"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 09/12/2002

En desacord amb Antoni Alemany

Durant uns anys (de 1969 a 1971) vaig escriure a la secció «Literatura» del diari Última Hora que portava el meu bon amic Frederic Suau. Posteriorment, a partir del 7-I-1971 (fins el 1976) vaig col·laborar a «Letras» del Diario de Mallorca (pàgines portades per Frederic Suau i, posteriorment, per Xim Rada). Malgrat els meus «contactes» directes amb Diario de Mallorca es feien a través de l'amic Xim, a partit de 1972 fins a 1976, vaig poder tractar alguna vegada amb el director del diari, el periodista Antoni Alemany. La meva relació amb aquest diari havia començat a començaments dels anys setanta. Aleshores jo treballava en una cèntrica llibreria de Ciutat. En Xim Rada era un dels clients habituals. Parlàvem de política i literatura. Ens entenguérem, i un dia em convidà a escriure al suplement de cultura del diari on treballava. A les pàgines de cultura del Diario de Mallorca hi col·laboraven aleshores personatges de molta anomenada dins el món cultural illenc. Començant per Francesc de B. Moll, el llistat s'estenia per Damià Huguet, Tòfol Serra, Paco Monge, Jaume Vidal Alcover, Gabriel Janer Manila, Josep Albertí, el mateix Xim Rada, Carlos Meneses, Damià Ferrà-Ponç, Margarida Capellà, Andreu Ferret, Onofre Arbona, Miquel Ferrà Martorell, Francisco Umbral i qui signa aquest article.

Mai vaig tenir problemes per escriure el que volia. Defensa de la nostra cultura, socialisme, anarquisme, situacionisme campaven a lloure per les planes de Diario de Mallorca que, en els anys finals de la dictadura franquista era a l'avantguarda de la lluita per la llibertat. Sense cap entrebanc vaig poder escriure damunt Proudhon, l'art i la literatura sota la dictadura franquista, Jules Vallès, els situacionistes francesos, els futuristes russos, el poeta Maiakovski, els problemes de l'escriptor català, Brecht, Lukács, Gramsci, Della Volpe, Fromm, Castilla del Pino, Celine, Jean-Paul Sartre, Reich... La secció «Letras» d'aquell Diario de Mallorca varen ser un veritable mostrador del que sentíem els intel·lectuals mallorquins (i de fora de Mallorca) del moment.

Recentment Antoni Alemany (El fin de la utopías de andar por casa) inicià una interessant polèmica amb aquest excel·lent periodista (i poeta, no ho oblidem!) que és Joan Pericàs. Aleshores no vaig poder participar en el debat. Alguns petits problemes personals deixaren els meus apunts sense acabar. Però voldria dir alguna cosa, malgrat fos de forma tangencial. M'interessa matisar una qüestió, mostrar el meu desacord amb la valoració que fa Antoni Alemany sobre el «comunisme oficial» (Grosske, Càmara, etc) al qual, igualment que altres periodistes, els atorga l'honor (immerescut) de considerar-los «autèntics comunistes». Jo no estic gens dacord amb aquestes valoracions i ho he deixat escrit moltes vegades. A hores d'ara s'hauria de saber que des de fa moltes dècades, els hereus dels botxins de la KGB, dels assassins d'Andreu Nin i de tants i tants revolucionaris de l'Estat espanyol, no tenen res a veure amb les tradicions marxistes. Com a militant de l'esquerra antisistema en els anys de la transició voldria recordar alguns fets que, d'ençà la mateixa revolució soviètica o de la guerra civil i la postguerra ens separaven del PCE. Ni en temps de la guerra civil el POUM (que va ser liquidat físicament pel PCE), considerava «comunista» la sucursal de Moscou a l'Estat espanyol ni nosaltres (OEC, MCI, el PSM de finals dels setanta), consideràvem hereus del pensament socialista internacional la burocràcia dels Gallego, Carrillo, Passionaria, Ardiaca, etc.

En temps de la transició (i molt abans!) ja sabíem que la KGB feia les aportacions a la teoria marxista amb les bales dels seus assassins (recordem tots els revolucionaris bolxevics, anarquistes o treballadors d'esquerra sense partit executats d'un tret al cap a la Lubianka, morts a qualsevol camp de concentració simplement per haver volgut servar les idees de l'octubre roig).





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: