"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 15/02/2004

La llengua

Llegeixo en una enciclopèdia, en l'entrada El español: "Com qualsevol organisme viu, l'espanyol està en constant desenvolupament i difusió. Els centres educatius, les institucions, els mitjans de comunicació i altres organismes no en romanen al marge. Així doncs, el 1990 les Corts van aprovar la creació de l'Institut Cervantes, la finalitat del qual és promoure l'ensenyament i l'expansió de l'espanyol al món. Però això no obsta perquè pugui continuar garantint la seva fèrria unitat, fonamentada sobretot en la seva tradició literària, que manté viu el sentit recte de l'expressió. L'ús culte esquiva les modalitats locals, mentre que les diferències augmenten en l'ús comú del llenguatge, aliè a qualsevol precepte estètic (en la parla es manifesta el vulgarisme i s'hi fan més patents els trets regionals)" (el subratllat és meu; traduït de l'espanyol). L'enciclopèdia és una de molt recent d'Espasa Calpe i la responsable de lingüística es diu Paula López Hortas. No cal dir que subscric tot el que hi diu. Però seria bo que algú ens contestés per què cal esmicolar el català i trencar rabiosament la seva fèrria unitat. I què en diu el senyor Matas.

També tinc, gràcies a les múltiples informacions que m'envia em meu amic Albert Sastre, que sap tantes coses, l'informe de la Real Academia Española de la Lengua i la ídem de la Historia, i en la qual diu literalment: "El valencià és una variant dialectal del català. És a dir, de l'idioma parlat a les Illes Balears, a la Catalunya Francesa i Espanyola (sic), en una Franja d'Aragó, a la major part del País Valencià, al Principat d'Andorra i a la ciutat sarda d'Alguer" . El primer signant és Dámaso Alonso, i, entre d'altres hi ha Salvador de Madariaga o José María Pemán; és una declaració de l'any 1974, en la qual els acadèmics espanyols es manifesten sorpresos i alarmats dels prejudicis de determinats personatges i per l'intent de ridiculitzar una llengua. La informació, que en el seu moment va recollir molta gent, apareix a la revista Temps de Franja, en un article que signa F. Tejero Costa.

A més, he captat per Internet una llista no exhaustiva que elabora el lingüista mallorquí Gabriel Bibiloni en què consten les agressions que, des de l'any 1993, han perpetrat els diversos governs del PP contra la nostra llengua. Tres documents contundents. I que són molt difícils de rebatre, oi?





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: