"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 29/01/2010

'Per què únicament a Madrid creix el turisme?'

Article de Pere Sampol, senador del PSM-Entesa Nacionalista, publicat al Diario de Mallorca.



Aquests dies hem conegut les xifres de turistes arribats a les diferents comunitats autònomes l´any 2009. La caiguda del nombre de turistes és generalitzada: entre el 7,8% d´Andalusia i el 12,3% a Canàries. A Balears s´han perdut el 9,8% de turistes respecte l´any anterior. Dins aquesta baixada general sorprèn que únicament a la Comunitat de Madrid hagi augmentat el nombre de visitants: més d´un 6%, un creixement considerable, sobretot si es produeix en un context de caigudes generalitzades del turisme. Quines són les raons de l´èxit de Madrid?

Al meu entendre existeixen, sobretot, dos factors que determinen l´atracció turística de Madrid: el primer, les comunicacions. Des de principis dels anys 80 els governs espanyols varen apostar per una xarxa de comunicacions radial. Primer González i després Aznar donaren prioritat a la connexió de Madrid amb la resta de capitals de província, retardant la connexió entre els principals centres d´activitat econòmica i amb França. La xarxa d´alta velocitat començà per unir Madrid i Sevilla, en detriment del corredor mediterrani i del corredor cantàbric. Ambdós, fins avui encara bloquejats, tenien més sentit per quan haurien connectat els principals centres turístics i industrials entre ells i amb Europa. Igualment els governs espanyols han optat per potenciar l´aeroport de Barajas, que els darrers anys ha absorbit més del 40% de les inversions d´Aena, per a les connexions internacionals, en detriment dels aeroports de Barcelona o Palma, que han vist disminuir els vols internacionals, fet molt greu per a unes economies eminentment turístiques.

El segon factor determinant en l´atracció del turisme per part de Madrid ha estat la gran inversió feta en museus. En pocs anys "el triángulo de oro del arte" com es coneix als museus del Prado, Reina Sofía i Thissen que es concentren a l´entorn del Passeig del Prado, ha rebut centenars de milions d´euros del Govern central. Igualment s´està reformant el Museo Arqueológico Nacional amb un ambiciós projecte de 33 milions d´euros. Dissortadament la xarxa de museus de titularitat estatal, transferida la seva gestió a les comunitats autònomes, ha estat pràcticament abandonada, sense les inversions necessàries que corresponien al Govern central. Aquestes són les dues principals claus de l´èxit turístic de Madrid: costosíssimes inversions públiques, pagades principalment amb els recursos fiscals que ha generat el turisme a Balears i Catalunya; i una xarxa de comunicacions per carretera, alta velocitat i aèria, potenciada en detriment dels tradicionals pols econòmics de l´Estat.

Comunicacions i cultura: dues receptes a considerar en el debat sobre el futur del turisme, encetat com cada any a Fitur. Però la realitat és que les Illes Balears perden connectivitat paulatinament: només Son Sant Joan va perdre més de 3.000 vols l´any passat. I què direm d´Eivissa i, sobretot, de Menorca. Per no parlar del nostre patrimoni històric, artístic i cultural, mancat de les inversions necessàries per posar-lo en valor com el més important atractiu turístic. Mentrestant, seguim essent solidaris amb Madrid, insaciable, a la vegada que destinam els pocs recursos que ens queden a construir parcs temàtics, palaus de congressos i altres invents copiats d´aquells qui han d´inventar uns atractius que no tenen. Només l´autoodi que ens han inculcat ens impedeix valorar les extraordinàries oportunitats que ens ofereix el nostre patrimoni monumental, arqueològic, artístic, gastronòmic... I només el provincianisme polític més acomplexat és el que permet que es perpetuï aquesta situació, per a major glòria i riquesa de... Madrid!




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: