"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 18/12/2003

Eleccions i premsa

* Oriol Cortacans és president del Grup de Periodistes Ramon Barnils

Ara fa quatre anys, durant la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Pasqual Maragall, va llançar una proposta als mitjans de comunicació privats: que es posicionessin a favor d'una o altra opció política a l'estil dels diaris anglo-saxons. En aquell moment més d'un va fer el crit al cel; avui només cal fer un repàs per comprovar que els editorials de la majoria de publicacions s'han mullat políticament de manera descarada. Agafant aquest exemple, el Grup de Periodistes Ramon Barnils creiem necessari fer un seguit de reflexions a la professió.

Volem que la separació entre informació i opinió sigui nítida. Al nostre parer, és absolutament prescindible el posicionament partidista de qualsevol mitjà de comunicació fins i tot quan això es fa en els espais teòricament reservats a l'opinió de la seva línia editorial. Però el que trobem del tot rebutjable són els casos d'enaltiment d'un candidat i la riculització de l'adversari en portada, de manca de pluralisme en els articles d'opinió i de curiosa coincidència de posicionaments en seccions aparentment tan innocents com les cartes al director. També creiem que hem de sortir d'aquesta dinàmica en què els periodistes signem manifestos a favor de cap polític, com tampoc compartim el fet que hàgim d'alliçonar-los cap a un sentit o un altre.

Reivindiquem la llibertat del lector. Se'ns titllarà d'ingenus, però només demanem que els mitjans confiïn en el lector com una persona adulta amb capacitat d'anàlisi. No cal donar-ho tot mastegat amb tendències partidistes que infringeixen no ja el codi deontològic sinó el bon gust periodístic. El lector paga principalment per estar informat, i nosaltres hem de voler que llegeixi amb esperit crític, que compri dos o tres diaris i compari, que capturi el què i que es pregunti el perquè.

Exigim als periodistes que facin de periodistes. Després d'una campanya electoral tan disputada, això no és una redundancia i sí un convit a la professió perquè es tranquil·litzi i s'assereni en la pràctica diària. Que els polítics facin de polítics i que els periodistes facin de periodistes. Que cadascú triï el verb que més li agradi per al titular, però no traspassem els límits de la informació. Al cap i a la fi, no som tan importants.




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: