"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 03/01/2004

Que rectifiquin

Divendres, dia 9 de gener d'aquest recent estrenat 2004, a les 20.00 hores, els mallorquins i mallorquines estam citats per l'Obra Cultural Balear, a fer una primera acció reivindicativa davant el Consolat de Mar, seu de la Presidència del Govern de les Illes Balears.

L'acció vol ser un nou sus a una sèrie d'iniciatives de la societat civil, dirigides a aconseguir una ràpida i completa rectificació de la política lingüística del Govern de les Illes Balears, la qual ha pres fins ara una orientació preocupant i obliga els ciutadans conscients, amb independència d'ideologies i posicions concretes, a exigir un canvi de rumb. Amb el lema «Rectificau», i amb esperit crític, però positiu i integrador, els manifestants reclamarem que es tornin enrere mesures tan lesives per a la llengua pròpia de les Illes Balears com són la dràstica reducció dels pressuposts per al foment de l'ús del català, l'alentiment en l'aplicació íntegra del decret de mínims a l'ensenyament, la reducció continuada en l'exigència de la llengua als funcionaris o el tancament de Som Ràdio. També exigirem que la futura ràdio i televisió autonòmiques usin l'idioma propi de les Illes Balears com a llengua vehicular, amb la mateixa orientació dels canals de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió o el segon canal valencià.

La demanda de rectificació, feta des de la societat civil, ens sembla plenament justificada i encertada, ja que no es tracta d'ignorar la realitat, ni de restar-li complexitat, però sí de defensar els plantejaments que, legítimament, ens semblen els millors pel conjunt de la societat, des d'una visió transversal (és a dir, no partidista) d'aquesta.

Les darreres eleccions autonòmiques les va guanyar el Partit Popular i ho va fer de manera legítima, mentre no es demostri el contrari, i suficient com per accedir al Govern de les Illes Balears. I les va guanyar amb un programa electoral que és el que ha d'aplicar. Fins aquí, cap problema. Ara bé, les mesures aplicades no poden anar contra la legalitat vigent (Estatut d'Autonomia, Llei de Normalització Lingüística...). En tot cas, el que sí es podria plantejar és el canvi de la legalitat, però no sembla que el PP estigui gaire disposat a obrir aquest debat. Un debat en el qual, lògicament, hi cabrien plantejaments regressius, però també qualsevol altre. Repetim: qualsevol altre.

Tampoc es pot plantejar, el govern del PP, mesures que van en contra de la majoria absoluta de votants de Mallorca i Menorca, perquè sí és cert que el PP va guanyar les passades eleccions autonòmiques, no és menys cert que les forces polítiques que apostaven en els seus programes electorals per avançar en el procés de normalització lingüística guanyaren per majoria absoluta a Mallorca i Menorca.

Però no és tan sols això. Els catalanoparlants que vivim a les Balears, tant si hi hem nascut com si no, i aquelles persones que estimam la nostra llengua i que no estam disposats a veure com va morint a poc a poc, som una immensa majoria. N'hi ha molts que voten el PP, ni ha molts que voten altres formacions i n'hi ha que no voten, però tots ells, el dia que sentin que la nostra llengua està amenaçada de desaparició, reaccionaran i demanaran responsabilitats als culpables.

Per tot això és legítima i necessària la demanda de rectificació als responsables de l'actual política lingüística. I per això els convé escoltar-la i fer-ne cas.

Ja se sap que rectificar és de savis. Ara ho veurem.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: