"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

NotĂ­cies. 16/10/2008

Joana Lluïsa Mascaró: “no ens aturarem, perquè ens hi jugam l'existència com a poble i com a país”

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura lliura els Premis Mallorca de Creació Literària, que enguany reben Miquel de Palol, Bernat Nadal i Gemma Pasqual; mentre Joan Carles Bellviure i Josep Maria Miró s’alcen exaequo amb el Premi Teatre Principal de Texts DramàticsJoana Lluïsa Mascaró, vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, i presidenta del PSM-EN, ha lliurat els Premis Mallorca de Creació Literària 2008. En el discurs institucional, Mascaró ha reivindicat la llengua catalana com a “punt de trobada de tots els pobles que configuram els Països Catalans”, i ha fet una crida a renovar el compromís per “continuar treballant per la normalització lingüística i per la normalitat de l’espai cultural”. En aquest sentit, ha advertit aquells qui pretenen atacar la nostra llengua i la nostra identitat: “no ens aturarem, perquè ens hi jugam l'existència com a poble i com a país”.

Els guanyadors d’aquesta quarta edició dels Premis Mallorca de Creació Literària són Miquel de Palol, en la modalitat de narrativa, amb l’obra L’illa dels morts i sota el pseudònim de Pepet Gitano; Bernat Nadal, en la de poesia, amb l’obra Oratori d’atricions i sota el pseudònim de Poemes, i en la de narrativa juvenil, Gemma Pasqual, amb l’obra E=mc2 i sota el pseudònim d’Einstein. Quant al Premi Teatre Principal de Texts Dramàtics, el premi ha resultat ex aequo i ha recaigut en Joan Carles Bellviure, per l’obra Residents, i en Josep Maria Miró Coromina, per l’obra La dona i el debutant.

Miquel de Palol (Barcelona 1953), poeta i narrador. Ha cursat la carrera d'arquitectura i és membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. L’any 1982 va obtenir el premi de poesia Carles Riba amb El porxo de les mirades, també distingit amb el premi Crítica de Serra d'Or, 1984. La novel•la El jardí del set crepuscles es guardonà amb el premi Joan Crexells, el 1989, el premi de la crítica Serra d'Or, el 1990, el premi Nacional de la Crítica, el 1990, i el premi Nacional de Literatura Catalana, el 1990. A partir dels anys 90 inicia la producció narrativa entre el relat fantàstic i llegendari i l'especulació filosòfica, i són molts els títols que ha publicat des de llavors.

Per la seva banda, Bernat Nadal (Manacor 1950), de formació autodidacta, s’inicià en la poesia sota l’estímul de Miquel Àngel Riera i de Blai Bonet. Es donà a conèixer el 1971 amb La desintegració del desig i l’any següent publicà uns poemes a l’antologia Poesia 72, juntament amb Josep Albertí i Damià Huguet. Altres poemaris seus són Elegies a la injusta manera de representar lliurament el paper de la comèdia (1972) i Contribucions especials (1975), entre d’altres. Ha fet incursions en el terreny de la narrativa i el periodisme. Ha guanyat el premi Ciutat de Manacor, al 1970 i el Festa de les lletres de Campos, al 1972.

La guanyadora del Premi Mallorca de Narrativa Juvenil és Gemma Pasqual (Almoines, la Safor, 1987). Ha cursat estudis de tècnica superior en administració d’empreses a l’Escola d’Artesans, es dedica al món de la programació. Des de l’inici de la seva carrera com a escriptora, Gemma Pasqual s’ha especialitzat en literatura juvenil i ha guanyat nombrosos premis en aquest àmbit, el darrer dels quals és el premi Barcanova, l’any passat, per l’obra Llàgrimes sobre Bagdad.

Joan Carles Bellviure (Vinaròs, PaĂ­s ValenciĂ  1963), que comparteix el Premi Teatre Principal de Texts DramĂ tics amb Josep Maria MirĂł, Ă©s diplomat per L’École Internacional de ThĂ©atre Jacques Lecoq (1992- 1994). Com a actor ha treballat amb directors com Toni AlbĂ , Marine Benech, Alain Mollot o Pere Fullana, entre d’altres. Com a director, va codirigir Seqüències i, el 2002, estrenĂ  Història(es) al Teatre Principal. Per la seva banda, Josep Maria MirĂł Ă©s llicenciat en direcciĂł i dramatĂşrgia a l’Institut del teatre de Barcelona (2008). Ha guanyat tambĂ© nombrosos premis com a actor i com a director, i ha treballat amb l’equip de guionistes de TV3 i amb altres mitjans de comunicaciĂł a Catalunya.ťEnllaços

Discurs de Joana LluĂŻsa MascarĂł


      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: