"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 13/05/2004

Instituts de cultura, llengües i fires

A hores d'ara no tenim cap més alternativa que qualificar el desenllaç precipitat, imprevist i fulminant de la crisi de l'Institut Ramon Llull de funest. Però, això sí, ens obliga a treure'ns la bena dels ulls i veure les coses tal com són en realitat.

La primera cosa que podem veure és que l'actual govern de la Generalitat és incapaç de fer cap gest real a favor de la cultura. Desenganyem-nos: tot el que suposadament fa a favor de la cultura està completament supeditat a la política. En el cas de la crisi de l'Institut Ramon Llull calia funcionar amb extrema cautela i discreció, tenint els interessos generals de la cultura i la llengua catalana al capdavant. Calia, amb habilitat diplomàtica i temps, aconseguir que un govern, el de les Illes Balears, de signe polític diferent, i molt reticent i contradictori davant la seva pròpia llengua i cultura, acabés, malgrat tot, fent seu el projecte comú i defensant els interessos generals de la comunitat lingüística. Si el president Maragall i la consellera Mieras no es veien capaços de seduir el senyor Matas, per limitacions de caire polític, podien haver buscat un intermediari per fer la feina més dura de desbrossar el camí, i aquest intermediari es deia Valentí Puig. I, posats a fer, aquest intermediari es podia haver quedat al capdavant de la institució.

Després de la plena incorporació de les Illes al projecte comú de divulgació de la cultura i la llengua catalanes a l'exterior, calia aconseguir que el president Jaume Matas jugués el paper de l'aliat-interlocutor per mirar de buscar que el govern del País Valencià entrés en el consorci de l'Institut Ramon Llull. I a partir d'aquesta base sòlida a l'interior trobar la fórmula internacional que permetés que Andorra, la Catalunya Nord i l'Alguer s'afegissin al ple.

Què és el que ha passat al final? Després de provocació rere provocació per part del govern català, ha prevalgut la prepotència, el sectarisme, i la "politiqueria de baix nivell", com l'ha anomenat el catedràtic Josep Termes. El soci majoritari del govern català ha demostrat clarament que els seus interessos partidistes eren més importants que els interessos generals de la comunitat, i, de passada, ha donat la coartada perfecta al govern balear de cara a una valencianització de la llengua a Mallorca i les altres illes, i ha fet desaparèixer, de moment, qualsevol perspectiva d'unió cultural entre els diversos cantons del territori lingüístic.

També els danys col·laterals de la crisi han estat importants, com ara la falta elemental de cultura democràtica que ha portat el menyspreu olímpic pels patrons de l'Institut Ramon Llull, per una banda, i ha portat les declaracions greument inoportunes de Xavier Folch i Mary Ann Newman, per l'altra. En un altre país amb més cultura democràtica les declaracions dels dos candidats a la premsa quan les negociacions encara estaven obertes hauria provocat que justament per això no arribessin mai al càrrec.

Una altra veritat que hem pogut veure de manera meridianament clara, gràcies a aquesta crisi, és que les incendiàries mesures de la consellera Mieras no són sempre desencerts d'una desaprensiva sinó que sovint són atacs frontals calculats, que surten d'instàncies més altes del govern i dels quals ella és la infeliç mà executora. Aquesta vegada s'ha vist clar que el mateix president ha estat al darrere movent els fils de la impopular desconsellera.

I ara, davant del desastre, el govern de Catalunya mira de donar peixet per calmar els ànims. Surt Josep Borrell, que pel que sembla encara es recorda de parlar ponentí, i ens explica la importància de les llengües maternes i ens diu que el català serà a Europa. I la ministra de Cultura de l'Estat espanyol, ficant els peus a la galleda, ens consola oferint-nos l'aixopluc del pavelló espanyol inexistent a la Fira Internacional de Guadalajara a Mèxic. I, a misses dites, apareix el conseller en cap per explicar-nos que l'Institut Ramon Llull té un funcionament insatisfactori i caldria incorporar-hi Andorra i personalitats culturals de València i les Illes.

El tema de la llengua catalana a Europa és un tema crucial i cal un coneixement precís i extens del funcionament dels mecanismes de govern de la unió, una gran habilitat negociadora i una bona dosi de persistència. Davant de l'estrepitós fracàs de l'Institut Ramon Llull, tinc raons per sospitar que no arribarem pas a bon port. Tinc por que tot aquest moviment agitat i apressat al voltant de la llengua no sigui una tàctica de distracció per no afrontar les dues grans assignatures pendents: aconseguir el rang de working language (llengua de treball) per al català a Europa, a nivell exterior, i aconseguir el rang de llengua oficial de l'Estat espanyol a nivell interior. Aquests són els dos grans reptes de la llengua catalana en aquests moments i en els anys propers. Ara com ara, amb una mica de sort el català assolirà la categoria d'official language, que sona molt i molt bé, però les llengües oficials són les llengües de la vitrina i no les llengües de la palestra.

Respecte a la Fira Internacional de Guadalajara, tornem a les veritats que hem après arran de la crisi de l'Institut Ramon Llull. En aquest cas concret, podem veure clarament que el destí cultural de Catalunya està indefugiblement supeditat, en grau d'inferioritat, al destí cultural de l'Estat espanyol per voluntat del president del govern català.

Àlex Susanna i el seu equip de l'Institut Ramon Llull van aconseguir que el convidat de l'any, n'hi ha un cada any, fos no un país sinó una cultura, la cultura catalana. Només hi havia un error gravíssim en el plantejament de l'anterior executiu de l'Institut Ramon Llull: tota la propaganda de la Fira de Guadalajara descriu la "cultura catalana" exclusivament com la cultura del Principat i les Illes, és a dir, ni València, ni la Catalunya Nord, ni Andorra, ni l'Alguer surten a la topografia de la cultura catalana.

Després arriba el nou govern i, amb ell, el Germà Gran orwellià que viu a Madrid, i el que havia estat un triomf legítim de la cultura catalana, amb els errors assumits, s'ha convertit en una qüestió de l'Estat espanyol i ara, segons com, Catalunya haurà de viatjar en segona classe. A mi m'agradaria saber què pintava i què pinta la ministra Carmen Calvo pel mig d'una qüestió que concerneix exlcusivament el govern català i el govern balear i les autoritats de la Feria Internacional del Libro. Només hi ha una explicació: segurament aquesta supeditació en la qüestió de la Fira de Guadalajara és una mostra de bona voluntat de part del govern català per aconseguir alguna cosa que no sabem en el futur. A més, les pors del president català que el Germà Gran s'enfadés amb el Germà Petit per insubordinació eren totalment infundades perquè ja estava previst que autors en llengua castellana que treballen des de Catalunya (Cercas, Mendoza, Vila-Matas, Ruiz Zafón, etc.) formessin part de la comitiva, amb igualtat de drets, només faltaria!

I per acabar d'agreujar la situació, el món de la cultura no es mobilitza per res. Cap protesta col·lectiva, les associacions ni piu, les universitats a la inòpia, i un llarg etcètera. O tothom està anestesiat, o tenen por de les famoses represàlies socialistes, o tenen aspiracions dins l'administració, o els seus amiguets estan al poder i estan esperant que caigui alguna cosa, o són d'aquells que creuen que temps al temps, o ja ho troben tot bé, o qui sap què.

El diagnòstic està clar. Feia anys que el sector cultural no estava tan malament. Cal que el govern deixi de banda sectarisme, prepotència i sucursalisme per fer una reflexió a fons sobre les necessitats actuals i reals de la cultura catalana. Per començar, cal que el goactuï a partir d'un únic punt de partida: la cultura catalana és extraordinària i la política ha de servir-la desinteressadament. Els escriptors tenim clar que servim la llengua i la cultura. Per què la classe política no pot fer el mateix? La cultura no és una arma política ni un valor de canvi per treure algun benefici superior en una altra banda. La cultura és un bé de tots i és l'eix vertebrador d'una nació.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: