"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 02/06/2006

El futur de l’esquerra

Les eleccions autonòmiques s’acosten i tots els partits comencen a fer els seus moviments de cara als propers comicis. Pel que fa al PP, ja té prou feina de mantenir la cohesió interna, atesa la previsible sagnia de vots que li representarà la seua caparruda política de carreteres. Pel que fa a l’esquerra, dividida com sempre, la cosa és molt més complicada.

En els darrers mesos s’ha articulat un important moviment ciutadà que no combrega amb la política popular. Entre els activistes han tengut un paper important els líders i militants destacats de l’esquerra minoritària (EU, ENE, ERC) i –molt menys– els del PSOE, que moltes voltes han actuat a títol personal, sense el suport explícit –ni implícit– del seu partit. Serà capaç l’esquerra eivissenca de capitalitzar els vots dels descontents del PP o de bona part d’ells? Això, ara per ara és una incògnita. Però en qualsevol cas la simple abstenció de votants populars –si és nombrosa– ja pot ser decisiva per a generar un canvi. Ara bé, per tal que es produeixi un canvi de signe a les institucions eivissenques calen algunes coses més...

D’entrada, cal saber si hi haurà nou estatut d’autonomia i com quedarà l’equilibri de forces amb la creació del nou Consell de Formentera. Si Eivissa elegís 13 diputats, com Menorca, difícilment l’esquerra ­–anant per separat– podria desbancar el PP. En canvi, si Eivissa continua elegint-ne 12, l’empat tècnic és més factible.

I després, encara hi ha més qüestions pendents de resoldre. És viable un Pacte Progressista com el que ha sobreviscut fins ara? Es pot considerar que el PSOE eivissenc és un partit progressista? Sincerament, tenc ben poca fe en qualsevol de les dues coses... I encara cal anar més lluny: el PSOE està interessat a refer el Pacte? Interessa això mateix a les forces progressistes? Són capaços –uns i altres– de deixar de banda les seues diferències i desconfiances i de refundar un pacte basat en la confiança mútua i pensat per als ciutadans? Això darrer, encara ho veig més inviable.

El PSOE eivissenc, ara per ara, està governat per gent poc arrelada a Eivissa i que s’identifica ben poc amb la terra, la cultura i la llengua pròpies. Aquesta mateixa gent és prou llosca que no és capaç de veure el futur de l’illa en clau eivissenca, sinó que ho fa en clau espanyola. Només això explica que es creguin les seues pròpies il·lusions i que –pobres il·lusos!– es pensin que tot sols poden aglutinar quasi el mateix nombre de vots que el Pacte, per allò del vot útil i altres romanços. No tenen en compte, però, que hi ha molts eivissencs, moltes eivissenques, que no se senten representats per la seua política a Vila ni per la seua ineficàcia a l’oposició del Consell. I que hi ha també un vot fidel a altres formacions polítiques que no els serà traspassat amb facilitat.

A l’altre costat, també cal tenir en compte algunes coses. EU i ERC són encara socis de govern del PSOE a l’Ajuntament de Vila. Amb els socialistes, han de compartir les medalles per la feina ben feta i les crítiques per les errades polítiques comeses. Per a un part de la societat eivissenca que abans hi havia confiat, el Pacte ha perdut credibilitat.

Tendran més credibilitat, EU i ERC sense el PSOE, que amb ell, si durant tota la legislatura municipal han estat corresponsables d’afers com la Graduada, el projecte “pelotasso” Eivissa Centre, la manca de protecció –encara– definitiva de les Feixes, el port esportiu del Viver –que anirà endavant, òbviament amb el beneplàcit sociata– o l’ampliació del port al Botafoc? A mi em sembla una mica fort... però tot és possible!
ť




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: