"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 19/10/2005

(1506)-1906-1986-2006

No, no és cap joc de nombres, són dates assenyalades que ben aviat haurem de celebrar. L´any que ve, l´any 2006 es commemorarà el centè aniversari del I Congrés Internacional de la Llengua Catalana, el president del qual fou, ni més ni manco, mossèn Antoni M. Alcover, el Canonge de Santa Cirga. No és aquí el lloc per explicitar-ne la importància, però, ni que sigui pel lligam afectiu -que en el temps que corren sol tenir més eficàcia- convé recordar la immensa transcendència que va tenir per a la nostra llengua i cultura, ni que sigui per honrar la memòria de l´homenot que n´encengué l´esperit i en servà la flama. Aquest Congrés va tenir una gran incidència, no només en l´aspecte científic, sinó també en el de reforçar el lligam entre totes les terres de parla catalana. Es debateren moltes propostes, i moltes d´elles eren de ciutadans illencs: Llorenç Riber, Gabriel Alomar, Àngel Ruiz i Pablo, etc. i una de les actuacions posteriors més notòries fou la creació de l´Institut d´Estudis Catalans, amb diferents seccions: la de filologia fou presidida precisament per Antoni M. Alcover.
L´any 1986 es va celebrar el II Congrés Internacional de la llengua catalana; a més a més, es va aprovar la Llei de normalització lingüística de les Illes Balears, vigent actualment i encara ara no acabada de desplegar en la seva totalitat. En aquest Congrés -amb sessions històriques a l´Auditòrium de Palma i a Manacor- la Universitat de les Illes Balears ja hi tingué un paper predominant, i n´Aina Moll i n´Isidor Marí presidiren dues de les set seccions creades en el Congrés.

L´any 2006 és necessari que ens posem les piles. Recordar és bo, perquè l´oblit és el corc de la desídia i la mediocritat, de l´estultícia i el desordre. Som aquí per qualque motiu, perquè abans de nosaltres moltes persones treballaren per tenir aquest present. En les dues dates anteriors, les institucions saberen romandre en un lloc digne, meritori en segons quins casos. Recordar no ha de ser només emplenar un racó de nostàlgia, un aparentar per les circumstàncies; recordar i commemorar, reivindicar i avançar en els drets lingüístics i històrics no és anar contra cap altra col·lectiu o persona, és senzillament posicionar-se en l´espai i en el temps per a poder participar en la visió i perspectiva diversa de la multiculturalitat; oberts al món, sí, a l´aguait de les noves lectures i dels nous valors, sí, però també amb la base de la nostra realitat lingüística, social i cultural. Si no som capaços de partir des de la nostra història, des del nostre vessant particular, difícilment podrem albirar els conceptes més universals amb la coherència i l´adequació necessàries per guanyar-nos credibiltat, sensatesa i respecte.

Des de l´Associació Cultural Canonge de Santa Cirga, ja treballam amb un programa que s´encamina cap aquesta efemèride: la VIII Mostra Internacional d´Improvisadors, que se celebrarà al llarg d´una setmana amb actes a diversos pobles de Mallorca; la Mostra Escolar de Gloses, memorial Sebastià Nicolau Senisu a tots els centres educatius, l´atorgament de la Ploma d´Or del Canonge a personalitats que han servat l´esperit alcoverià, i una llarga tirallonga d´actuacions que complementaran aquest centè aniversari de l´empenta, la rauxa i el seny alcoverià.

Ara bé, això no basta, això és el granet d´arena d´una Associació que du el nom del mallorquí universal que fou Antoni M. Alcover. Ens agradaria gaudir d´un any veritablement alcoverià, el 2006, on les seves propostes i estudis es posassin sobre la taula, on les institucions, totes, recobrassin l´esperit i la tossudesa alcoverianes, la bonhomia i la caparrudesa, l´esperit de sacrifici i l´immens amor cap a la nostra llengua, la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears.

Si més no, si aquest 2006 no acabàs d´encativar els responsables institucionals, vet aquí una nova excusa de celebració: el 500è aniversari de la mort de l´insigne mallorquí, descobridor -a pesar seu i a pesar de molts d´altres- del nou món: l´almirall Cristòfol Colom.

Veritablement, aquest 2006, ja ens toca a la porta!

ť




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: