"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

Notícies. 30/03/2015

MÉS exigeix per Balears el mateix reconeixement d’insularitat que Canàries

Biel Barceló presenta cinc mesures concretes per compensar el cost d’insularitatEl candidat de MÉS per Mallorca a la Presidència del Govern, Biel Barceló, i la candiata al Parlament Margalida Capellà han presentat avui cinc mesures concretes per compensar el cost d’insularitat que pateixen les Illes Balears, i que deixa l’economia balear en inferioritat de condicions respecte al continent. Barceló ha afirmat que el nou Govern de canvi exigirà per Balears a Madrid el mateix reconeixement d’insularitat que Canàries.

 

Els candidats de MÉS han escenificat aquestes propostes a un espigó de la platja de Can Pere Antoni, a Palma, simulant que introduïen una carta adreçada al Govern espanyol en una botella de vidre que, per via marítima, havia de dur el missatge a Madrid. Aquest és el contingut de la missiva, que Biel Barceló ha resumit davant els mitjans:

 

Benvolguts membres del Govern central de Madrid,

 

A les Illes Balears el 95% de la càrrega de mercaderies es fa per mar. El cost del transport marítim és molt més car que el transport terrestre. Algunes de les dades que ens ho mostren: (Dades de la Cambra de Comerç, 2010)

 

  • El transport marítim és un 35% més car que el terrestre.
  • De fet, la mateixa distància és molt més cara per mar que per terra:

- Cost de transport mercaderia Sevilla-Bilbao (862 Km): 0,67 €/Kg

- Cost de transport mercaderia Palma-Bilbao (932 Km): 0,97 €/Kg

  • Això provoca, per exemple, que els productes importats són més cars aquí que a la península:

- Ordi: un 26% més car

- Paper (per embalatge): un 15% més car.

 

L’alt cost del transport marítim resta competitivitat a la nostra economia: els productes fabricats aquí són més cars a l’exterior i els productes que importam de fora són també més cars.

 

Les ajudes que rebem pel transport i per les mercaderies han resultat insuficients i ineficaces. Per combatre aquest cost d’insularitat, sol·licitam al Govern de l’Estat:

 

1) Declaració de Servei Públic Obligatori en el transport de passatgers entre les IB i entre les IB i Barcelona, València i Madrid. (El 50% de subvenció al transport de passatgers no ha funcionat, perquè s’incrementen els preus). Tal com ja ocorre als vols d’illes com Sardenya i Còrsega (17 declaracions de Servei Públic)

 

2) Declaració de Servei Públic Obligatori del transport de mercaderies perilloses. Productes com l’oxigen pels hospitals o el clor, tenen problemes d’abastiment perquè no hi ha cap vaixell específic que faci aquest transport.

 

3) Fiscalitat reduïda pel transport de mercaderies i passatgers. Tal com ocorre a altres illes europees com Malta, s’aplica un IVA reduït o, fins i tot, no s’aplica en alguns casos.

 

4) Reconeixement de la insularitat per part de la UE. El Govern Central ha defensat un finançament especial de la UE per Canàries, Ceuta i Melilla per la seva situació de llunyania del continent europeu: reben un finançament extra de fons europeus per invertir en ports i aeroports (Fons de Cohesió, Fons FEDER). Les IB són l’únic arxipèlag de la UE que no rep cap tipus de compensació pels costos extra d’insularitat.

 

5) Gestió pròpia de ports i aeroports. El superàvit dels aeroports de Balears s’haurien d’emprar per reduir les taxes d’ús dels aeroports, que ara són molt altes i estan sobretaxades, segons estudis de la  Universitat de Barcelona.

 

Atentament,

MÉS per Mallorca


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: