"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 29/06/2002

Més seguretat no vol dir més policia

Cada cert temps s'obre un debat públic al voltant de la (in)seguretat ciutadana. És un debat en el qual, tradicionalment, la dreta s'hi ha sentit molt còmoda i ha basat qualsevol proposta de solució a l'augment d'efectius policials i a polítiques de repressió. Potser per això, cal preguntar-se cada vegada que ressorgeix el debat, si aquest respon a un augment real de la inseguretat o si aquest es pot explicar més per una lectura alarmista de la realitat social (amb això no volem negar que es produeixen delictes, ben al contrari, allò que volem dir és que sempre n'hi ha). O encara més: a falta d'èxits en la lluita contra el crim organitzat i els grans delictes, s'està caient el la temptació de cercar alguna cortina de fum que els amagui o dissimuli?

És, a cas, un nou estratagema per continuar avançant en el procés degeneratiu, altres vegades descrit, de pas de l'estat de dret a l'estat de dretes?

Sigui com sigui, actualment, som immersos de ple en un nou debat-psicosi sobre la qüestió, amb l'afegit (no gaire nou, la veritat, que el debat s'entrellaça amb el de l'allau immigratòria). Aquesta vegada, a més a més, ocupa totes les dimensions: des del perill llunyà i incomprensible de morir víctima d'una animalada de qualsevol terrorista fanàtic i dement, a la de trobar-nos la botiga desballestada, que ens atraquin o ens peguin una estirada a la bossa quan passejam. I com que el debat existeix i no és la nostra voluntat ni minimitzar-lo, ni ignorar-lo, sinó que pretenem aprofundir-hi, en la mesura de les nostres possibilitats, i així evitar quedar-nos en la «fàcil» però superficial i poc realista solució de demanar «més policia». Solució que, d'altra banda, és la que segrega el discurs únic oficial i de la qual semblen haver-se'n xopat fins i tot els partits polítics més progressistes, dels quals hem sentit entre sorpresos i confusos, que ofereixen la mateixa medecina que els seus, diguem-ne rivals. O sigui, xarop de branca. O sigui «més policia». No som ningú per dir-los el que han de fer, però no ens podem reprimir d'advertir-los que amb propostes com aquestes estan jugant fora camp. Per molt que hi hagi no-sé-quants-milers de policies i de famílies d'aquests que «també voten». Per molt que qualsevol persona (i jo el primer) allò que vol sentir quan ha estat víctima d'un delicte és que «posarem més policia» o per molt que tenguin tota la raó del món els botiguers de Palma que després de tot el que han hagut de patir aquests darrers anys, la delinqüència pot esdevenir l'estocada definitiva que precipiti la seva desaparició.

Si tot això és cert, no ho és menys que tothom és conscient que la inseguretat ciutadana no es resol posant «més policia». Els partits progressistes, a més de saber-ho, estan obligats a dir-ho i a aportar solucions. Aquestes podrien ser unes quantes passes en aquesta direcció: —Cal partir, en primer lloc, que la seguretat pública consisteix no en el manteniment de la seguretat de l'Estat, sinó en la defensa dels interessos, llibertats i drets de la ciutadania.

—Cal reclamar per a les institucions de les Balears la competència exclusiva en matèria de seguretat.

—És necessari que els policies encarregats de la seguretat pública siguin ciutadans del país on exerceixen i veïns de les ciutats que patrullen, coneixedors del medi i de la gent. La manca de relació amb l'entorn i d'integració a la societat a la qual, en teoria, serveixen, els pot convertir en servidors d'interessos particulars amb molta més facilitat i obstaculitza la col·laboració ciutadana.

—Cal desmilitaritzar les estructures dels cossos policials i fer-ne desaparèixer el seu component bel·licista, repressiu i autoritari. L'encarregat de la seguretat pública no ha de ser ni un militar, ni una autoritat. Ha de ser un ciutadà i un bon professional en la seva feina. Ni més ni pus.

—Cal combatre de manera eficient el tràfic de droga. Com és possible que es trobi amb relativa facilitat els defraudadors d'hisenda i els milers de milions que mou el tràfic il·legal de drogues romanguin opacs?

—Cal evitar la reincidència en el delicte, amb vertaders programes de reinserció social i no amb cursets accelerats de noves maneres de delinquir que són les presons.

—Per damunt de qualsevol altra consideració, cal realitzar polítiques de justícia social que, al mateix temps, són les millors polítiques de prevenció del delicte: invertir més doblers en educació i integració social, establiment del salari social, que asseguri a tots els ciutadans un mínim d'ingressos... I un seguit de mesures que resulten, probablement, més complicades que oferir «més policia», però que són més realistes i progressistes. I més segures, segur.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: