"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 07/06/2005

Judici al nacionalisme cors

El Tribunal correccional de París va absoldre, el passat dia 20 de maig, el dirigent nacionalista cors Jean-Guy Talamoni, però va condemnar un altre dirigent històric, Charles Pieri a deu anys de presó. Així mateix, altres 19 persones varen esser condemnades a penes que anaven dels sis mesos als set anys de presó. Precisament, ha rebut aquesta darrera pena Charles-Philippe Paoli, considerat molt pròxim a Pieri.

No hi ha dubte que la justícia francesa ha volgut fer un escarment amb els sectors més proclius a la lluita armada. Charles Pieri ha estat reputat per l'acusació com un dels principals dirigents de l'organització armada FLNC-Unió dels Combatents, el grup violent més important sorgit de les escissions de l'antic Front d'Alliberament Nacional de Còrsega -FLNC-. La premsa parisenca considera aquest dirigent com el «símbol de les derives mafioses d'alguns nacionalistes». Amb tot, des dels sectors nacionalistes, s'ha destacat que els delictes provats, per exemple utilització de vehicles de lloguer sense pagar i amenaces a centres hotelers de tercera, a un francès metropolità mai no li haurien costat penes de presó.

D'altra banda, l'absolució de Jean-Guy Talamoni sens dubte també té una lectura política. Talamoni es el líder i portaveu dels diputats nacionalistes de l'Assemblea Territorial de Còrsega, una institució relativament semblant a un parlament autonòmic. A més, aquest advocat és valorat per bona part de l'opinió pública corsa com l'única persona capaç d'aglutinar la nebulosa nacionalista entorn d'un projecte polític. El seu prestigi s'ha engrandit després d'un judici on no li han pogut imputar cap càrrec, ni tan sols «moral», de manera que actualment sembla el millor interlocutor amb París.

Tanmateix, ara a la capital francesa les preocupacions són unes altres i el conflicte cors ja fa trenta anys que s'arrossega. A l'inici dels anys setanta, la població autòctona era cada vegada més malcontenta amb els privilegis que gaudien els immigrants francesos, molts dels quals eren refugiats d'Algèria, els anomenats pieds-noirs. L'agost del 1975, com a acte de protesta, un grup de nacionalistes ocuparen el celler d'un pied noir. En els confusos incidents que seguiren hi trobaren la mort dos gendarmes i nombrosos corsos foren empresonats i traslladats a París. Començava un espiral de violència que encara no ha finalitzat. Per cert, que un dels objectius dels nacionalistes, tant dels moderats com dels radicals, era impedir la «balearització» de Còrsega, ja que el model illenc de desenvolupament era considerat colonial i depredador del medi ambient.


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: