"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 21/11/2008

El PSM-EN reclama modificar la Llei de Memòria Històrica perquè l’Estat assumeixi les exhumacions

Biel Barceló i Pere Sampol presenten la iniciativa, que es durà al Senat, amb l’argument que “no es poden frustrar les expectatives dels familiars dels desapareguts”El PSM-EN ha presentat aquesta setmana una iniciativa per modificar la Llei de Memòria Històrica amb l’objectiu que l’Estat assumeixi la responsabilitat de cercar i exhumar les restes de les persones desaparegudes i assassinades a causa de la Guerra Civil. La iniciativa, que s’ha registrat al Senat, ha estat presentada pel secretari general del PSM-EN i portaveu parlamentari del BLOC, Biel Barceló, i pel senador nacionalista, Pere Sampol.

La proposta dóna un termini de tres mesos al Govern de l’Estat per elaborar un pla de treball d’identificació dels desapareguts i un protocol d’actuació científica per a la pràctica de les exhumacions. Així mateix, dóna un termini de sis mesos perquè l’Executiu espanyol iniciï les tasques de prospecció i exhumació de les despulles dels represaliats. L'aprovació d'aquesta iniciativa permetria dur a terme les exhumacions de fosses comunes com les de Porreres o Calvià, a Mallorca, tal i com reivindiquen els familiars i les entitats per la Memòria Històrica.

Biel Barceló ha explicat que la Llei de Memòria Històrica, “tal i com està redactada actualment, no soluciona el principal problema dels familiars dels desapareguts, que el que volen és poder trobar els seus morts i donar-los sepultura digna, després de 70 anys d'espera. Aquest és un dret fonamental de qualsevol persona”. El portaveu del BLOC ha explicat que cal donar resposta a les expectatives generades arran de les recents iniciatives judicials, que finalment no han donat fruits “en gran mesura, per l’oposició del fiscal general de l’Estat”: “aquestes esperances no es poden frustrar de cap de les maneres, perquè seria continuar una forma de tortura contra els familiars de les víctimes”.

Al seu torn, Pere Sampol ha afirmat que “les Administracions públiques no poden reduir el seu paper a simples col•laboradors amb els particulars per a la localització i la identificació de les víctimes. Si l’Estat va ser responsable de les desaparicions, l’Estat actual, tot i que amb un altre Govern i amb un altre règim, en continua sent responsable”.
Documents

PDL per a la modificació de la Llei de Memòria Històrica (57 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: