"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 23/01/2005

Gestionar el paisatge: què feim amb Raixa?

La valoració del paisatge, amb la seva idealització romàntica, fou una aportació de la cultura europea dels segles XVIII i XIX que a Mallorca ens arribà amb una força peculiar gràcies a l'obra de pintors i escriptors. Però el nostre paisatge, tan lloat, no era una realitat part damunt el temps i les persones. Ben al contrari, era i és una creació humana: el resultat de la relació de l'home illenc amb el seu entorn.

L'ascens de l'agricultura mallorquina al llarg de la segona meitat del segle XIX i la primera meitat del segle XX va dur l'aprofitament racional (ara en diríem «sostenible») del territori fins a extrems insospitats. L'extensió dels conreus, la bona gestió dels boscos i la consolidació de l'arboricultura generaren un paisatge molt valuós.

A la segona meitat del segle XX l'economia turística per una banda es va servir d'aquest entorn i per l'altra el va agredir seriosament. Més envant, l'expansió dels usos residencials ha convertit l'illa en un espai urbà on el paisatge tradicional és sotmès a una profunda violentació.

Així i tot, les nostres illes preserven valors paisatgístics considerables. A Mallorca el catàleg paisatgístic presenta molta diversitat. Alguns d'aquests paisatges són producte del treball efectuat durant generacions: les marjades de la serra de Tramuntana, els ametlerars i garroverars que cobreixen gran part del territori, els conreus del Pla, les marjals de sa Pobla i Muro... Són paisatges de qualitat que encara combinen amb harmonia conradissos i vegetació silvestre.

La desaparició accelerada d'aquests espais al llarg dels darrers anys ens hauria de dur a algunes reflexions d'urgència. En general s'està posant poca atenció, per no dir gens, als valors culturals del paisatge. Aquests valors no tan sols són les cases i el patrimoni històrico-artístic, sinó també els del propi paisatge rural: les parets de pedra, les marjades, les obres hidràuliques, els molins, els arbres, els pasturatges, els conreus, etc. Valorar aquests components ens du a considerar el paper dels agricultors en la gestió territorial i a entendre la importància estratègica del sector primari. El cas de les finques públiques és paradigmàtic. Afortunadament, a Mallorca, per diverses circumstàncies l'administració és propietària d'espais de gran valor paisatgístic. Però l'adquisició d'aquestes finques i el progressiu deteriorament de les seves condicions agroambientals tradicionals és una mateixa cosa. Binifaldó, Menut, Son Amer, ses Figueroles, ca S'Amitger, Son Macip, Son Fortuny, Mortitx, Cúber, es Tossals, Son Real, Aubarca, es Verger, no disposen de projectes de gestió integral que millorin el seu entorn i el posin a l'abast de la població.

El cas de Raixa és el darrer. L'administració l'ha comprada i ara sembla que no sap què n'ha de fer amb ella. No es pensa tant en la recuperació integral de la possessió, emblemàtica per al conjunt dels mallorquins, com en cercar alguna prestigiosa utilització que pugui «vestir» adequadament la compra i, sobretot, justificar les fotos de les subsegüents inauguracions. Però Raixa té uns valors històrics i paisatgístics considerables. No tan sols Raixa, també Raixeta, Biniatzar, s'Heretat, etc. Es tracta d'un espai agrari i forestal de gran bellesa molt a prop de Ciutat.

És probable que el primer que s'hagi de fer és inventariar els valors patrimonials, paisatgístics i agraris de Raixa i veure com es poden convertir en un referent de preservació i de bona gestió. No fa cap falta dissenyar un pompós «Centre de Recursos pel Desenvolupament Sostenible de la Mediterrània» (que Déu ens agafi confessats!). El centre de recursos ja hi és i és la pròpia Raixa, tal com ha estat els darrers segles, tal com la va concebre Antoni Despuig i Dameto. Raixa ja és la Mediterrània concentrada en un petit territori. Al que s'haurien de dedicar doblers és a recuperar les marjades, els camins, les síquies, les edificacions tradicionals i els camps de conreu; a recuperar la possessió tal com era, com a digna combinació de casal senyorial i aprofitament agrícola, perquè la puguin conèixer així les generacions futures. A Raixa hi hauria de tornar haver un olivar treballat amb esment, un hort ben conrat, un vinyet i una guarda d'ovelles. Se l'hauria de tornar fer viure. La bona gestió agrària hauria de ser el contrapunt a la restauració del casal i els jardins.

Raixa és, senzillament, una joia. Hauria d'esdevenir un monument viu al nostre paisatge. Totes les actuacions que s'hi duguin a terme haurien de ser guiades per la voluntat de retornar al poble de Mallorca allò que és seu perquè forma part de la seva història.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: