"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 03/12/2007

El dret dels residents

Article d'opinió del periodista Sebastià Verd publicat al Diario de Mallorca

El senador per Balears, Pere Sampol, assolí la setmana passada allò que en foraster diuen "una pica en Flandes". Un ou de dos vermells, vaja. Aconseguí que la comissió de Foment i Habitatge aprovàs una moció en la quals s´insta al govern central a estendre el descomptes en el transport aeri i marítim a tots els residents a les illes Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla, amb independència de la seva nacionalitat. Fins ara només en tenen dret els ciutadans de la Unió Europea i això fa que 90.000 dels nostres veïns hagin de pagar el doble quan viatgen a la Península o entre les Illes. Per exemple, per anar a moure papers a la seva ambaixada o al consolat més pròxim. Quelcom que no s´entén, perquè aquests descomptes no haurien de ser en funció del DNI o del passaport si no de la residència. Els immigrants residents paguen aquí els seus imposts i, conseqüentment, haurien de tenir els mateixos drets i deures que la resta de veïns.

La moció no es vinculat, però tot i que el govern central no generalitzi els descomptes en aquesta ocasió, Sampol està convençut d´haver donat una passa endavant en contra de les desigualtats que fan que a Balears "encara hi hagi ciutadans de primera i de segona". És una demanda històrica que, fins ara, ha estat sistemàticament rebutjada. Tant els governs del PP com del PSOE s´hi havien oposat sempre més per motius d´oportunitat, econòmics essencialment, que no de Justícia o, en aquest cas, d´injustícia. Segons els socialistes la inclusió dels immigrants suposaria un sobrecost inassumible pel govern central. Un argument que el senador illenc nega perquè creu que els imposts que paga qualsevol ciutadà de les Illes compensen sobradament la despesa dels descomptes. I, si no, n´hi ha prou observant la balança fiscal que s´ha publicat aquests dies.

En definitiva, els descomptes no són cap regal de l´Estat o del govern central, sinó una compensació per la insularitat que costà molt que fos reconeguda. Els residents a una illa no tenen més remei que fer ús del transport aeri o marítim per viatjar cap a una altra comunitat. No poden emprar ni beneficiar-se, en primera instància, de la costosa xarxa de carreteres estatal ni dels ferrocarrils. No gaudeixen, per tant, de les subvencions indirectes que en forma de inversions en infraestructures o tarifes polítiques reben els ciutadans peninsulars. Ara ja no hi ha ni companyies aèries ni marítimes que siguin públiques i és el mercat el que imposa la seva llei. Per això, s´arbitraren els descomptes. No és un sistema perfecte. Tal volta hi hauria fórmules millors per compensar la insularitat, però d´allò que no hi ha dubte és que els titulars d´aquest dret haurien de ser tots els residents sense excepció.

Al Senat, Pere Sampol rebé el suport del PP, de CiU i d´entesa Catalana i en contra hi votaren PSOE, Coalició Canària i el PNB. Un repartiment de vots força curiós, perquè demostra que el vot dels partits majoritaris depèn, en aquesta i moltes altres qüestions, de sí son al govern o a l´oposició. El vot dels socialistes, per tant, està condicionat pel ministeri d´Hisenda. Però? i el de Coalició Canària? Sampol es mostrà molt satisfet de que aquesta moció hagués estat la seva primera proposta aprovada des que és senador, perquè suposa "una mostra del nacionalisme obert, integrador i sensible amb totes les persones, siguin quins siguin els seus orígens" que sempre ha defensat. En canvi, per a Coalició Canària -que també es diu nacionalista- l´ampliació del dret a tots els residents potenciaria un efecte cridada sobre els immigrants i seria perjudicial per a la convivència ciutadana.

L´efecte cridada existeix, però poc té a veure amb els drets o deures que es trobaran els immigrants en el seu nou lloc de residència, sinó amb les possibilitats i facilitats de trobar-hi feina i, en tot cas, ja en segon ordre, amb la possibilitat de poder regularitzar la situació. Balears, malgrat el desavantatge de la insularitat, presenta el major índex de població estrangera de tot l´Estat. De fet, supera ja el vint per cent de la població. Ja són aquí i no n´hi vendran més pel fet de poder gaudir de bitllets de transport a la Península a meitat de preu. En canvi, l´extensió dels descomptes seria, com diu Sampol, reconèixer que tots els ciutadans -tots els residents- són iguals, amb els mateixos drets i els mateixos deures. Tots estam d´acord en que els immigrants han d´integrar-se a la societat d´acollida i que, en el nostre cas, n´haurien de respectar, i compartir, els nostres valors culturals. Però per exigir aquesta part de la igualtat cal que no hi hagi discriminacions.




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: