"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 21/11/2002

Científiques

Clarivident i necessari són els dos adjectius que escauen al seminari Dones, ciència i tecnologia: altres formes de construir i aplicar el coneixement científic, que va tenir lloc recentment a Barcelona. En aquest seminari es va presentar a Catalunya l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIC). Una de les impulsores del seminari és Carmina Virgili, una dona que uneix el seu rigor científic com a geòloga a la seva culta amabilitat i exquisit tracte. El seminari va tenir com a primer objectiu analitzar la discriminació de gènere als àmbits científics, que és delirant -en ambients tan cultes i objectius!-, i com a segon objectiu evidenciar la presència de la dona en la ciència més enllà de les estadístiques; és a dir: les científiques no es repengen en el seu sexe ni reclamen quotes -ara per ara imprescindibles en política-: senzillament pensen, investiguen, analitzen i fan avançar la ciència de manera cada cop més activa.

No ens estranyi que en àmbits no tan objectius i cultes la situació de la dona fregui la catàstrofe. Segons les darreres dades de l'Informe mundial sobre la violència i la salut que ha publicat l'OMS, una de cada quatre dones és víctima d'alguna forma d'agressió sexual. No, no m'he equivocat, ni es tracta d'un eufemisme exagerat per fer efecte; ho repeteixo, doncs: el 25% de les dones del món. Crida l'atenció que el país capdavanter en aquesta forma menyspreable i abjecta de violència sigui Egipte, seguit de ben a prop del Canadà, i molt de seguida vénen països com Estats Units o Suïssa. Sumem-hi les conclusions que l'Institut Català de la Dona ha fet públiques en el marc de les Jornades Àgor@, segons les quals només un 12% dels convenis col·lectius firmats a Catalunya veten la discriminació per raó de gènere, i, encara més, el 14% mantenen categories infraremunerades que s'expliciten com a tasques femenines. Ara i aquí.

Per si tot plegat fos poc, la dona treballadora que té una criatura, i en l'àmbit de l'Estat espanyol, deixa de treballar en una proporció que frega el 70%, segons ha fet públic la Federació de Famílies Nombroses de l'Estat. Mentre la dreta busca la solució donant més permisos a les mares -impedint doncs el seu ascens laboral-, l'esquerra intenta fer compartir la tasca de pujar els fills amb els homes.

Per tot plegat, quan em diuen que el feminisme està superat m'agafen ganes de plorar.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: