"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 01/06/2005

La llengua i la perversió d'UM

Com a persona que treballa des de fa molts d'anys per millorar l'ús i el coneixement de la llengua a Mallorca, des de l'àmbit professional i particular, aportant temps, energia i il·lusió, conjuntament amb altra gent, en activitats diverses al poble on visc, Porreres, no puc deixar de manifestar que la postura d'UM amb la llengua és perversa i manipuladora.

Per això jo vaig pegar un crit de FORA! CERTIFICAT C! quan la presidenta d'UM, Maria Antònia Munar, va començar el seu discurs de mel i sucre en l'obertura de l'Acampallengua a Porreres, dissabte passat. El crit és personal, no en nom de cap grup polític, com s'ha volgut fer pensar des d'UM de Porreres en les seves declaracions o comentaris segons veig a la secció No vagi per dit a Diari de Balears (dimarts, 31 de maig). Segons es publica al diari esmentat el crit de desacord el fa «una militant molt coneguda del PSM», però no afegeixen per exemple «que sempre ha col·laborat amb UM en activitats en benefici del poble, a títol personal i també com a membre del grup polític del PSM, que els va donar el suport necessari en l'equip de govern en què Joan Sastre s'estrenà i pogué ser batle, que es va implicar personalment ben a fons per aconseguir l'institut a Porreres quan era conseller Damià Pons, etc., etc. etc».

Per quin motiu els interessa alimentar el morbo d'una suposada guerra PSM-UM que a Porreres no existeix? Però això és una altra història que en tot cas hauré d'aclarir amb els meus companys (?) d'UM de Porreres i no hi vull perdre temps, perquè no és d'interès per altra gent.

El que sí m'interessa i molt és que no es banalitzi el meu crit de desacord amb un partit que només utilitza la llengua per fer declaracions faraòniques i fer-se la foto envoltada de suposats nacionalistes. No el vaig fer perquè sigui militant del PSM (gens coneguda, per cert, fora de Porreres), el vaig fer perquè UM dóna suport a la política lingüística del Govern i a una IB3 inquietant pel futur del país quan dóna suport al PP, perquè és des d'UM que s'impulsa l'equiparació del títol d'ESO amb el certificat C i això rebaixa el nivell d'exigència en el coneixement i ús de la llengua, perquè des d'UM no es fan actuacions concretes a favor de la llengua més que alguna campanya puntual i decorativa amb personatges coneguts que donen prestigi a la llengua (hi estic d'acord) i de pas, al partit (manipulació lleu i subtil?) o, el que més saben fer, repartir doblers públics a canvi de propaganda. Per això l'han convidada, perquè ha repartit doblers; en aquest cas per a l'Acampallengua. A canvi de què? Tothom sap que no és gratuït: interessa desmarcar-se del PP i per això a Porreres no hi faltava ningú del sector crític envoltant la presidenta. És pura transacció comercial; funciona així, ja ho sabem. I és evident que a mi, personalment, i a molta altra gent, ja ens va bé que en surti beneficiada la llengua, però això no vol dir que combreguem amb rodes de molí.

No aniria gens malament que en aquests actes solemnes i quasi litúrgics que tan perversament bé saben usar des d'UM hi hagués més gent que els descol·locàs una mica el discurs, perquè amb tanta complaença institucional i informativa, i sempre des d'un cadafal, s'arriben a creure que tots som els seus fidels.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: