"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 26/11/2002

Genocidi lingüístic silenciós

El diari esquerrà Le Monde no n'ha publicat ni una línia. El conservador Le Figaro tampoc. També ho van passar per alt els diaris francesos de Catalunya Nord L'Indépendant i Midi Libre.

No és cap secret d'Estat. El diari de Tolosa de Llenguadoc La Dépêche du Midi ho va exposar divendres passat.

Resulta que el dia abans, dijous, hi va haver un enfrontament al Parlament francès respecte al que allà en diuen les llengües regionals.

El diputat del nou partit chiraquià Marc Le Fur, elegit en un departament bretó, va proposar una esmena a l'article segon de la Constitució francesa. Promulgada el 4 d'octubre de 1958, aquella Constitució va néixer sense cap al·lusió imperativa respecte a la llengua. Ja es considerava sobreentès, després de segles de genocidi cultural i lingüístic.

Però la llei constitucional 92-554, de 25 de juny del 1992, va afegir a l'article dos el següent: "La llengua de la República és el francès". Això va ser desenvolupat per la llei 94-665 de 4 d'agost del 1995 i el decret de 3 de març del 1995, que van instaurar un marc de repressió penal pel mer ús d'altres llengües. És pur genocidi.

Alguns cretins de casa nostra van gosar dir que allò no s'aplicaria. A més de ser cretins són mentiders: ja el 1997 hi va haver 7.783 inspeccions lingüístiques, es van emetre 713 advertiments, 390 procediments van ser tramesos al fiscal i 127 van arribar als tribunals. Des d'aleshores aquestes xifres han augmentat any a any. Aquest marc repressiu va ser impulsat pel llavors ministre Jacques Toubon, processat a Perpinyà des del novembre del 1999, cosa que no ha impedit el seu recent nomenament com a membre del Consell d'Estat.

Dijous, el diputat bretó esmentat i 23 diputats més del seu grup van proposar fer un altre afegitó a l'afegit del 1992, precisant que havia de ser "amb el respecte de les llengües regionals, que formen part del nostre patrimoni". L'esmena va ser rebutjada per 50 vots (tots curiosament del partit UMP, el de Le Fur) contra 39 a favor.

L'antic ministre centrista François Bayrou, un occità que en privat diu coses millors que les que fa com a polític, va intentar recuperar l'intent amb una subesmena. Va haver-hi 54 vots en contra i 39 a favor. Segon fracàs.

El ministre de Justícia, Dominique Perben, va afirmar: "No preneu el risc d'introduir un ferment de divisió en la República". Exposar-ho aquí és picar ferro fred. El model polític de poder omnímode propi del jacobinisme és el preferit per l'amplissíma majoria dels polítics catalans, com demostren els fets, dia a dia, des de fa 25 anys. Ni en senten vergonya.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: