"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 20/02/2002

Ecotaxa i model econòmic

La futura entrada en vigor de l'ecotaxa està servint com a pretext per discutir, entre d'altres temes, la situació del model econòmic de creixement a les Balears. Les posicions són, en aquest punt, tan enfronades com en els combats dialèctics que genera la implantació del triut turístic. He defensat, amb dades a la mà, que és urgent reflexionar —i també actuar— seriosament sobre un canvi en la pauta de creixement de la nostra economia, tot partint de dos fets medul·lars. En primer lloc, que Balears és una economia en què el sector serveis —ambg el turisme com a principal motor— és i serà clau. I, en segon terme, que els canvis en els models econòmics no tenen costos zero. En efecte, passar d'un model A caracteritzat per ser molt intensiu en el consum de recursos naturals, deprededador en la seva expansió territorial, centrat exclusivament en les taxes incrementalistes de creixement del PIB i amb una elevada pressió demogràfica (per esmentar tot just uns vèrtexs d'un polígon molt més complex), a un model B més respectuós amb l'entorn, més preocupat per la qualitat que per la quantitat i més bolcat al desenvolupament i no sempre al creixement, no es fa d'un dia per un altre. Aquests «costos de transició» —en expressió de Pere Mascaró, un dels economistes més lúcids que tenim— s'hauran d'explicar molt bé, amb forta participació de l'administració pública per donar tranquil·litat institucional i econòmica al procés. Això és complicat, lent, marcat per incerteses i indedicions, i per la tensió inherent a tota situació de canvi que hom albira com a necessari des del moment en què tant administracions com alguns agents econòmics i socials constaten el sòtil de l'actual pauta de creixement. En aquest context, uns interrogants i dues precisions s'imposen:

a) ¿Tothom és conscient que, atenent els indicadors biofísics disponibles, ens trobem en una cruïlla en el nostre model històric de creixement?¿O més aviat alguns grups —economicosocials, mediàtics, intel·lectuals— creuen que encar resta força marge per seguir amb la vigent pauta de creixement que, no ho oblidem, descansa sobre tres pilars bàsics: l'increment de la construcció, l'augment dels visitants i el consum voraç de territori?

b) ñEs obvi que l'ecotaxa —i vet ací la relació— no pot corregir tot això. L'impost no és la panacea que resoldrà tots els problemes —també ho hem dit àmpliament—, però representa una eina novedosa com a instrumental per a les polítiques públiques aplicades tant en el sector turístic com en el mediambiental. La captació de recursos i la seva assignació, feta de manera transparent, ha d'aplanar algunes de les repercussions mediambientals del creixement econòmic illenc i, en aquest respecte, sí que hom pot considerar com un canvi en la tendència del model turístic existent. I val la pena recordar que, en política econòmica, marcar orientacions futures, encara que sigui amb signes incipients, però tangibles, resulta determinant.

c) Magnificar els efectes de l'ecotaxa és un error greu. I ho és en dues direccions clares. Per una banda, no és aquest fons un calaix de sastre en què tots els sectors econòmics hi puguin obtenir recursos. L'especificació finalista del tribut ha de comprotar la visualització nítida de projectes concrets, en què la recuperació del teixit ambiental resulti el primordial objectiu estratègic. Per l'altre cantó, qui sobredimensiona l'efecte de l'ecotaxa és el grup de detractors, que indica conseqüències draconianes per a l'economia balear si es desplega l'impost. Els primordals publicistes de l'ecotaxa són aquests sectors, quehan vist com un govern legítim viu un acostament, inusual en altres indrets, perquè vol fer efectiva una llei aprovada en el Parlament de les Illes Balears i, per ara, no paralitzada pel Tribunal Constitucional. No és el Govern que «ven» l'ecotaxa a l'exterior: són els que la volen avortada els que s'entesten a irradiar una imatge negativa, producte dels efectes d'un impost, sense que existeixi cap base científica que avali tal diagnòstic.

No resulten creïbles les proclames de grans recessions —«sense precedents», s'ha dit— per mor de l'aplicació de l'ecotaxa. Tals asseveracions són esbiaixades i producte de la visceralitat més que de l'anàlisi rigorosa. No resluten convincents els arguments dels hotelers que, any rere any, ploren tot configurant un gran lament per afirmar que la crisi vindrà i, quan sembla que ja ha passat —i no s'ha produït tal contracción en els nivells que assenyalaven— segueixen amb la queixa dient que no els ha anat tan bé com a l'exercici anterior. La credibilitat l'han perduda amb manifestacions com aquestes. Activar el pessimisme i adobar els missatges negatius, sense bases sòlides que ho certifiquin és, això sí, experimentar, i no precisament amb gasosa. La crisi turística, si és que es produeix, no vindrà de la mà de l'ecotaxa, per molt que s'ho proposin alguns hotelers i els touroperadors, protagonistes centrals d'un dels missatges més alarmistes que s'han pogut escoltar els darreres anys a la recent Fira Turística i que s'han abocat a l'opinió pública de forma gens matisada. L'estratègia d'aquests darrers, dels touroperadors, és tan clara com recurrent: comunicar la possibilitat de canviar de destinacions, en funció dels seus millors preus. Aquest posicionament ha estat desenvolupat, un cop i un altre, pels mateixos agents econòmics, de manera que massa sovint s'han traslladat aquestes presumpcions al sector hoteler, que ja hauria d'aprendre a conviure amb elles. I, probablement, a saber negociar millor. I és aquest parany en què la nostra oferta turística no pot caure: la competitivitat illenca, a hores d'ara, no és via preus, sinó a partir de paràmetres clars de millores de la qualitat del que hom ofereix i, sobretot, d'una cura enorme amb el nostre entorn —un actiu cabdal que és aquest capital natural irreemplaçable—, que ha de cararacteritzar l'activitat turística balear front als competidors d'altres contrades de la Mediterrània.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: