"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 06/10/2006

El vot dels immigrants

El dret al vot és el dret a afaiçonar la pròpia societat, cal tractar-lo amb seny, i fer compatibles els drets dels individus i els dels pobles.



El ritme d’arribada d’immigrants suscita noves problemàtiques (o versions més complexes de les de sempre) i nous debats, fins i tot l’extensió del dret de vot.

Sembla prou raonable que els drets polítics s’atorguin als membres estables d’una comunitat. És normal que així ho facem aquí, com que ens ho apliquin a fora.

La manera d’establir qui és i qui no és de la comunitat va interessar molt l’Estat modern i ho regulà amb la nacionalitat: Només els “nacionals” podien accedir a la funció pública o l’exèrcit, o poden votar. Però avui aquests motlles, tot i mantenir-se plenament operatius, comencen a crivellar.

La nacionalitat, arreu, s’obté per ascendència o per residència, apart de les “naturalitzacions” que s’atorguen a qui convé. L’accés per residència requereix un temps llarg, i, en moltes ocasions (com més va, més), s’hi sumen d’altres requisits, com el coneixement de la llengua i els valors del país, juraments especials o la renúncia a d’altres nacionalitats. En el cas espanyol és significatiu que s’exigeixin deu anys de residència, tret dels països castellanoparlants en els quals basten dos.

És interessant reobrir el debat sobre la nacionalitat i el dret a vot, aprofundint en el criteri de la residència, però sempre amb un temps raonable, i que, com a mínim per escurçar terminis, calguin mostres de voluntat d’integració al nou país, la seva cultura i els seus valors (la innegociable igualtat entre home i dona, per exemple).

I potser la regulació no ha de ser només estatal. La proclamació de les Illes Balears com a nacionalitat bé haurà de tenir alguna conseqüència. Fins i tot en les eleccions locals, que són tractades com a de menys categoria (Maastrich n’és una mostra). Casos com el d’Escorca o el de Formentera ens han de fer ésser més estrictes alhora d’exigir un veritable arrelament.

El dret al vot és el dret a afaiçonar la pròpia societat, cal tractar-lo amb seny, i fer compatibles els drets dels individus i els dels pobles.
ť




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: