"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 28/09/2002

Invertir en ètica

Si vostè, amic lector, és un dels milers de ciutadans que va optar per rendibilitzar els seus estalvis entrant al joc de la Borsa, la ja llarga etapa de pèrdues, agreujada al llarg de l'última setmana pel clima internacional prebèl·lic i per noves notícies econòmiques negatives, li deu haver deixat la moral més avall que la sola de les sabates. La punxada de la bimbolla especulativa ha arrossegat les accions de les grans corporacions i empreses a mínims històrics. I el desconsol deu ser encara major quan s'assabenta que la majoria d'analistes vaticinen que els parquets borsaris encara no han tocat fons.

Si alguna sensació en aquests moments domina els mercats financers és, més que mai, la incertesa, la fragilitat, la desconfiança. Però... què volen que els digui? Qualsevol persona que hagi invertit en borsa hauria d'haver previst la possibilitat de perdre. Tota la vida ha estat així en qualsevol joc amb diners. Entenc la frustració. Compartesc la crítica a alguns gegants financers, especialment nordamericans que, amb l'anomenada «comptabilitat creativa» —artilugis comptables per maquillar pèrdues en forma de beneficis— i pràctiques fraudulentes, han provocat l'actual daltabaix borsari. I comprenc que ara molts petits inversors acusin els qui manegen els fils de l'especulació financera d'haver actuat sense ètica.

Però he de confessar que, en el fons, no sent una llàstima gaire exagerada per aquells que, lliurement, van decidir jugar fort. En tenien tot el dret, i no pos en dubte la seva honorabilitat i decència. Però... es van demanar aleshores per l'ètica de les empreses de les quals adquirien accions? Posem un parell d'exemples, ben reals: els qui van comprar accions d'Endesa, ¿eren conscients que aquesta multinacional espanyola està construint a Xile centrals hidroelèctriques amb un terrible impacte ambiental i social, destruint les terres i la cultura del poble maputxe? Els qui van comprar accions de Repsol, ¿coneixien l'agressivitat d'aquesta companyia a la selva amazònica equatoriana, la seva contribució a la contaminació dels rius que donen vida a milers d'indígenes? Els qui van comprar accions de Telefónica, ¿es van demanar per la seva contribució a l'especulació financera a Argentina —afavorida, no hi ha dubte, per la corrupció i la nefasta política econòmica dels seus governants—, que ha arrossegat aquest país a l'actual catàstrofe econòmica i social?

La resposta a totes aquestes preguntes és, amb tota seguretat, que no. Ningú no va pensar en l'ús —o l'abús— que les empreses en les quals un invertia donava als seus doblers. Mentre la caixa s'omplia, tot anava rodat. Ara que la caixa es buida, no sé si són massa coherents les crides a l'ètica empresarial. A no ser que algú consideri que les empreses sols han d'aplicar criteris ètics en el tracte donat als seus accionistes...

En qualsevol cas, abans i ara existeixen possibilitats de cercar una rendibilitat als nostres estalvis amb criteris ètics. I no hem d'inventar res. El producte financer ètic ja està inventat, i no l'hem d'anar a cercar a l'altra punta del món. El trobam, precisament, a les Illes Balears. L'any 2000, Colonya-Caixa Pollença va treure al mercat un nou producte anomenat, justament, L'estalvi ètic, que lentament però de manera sostiguda va rebent noves adhesions. Es tracta d'un producte únic a Europa, com recordava el passat 25 de setembre Laura Foschi, responsable de l'àrea d'investigació del Grup de Banca Ètica italià, desplaçada a Palma per pronunciar una conferència sobre aquest tema. L'Estalvi Ètic de Colonya consisteix en una clàssica lliberta d'estalvi a la vista, amb la diferència que ofereix un interès superior a les altres llibretes, i que estableix un compromís de col·laboració per al titular: el 50% dels interessos obtinguts seran donats pel titular perquè siguin utilitzats en donacions i finançament de projectes de caràcter social, ecològic, assistencial, d'inserció, de conservació, etc. D'altra banda, Colonya es compromet a la utilització dels fons obtinguts amb aquestes llibretes en activitats i empreses que compleixin uns requisits ètics, determinats per un Comitè específicament creat per aquesta funció, i que integren representants de la Fundació Guillem Cifre de Colonya, Cáritas i la Fundació Deixalles.

En aquesta època de daltabaixos financers i de reivindicació de l'ètica empresarial, no estaria de més fer un cop de cap i canviar els criteris que regeixen les nostres inversions. No estaria de més plantejar-nos la possibilitat d'invertir en ètica, de cercar als nostres diners, legítimament guanyats, una rendibilitat no sols econòmica, sinó també social i mediambiental. Tenim les eines per fer-ho, ara i aquí. Sols hi manca la decisió.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: