"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 30/01/2002

La demonització

Diuen que d'una xerrada després d'un bon sopar se n'han tret més conclusions i acords que de les costoses i complexes cimeres diplomàtiques que periòdicament organitzen els caps d'Estat i de Govern amb els seus respectius homòlegs d'altres països. I fou en aquest ambient de companyonia i petites confidéncies on servidor i una quinzena de comensals més mantingué una profitosa conversa amb una de les persones més influents de l'hosteleria mallorquina, el qual ens començà a obrir els ulls -el més correcte seria dir que ens els va acabar d'obrir- sobre un tema del qual tothom n'ha opinat amb més o menys fortuna, amb més o menys elegància: l'ecotaxa i el conflicte empresarial que se n'ha derivat. Deia el nostre convidat que bè, que el sector estava molt decepcionat no ja amb el Conseller a nivell polític, sinó -i potser és el que és més greu per al meu mode d´interpretar les relacions institucionals- també a nivell personal. No entenia, deia, com una persona que fa tan sols un parell d'anys era carn i ungla amb tota la resta del sector, que havia treballat en llocs d'importància pels principals operadors balears ara hagués fet aquest tomb tant radical en la seva vida i, sobretot, en les seves relacions. Era una situaciò molt trista, i ara per ara, continuava el nostre amic, no hi veia una soluciò possible, com a mínim a curt i mitjan termini. L'única possibilitat que s'albirava a l'horitzò , continuava raonant, passava per la no aplicaciò enguany de l´ecotaxa, si és que aquesta no era tombada abans pel Tribunal Constitucional. Però també ens manifestà el seu escepticisme sobre la qüestiò: «l'han convertida en sant i senyera ( l'ecotaxa ) i es desviuràn per aplicar-la si els deixen».

Gat vell, ha acabat tenint raò: el primer que es digué des del Consolat quan es conegué la notícia del rebuig del recurs d'inconstitucionalitat que presentà el PP i la FEHM molts de pics un pensa que pot ser el mateix, però res més lluny de la realitat - fóu la de dir que aquella notícia era per a celebrar-la amb xampany. Al meu parer, res més adient per acabar d'enterrar les possibles vies de diàleg que s'estaven intentant posar entre la patronal i el Govern. Moltes felicitats doncs per la diplomàcia mostrada quan es parla d'un tema del qual en depenen milers i milers de llocs de treball, que genera un 53% del PIB de manera directa -és a dir, comptant els ingressos tan sols de les places hoteleres - i que pot arribar al 82 % si després li sumem la restauraciò i els serveis creats per a l'hosteleria en sí: guies turístics, companyies d'autobusos dedicades exclusivament al transport de turistes, lloguer de vehicles i els seus més que sucosos guanys...És que potser ningú va dir al aquell dia portaveu del Govern que tot aquest entramat se'n ressentiria de la nova llei abans de la compareixença davant la premsa o és que simplement els seus propis companys de Gabinet pararen una trampa al vice-president i el feren sortir a la possiblement més compromesa roda de premsa des que va començar la legislatura? Voldria creure que no, que fou un lapsus motivat per l'eufòria d'haver aconseguit una fita important al si del Govern, però per les informacions de que disposo crec que la campanya electoral del PSIB-PSOE va començar l'altre dia, fent sortir al pròxim candidat del PSM-EN a cremar-se en un tema delicadíssim i del qual tenia tots els números per sortir-ne com en va sortir, o sia absolutament desqualificat per part dels hotelers. Per tant, felicitats al PSOE. Han eliminat qualsevol tipus de suport a un partit determinat -i soci de Govern, ho recordo- en tan sols una compareixença. Maquivelo no ho hagués fet millor.

Naturalment, tot el sector hoteler protestà enérgicament per les declaracions inicials del Govern sobre la possible aplicaciò de l'ecotaxa. Com és possible, deien, que un Govern se n'alegri de la legalitzaciò d'un impost més sobre el major contribuent sectorial de la Comunitat quan aquest és un dels grans perjudicats. de la situaciò internacional creada després de l'onze de Setembre? Com és possible, repetien, que justament es volgués començar en el plaç d'un mes l'impost que sols grava el seu sector i no ho fa amb tots els altres visitants de l'illa que tenen residéncia estable o lloguen una casa i que embruten tant o més que els clients d'un hotel? Com era possible que la demonització del sector arribés a tal extrem?

No entenen els damnificats per l'impost - que per cert, més d'un 65% de la FEHM són petits empresaris familiars, els mateixos que en teoria diu defensar aquest Govern - com en un any que es preveu dificilíssim es vulgui començar a fer experiments amb gasosa tenint com a conillets d'índies un establiments que com a norma general ja fa temps que estan fent un gran esforç econòmic per ser competitius tot fent costoses inversions en reformes i manteniment cada final de temporada. Quin polític del Pacte els ha reconegut aquest esforç? No molts, la veritat. Per no dir que la xifra tendeix a zero. Per tant, és ben normal que no ho entenguin, que amb raò protestin i diguin o manifestin que se senten perseguits. Perqué siguem sincers, en aquests moments l'animadversiò de l'Administraciò envers la FEHM és superior a la que aquesta darrera demostra enfront la Conselleria . Fent un paral·lelisme tal vegada delicat tenint en compte la meva adscripciò ideològica, els hotelers es senten el suficientment demonitzats per la classe política d'aquest Pacte com els nacionalistes moderats bascos al si de l'Estat espanyol. És a dir, no es senten reconeguts per un col·lectiu de partits polítics que desgraciadament en aquests moments té la paella pel mànec -el Govern Antich - quan moltes de vegades les seves queixes han estat fonamentades -com ara- de la mateixa manera que Ibarretxe està vivint un calvari personal i polític inexplicable en una societat occidental madura com l'espanyola.

Però aquest seguit de despropòsits estan passant avui, a les Illes Balears, entre un seguit d'empresaris que no veuen la seva feina de tants anys d'esforços i treballs -recordar al lector que fins no fa molt tenir un hotel era més una activitat económica de risc que altra cosa, extrem que ara es vol silenciar-, i que per tant opten per donar suport als únics que els han entés -o han fet veure que entenien- el seu problema. Així doncs, ja tenim la Seu plena d'ous, i l'han omplida els uns per acciò - diversos i reconeguts empresaris que el millor que podien haver fet era callar i no escriure tant - i els altres per omissió- algun que altre conseller que sense consultar molt al sector propugna decrets més que qüestionables de d'un punt de vista técnics. I els nacionalistes, què fan? És que tenen veu o vot en tota aquesta bugada, la qual s'embruta per moments? Ho sabrem la pròxima setmana.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: