"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 11/10/2006

Entrevista de Vilaweb a Pere Sampol

L'històric dirigent del PSM, Pere Sampol, s'ha acomiadat definitivament de la primera línia política. Continuarà treballant per les Illes, des del nou Institut d'Estudis Nacionalistes.



L'històric dirigent del PSM, Pere Sampol, s'ha acomiadat definitivament de la primera línia política. Continuarà treballant per les Illes, des del nou Institut d'Estudis Nacionalistes. Sampol fa balanç de quinze anys de diputat, durant els quals ha estat en el govern i en l'oposició. I també parla del futur; de la necessitat d'unir l'esquerra nacionalista per a foragitar el PP. De tot plegat, en parla en aquesta entrevista amb VilaWeb.

Quins bons records s'endú, de la seva activitat parlamentària?

La meva experiència al Parlament ha estat fantàstica, de la mateixa manera que ho ha estat en altres institucions, tant de govern com d'oposició. He conegut centenars, milers de persones a les Illes i al conjunt del país: he conegut les persones més dinàmiques de la societat. Gràcies a la meva feina, els he pogut conèixer i, en alguns casos, he pogut parlar en el seu nom.

També hi deu haver moments amargs

Sobretit la derrota electoral del 2003, després de quatre anys d'haver fet feina en el govern de les Illes. Vam fer una feina que fou reconeguda pels sectors socials en els quals el meu partit tenia capacitat de decisió i de gestió, però després no hi va haver una correspondència des del punt de vista electoral. Això va suposar perdre el govern.

Durant tots aquests anys, com ha canviat el PSM?

Seguint el tòpic, el PSM és més que un partit polític, perquè va inventar el nacionalisme a les Illes, i el va portar a les institucions. Mai abans no hi havia hagut un càrrec públic d'un partit nacionalista, elegit per l'electorat. De fet, el PSM aglutina diferents sectors, provinents de molts àmbits de la societat. Des d'aquesta amalgama, i degut a aquesta història i tradició, el PSM fa una aposta important per a obrir el seu projecte polític a persones i col·lectius molt diversos.

Les actuals divergències dins del PSM també es deuen a aquesta heterogeneïtat del partit?

Sorgeixen per causa d'una mala interpretació dels resultats electorals. Penso que es deuen més aviat a problemes personals. Cadascuna de les Illes té una realitat ben diferenciada; puc dir, però, que a Mallorca hi ha la consciència d'un moment d'emergència nacional. En els últims quatre anys hi ha hagut, per part del govern de les Illes, l'atac més despietat contra els nostres símbols, la qual cosa porta a una pèrdua de valors. El país sap no podrà resistir quatre anys més així, i ens demana que simplifiquem l'espai polític.

La simplificació passa per la creació del Bloc?

Hi ha tres espais polítics: el PP i el PSIB en representen dos de diferents. Però n'hi ha un altre que es pot articular al voltant del PSM o d'Unió Mallorquina. La cúpula d'UM ha demostrat que treballa al servei d'uns interessos econòmics determinats. Per tant, s'ha d'elegir una de les dues opcions: o el PSM o Unió Mallorquina. El partit ho ha de saber. A més, tinc l'esperança que a mig termini, d'aquí a quatre o vuit anys, i hagi una renovació a UM, de tal manera que aquest partit pugui sumar forces amb nosaltres.

Tem que el sector contrari al bloc, se'n desvinculi per a cercar altres pactes, precisament amb Unió Mallorquina?

No, però segurament que hi haurà algun dissident del PSM que acabarà a UM, perquè prioritzarà interessos personals. Algú altre també provarà alguna aventura amb Esquerra.

Esquerra no participarà en aquest Bloc progressista

No, malgrat que els vam garantir que hi tindrien un paper important. En Joan Puigcercós va venir i va dir que el Bloc només serviria per a salvar càrrecs públics, i és cert, perquè, si no, aquests càrrecs anirien a parar al PP o al PSOE. Cal exigir responsabilitats a Esquerra, perquè ha dividit el nacionalisme a les Illes i al País Valencià. Esquerra ha fet un mal terrible al nacionalisme.

És pessimista.

No, perquè sé que hi ha les mateixes condicions que el 1999 van permetre de fer fora el PP. Aquestes condicions les trobem a Eivissa, on el 1999 el PP va perdre dos diputats i també el govern.

La clau és Eivissa.

Sí, perquè a les altres illes el mapa no s'ha mogut. El canvi és possible si juguem les cartes amb intel·ligència i sense sectarisme.

Són irreconciliables, els dos sectors del PSM?

No vull restar importància al que passa, però la majoria del partit es manté unida. El problema és de confiança, però convé deixar clar que fora del PSM el nacionalisme a les Illes no té vida.

Diu que continuarà treballant pel PSM des de la militància. De quina manera?

Mitjançant la creació de l'Institut d'Estudis Nacionalistes, on farem divulgació social i formació de militants i de càrrecs públics. Ara comencem amb una oferta formativa adreçada a les persones que encapçalaran els primers llocs de les candidatures, després n'oferirem a regidors i més tard farem promoció d'estudis i debats, amb la col·laboració d'altres entitats del país.

Com veu les Illes, ara que s'acomiada del Parlament?

Amb una barreja d'angoixa i d'esperança. El país no podria resistir quatre anys més les polítques del PP i d'UM. Confio que guanyarem les forces progressistes podrem guanyar les eleccions. D'altra banda, no sabem com acabarà la tramitació a les corts espanyoles del nou estatut. El més greu és que no hi ha un reconeixement de l'oficialitat del català. Hem de seguir treballant per a resoldre aquesta injustícia.




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: