"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 18/11/2010

Biel Barceló reclama a Brussel·les la presència "sense intermediaris" de les Illes Balears a Europa

El secretari general del PSM-EN ha intervengut avui en el debat "Independència a Europa: La igualtat per a les nacions al segle XXI”, organitzat per l'Aliança Lliure Europea 

El secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló, ha intervengut avui en un debat celebrat al Parlament europeu per reclamar una presència directa de les Illes Balears a Europa, "sense intermediaris", per tal d'assolir el ple reconeixement de la insularitat i per evitar la discriminació econòmica que perjudica el nostre país respecte altres illes com ara Malta i Xipre (totes dues amb estat propi).

 

El debat, que duu per títol "Independència a Europa: La igualtat per a les nacions al segle XXI”, estava organitzat pel grup parlamentari de l'Aliança Lliure Europea (ALE), partit polític europeu en què està integrat el PSM-Entesa Nacionalista. Diferents representants polítics, membres de governs i experts en economia i cultura, han examinat els actuals moviments al si de la UE cap al dret a decidir de diversos pobles europeus i els beneficis que això pot implicar, des d’un punt de vista econòmic i cultural.

 

En la seva intervenció, feta en català, Biel Barceló ha plantejat dos temes principals. En primer lloc, la necessitat de que la Comissió Europea adopti un paquet urgent de mesures econòmiques per a compensar els costos d’insularitat que pateixen les Illes Balears. Altres regions insulars de la UE ja reben aquest tipus de mesures, com és el cas dels estats  membres que són illes (Malta, Xipre) o de les illes ultraperifèriques, com ara Canàries (cal tenir en compte que Balears reuneix 4 dels 5 criteris per ser regió “ultraperifèrica”). Si les Illes Balears tenguessin el mateix finançament que altres regions insulars de la UE rebríem 498 milions d’euros d’inversions públiques europees, en compte dels 131 actuals (en el període 2007-2013). És a dir, gairebé quatre vegades el muntant que percebem. 

 

Per altra banda, el líder del PSM-EN ha incidit en la necessitat d’aprofundiment democràtic a la Unió Europea per tal que, tots els pobles i parlaments que així ho desitgin –i sempre de manera pacífica i democràtica- puguin avançar cap al dret a decidir dins el marc de la Unió Europa.

 

En el debat, hi han participat els líders dels principals partits nacionalistes d’Europa. Entre ells, cal destacar la presència de Jill Evans (eurodiputat del Playd Cymru –patit nacionalista del País de Gal·les), Angus Robertson (portaveu al Parlament d’Escòcia del Partit Nacionalista Escocès-SNP), Geert Bourgeois (viceministre-president del Govern de Flandes), Joan Puigcercós (president d’ERC), Guillerme Vázquez (portaveu nacional del BNG), Pello Urizar (secretari general d'Eusko Alkartasuna). També hi han intervengut experts de l'àmbit acadèmic, com ara Adam Price (Universitat de Harvard), Klaus Desmet (Universitat Carlos III) o J.M.Terricabras (Universitat de Girona).

 

 

A continuació podeu accedir al vídeo de l'Agència Catalana de Notícies que resumeix el debat.

A més, també podeu llegir el text complet de la intervenció de Biel Barceló.

Enllaços

Vídeo Secretari General del PSM


Documents

Intervenció de Biel Barceló al Parlament Europeu (27 KB)      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: