"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 27/04/2002

Acampallengua, diada i estrangeria

L'anècdota és un fet real, més o menys curiós, que, normalment no trasbalsa el devenir de les nostres vides, però que moltes vegades té la virtut i la capacitat de situar-nos davant una qüestió que encara que romangués viva al nostre subconscient, no ens l'havíem plantejat mai.

Sense ànim de voler elevar l'anècdota a doctrina vital, al llarg d'aquest article n'explicarem algunes que hem viscut o conegut darrerament. Fa unes setmanes, vaig anar a reclamar uns electrodomèstics al magatzem on els havia comanat, ja que s'havia complert amb escreix el termini que havia fixat la dependenta que m'havia atès (si algun lector o lectora es troba en la tesitura d'haver de fer reformes o moblar casa seva ja sabran de què els parl). La qüestió és que la nova dependenta que atengué la meva demanada començà a fer-me un interrogatori detectivesc per identificar l'al·lota que m'havia atès en primera instància, que, pel que sembla, era la manera més ràpida (?!) de trobar els meus electrodomèstics. La perspicaç dependenta va ser capaç de declamar una vintena bona d'interrogacions sobre la personalitat, edat, estatura... de la seva companya. Jo recordava haver llegit el seu llinatge (Jiménez) a la targeta d'identificació que duia penjada al pit i, la veritat, poca cosa més. De totes les preguntes que ella feia en castellà i jo contestava en català, n'hi va haver una que em va interpel·lar de manera especial: «era mallorquina?».

Fixau-vos-hi bé. Una al·lota que parla en castellà, em demana si una altra al·lota, que es diu Jiménez, és o no mallorquina. O sigui, aquella al·lota, amb tota la naturalitat i espontaneïtat de la situació acabava de definir que s'entén per ser mallorquí: ni més ni pus que aquell o aquella que parla en mallorquí. Sense importar llinatges, llocs de procedència ni el color de la pell.

N'hi ha més.
Fa uns dies, vaig compartir taula i sopar amb una sèrie de persones, vengudes de diverses parts del món i que viuen a Mallorca per diverses causes. N'hi va haver dos que m'explicaren una vivència curiosa i, al meu entendre, lamentable. Ens contaren que les vegades que han hagut d'anar a l'oficina d'Estrangeria han tengut problemes perquè, (ATENCIÓ!) els funcionaris de —repetim— l'oficina d'estrangeria no entenen el català, que a part de ser la llengua oficial en la que s'expressen millor aquestes persones, és la única pròpia d'aquesta terra. La pregunta que se'ns acut és òbvia, és evident: qui és l'estranger aquí?

Dos fets, reals com la vida mateixa, que ens donen la clau de la importància que té la llengua, no com a codi de comunicació (en aquest aspecte qualsevol és bona i qualsevol ens serveix) sinó com a element determinador de la identitat d'un poble, com l'ADN d'una col·lectivitat.

Probablement per això i per altres moltes raons, el moviment en favor de la total recuperació de la llengua catalana ha elegit com a eix vertebrador de les mobilitzacions d'enguany la crida a la construcció a Mallorca i a les illes Balears d'una sola comunitat amb la llengua catalana com a element de cohesió entre tots els mallorquins i mallorquines del futur.

Aquesta és la crida que farà l'Acampallengua del 4 i 5 de maig a Binissalem i la Diada del 18 de maig a la plaça Major de Palma.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: