"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 12/11/2003

L’origen de la tragèdia

No hi ha dubte que, a hores d'ara, el PSM, amb vuit anys de gestió institucional, primer en el Consell Insular de Mallorca i posteriorment en el Govern de les Illes, es troba en la mateixa situació (o pitjor!) d'abans d'optar per la incineradora, aquell llunyà any 1995. En aquesta «llarga marxa» envers el pragmatisme i els «nous sectors» que s'havien d'aconseguir aprofundint en certa indefinició ideològica, el PSM ha deixat milers de vots, dos diputats, innumerables regidors, i també, per a alegria de Maria Antònia Munar i la dreta regionalista, ha deixat de ser la força predominant dins el nacionalisme mallorquí i obert les portes a la consolidació del PSOE a la Part Forana.

El camí del «pragmatisme» que destaca el meu bon amic Antoni Marimon en el seu llibre Entre la realitat i la utopia: història del PSM (Ciutat de Mallorca, Documenta Balear, 2002) sembla no ha donat els resultats esperats. El PSM provenia d'un altre tarannà sociològic i polític. Era producte d'una concreta trajectòria combativa. No era un partit «clàssic», d'aquells que només serveixen d'instrument per a endollar buròcrates en les oficines institucionals. Aquells quaranta-dos mil votants de l'any 1995 el consideraven un instrument útil per al nostre redreçament nacional i social. La manca de d'oportunisme tengué el seu premi electoral. Aquella coherència ideològica el dugué a ser el partit que més va créixer en aquelles eleccions. S'aconseguiren cinc diputats, es doblaren els resultats a Palma, a la Part Forana de Mallorca el nacionalisme d'esquerra esdevenia a poc a poc la primera força política en nombre de regidors i superava PSOE i PP en diversos indrets.

El que s'esdevingué posteriorment ja és prou conegut per tothom. El Pacte posterior en el Consell de Mallorca, com explica Antoni Marimon (pags. 130-131 del llibre abans esmentat) «provocà una autèntica crisi de consciència en el Partit. Aquesta crisi fou causada principalment pel tema de la incineració». Resumint: PP, PSOE i UM eren partidaris de la incineradora i d'aquest sistema d'eliminació de residus. El PSM no ho volgué acceptar i, de forma dramàtica, Maria Antònia Munar destituí els consellers del PSM. La tornada a l'exercici del poder va ser ben trista, en acceptar, el nacionalisme d'esquerres, el dictat d'UM i PSOE. Marimon explica que aquesta acceptació «va ser un triomf del pragmatisme i de la moderació davant el radicalisme ecològic i el fonamentalisme ideològic. Però també va ser el triomf d'un cert cinisme polític i la primera vegada que es trencava d'una manera manifesta amb el programa del Partit. D'alguna manera, fou el preu que es va pagar per deixar d'esser un partit sempre d'oposició».

Havia guanyat, evidentment, el pragmatisme més forassenyat i radical. Era la «nova època» que alguns imaginaven brillant i eterna en l'usdefruit del poder. Pareix que el secretari general del PSM, l'amic Mateu Morro, no veia tan clar tot això del possibilisme sense ideologia. Qui sap si ja endevinava les posterior davallades de vots i la pèrdua de diputats i regidors. El cert és que, per a no ser còmplice dels acords amb alguns dels grans poders econòmics de les llles, aquells que hi havia rere el projecte de la incineradora, dimití el seu escó de parlamentari. Diari de Baleares de 29 de maig del 1996 informava dels esdeveniments amb aquestes paraules: «...la incineradora ha obert una encletxa en el si del PSM perquè n'hi ha que pensen que autoritzar Son Reus va contra un dels principis bàsics del programa ecologista del partit».

La pèrdua de prop de dos mil vots l'any 1999 i d'un diputat va quedar una mica dissimulada amb la constitució del Pacte de Progrés i la posterior repartició d'àrees de poder i cadiretes. Però hi ha molts antics votants del PSM que expliquen que va ser precisament l'afer de la incineradora, aquella acceptació de les condicions d'UM, PP i PSOE només que per a continuar fruint del poder, el que va marcar l'inici de la inflexió que ha portat a la pèrdua l'any 2003 de més del vint-i-dos per cent del seu electorat. La topada amb la realitat de dia 25 de maig ha estat prou eloqüent.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: