"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 14/06/2005

No nacionalistes

Ves qui ho diria: la setmana passada, els no nacionalistes ens han donat una classe pràctica de nacionalisme de bon de veres. No, no em referesc a la manifestació dels radicals a Salamanca: aquest tipus d'exhibicions, si no fos perquè atien odis viscerals, serien inofensives, ja que més enllà d'excitar els adeptes més incondicionals no crec que aconsegueixin atreure cap nou simpatitzant amb dos dits de seny. No, la veritable lliçó de nacionalisme aplicat ens l'ha donada el govern espanyol amb motiu de la crisi boliviana.

Els qui ens definim com a nacionalistes d'esquerra estam acostumats a argumentar la versemblança de la nostra opció política davant l'acusació que ambdues coses alhora no són possibles, car es donen situacions en què defensar la nació i defensar la justícia són causes contraposades. Bé, jo no compartesc la idea d'un nacionalisme -que existeix- que practiqui una política social injusta, perquè entenc la nació com un projecte de progrés i inclusió per a la seva gent, per a tota la seva gent. Però sí que he d'admetre que es poden donar conflictes entre els interessos de la nació pròpia i els interessos d'una altra nació o col·lectiu. Aquí sí que, certament, cal optar: o mires per tu i els teus, i fas nacionalisme a costa de la justícia, o prioritzes la raó solidària per damunt dels teus interessos. D'acord, això és massa esquemàtic, la realitat és més complexa. Però ja ens entenem. En qualsevol cas, aquesta mena de disjuntives no se solen plantejar en referència als governs dels estats que, en faltaria d'altra, estan per defensar els interessos nacionals.

Això és, més o menys, el que li ha passat al govern espanyol amb el conflicte de Bolívia. Els problemes d'aquest país vénen d'enrere. Des de fa dècades, les multinacionals petrolieres es van ensenyorint del país, com d'altres de la zona, imposant els seus interessos a costa de la modernització del país i la justa distribució de la riquesa que generen. Tots els governs bolivians sense excepció, tant els de la dictadura d'Hugo Banzer com els de l'actual etapa democràtica, s'han plegat a la pressió d'aquestes empreses, i han estat incapaços de tirar endavant una llei d'hidrocarburs que obligui a revertir en el país una part dels ingents beneficis de les multinacionals. El progressiu empobriment de la majoria de la població, junt amb la depredació i l'agressió contra les comunitats indígenes i els seus territoris, estan a la base de les massives protestes de les últimes setmanes. Doncs bé: una de les grans empreses que treuen tallada de la injusta explotació petroliera en territori bolivià és l'espanyola Repsol. La seva nòmina de realitzacions no té preu: deforestació del Parc Nacional Isiboro-Securé, desplaçament forçat d'indígenes yucararé, chumanes i d'altres, excessos de violència d'empreses de seguretat (veritables bandes paramilitars) contractades per protegir les seves explotacions, vessament de residus tòxics als rius Putintiri i San Mateo...

La setmana passada, el conflicte social va esclatar. Repsol té motius per preocupar-se del que li puguin fer els bolivians, però no cal que s'amoïni per l'actitud del govern espanyol: el ministre Moratinos va telefonar dijous, en plena crisi, al director general de Repsol, Antoni Brufau, per oferir-li tot el seu suport. El govern espanyol, davant el conflicte entre vetllar pels interessos nacionals i defensar la justícia envers el poble bolivià, no té cap dubte de qui són els seus. Això, diuen, no és nacionalisme. Els governs dels estats no fan nacionalisme.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: