l'objectiu de promoure l'√ļs i el coneixement del catal√†.

Aquesta xarxa ha d'incloure Oficines de Garanties Ling√ľ√≠stiques que vetlin pels drets ling√ľ√≠stics dels catalanoparlants.

-Reclamam que la Comunitat Autònoma assumeixi les competències en immigració com a mitjà per a garantir una correcta integració social i cultural dels nouvinguts.

Hi ha moltes més reclamacions i propostes, però deixau-me que vos en faci una a vosaltres, estimats lectors: anau a l'Acampallengua, passau-hi, mostrau la vostra solidaritat amb els joves acampats per la llengua.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: