"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 21/03/2012

‘Viva La Pepa, o viva el PP?’

Article d’opinió de Biel Barceló



El més rellevant de l’aniversari que es commemorà dilluns passat és que la nació espanyola compleix 200 anys. La Constitució de Cadis suposa el naixement de la nació espanyola com a entitat jurídica, i representa la primera gran fita del nacionalisme espanyol (malgrat que molts nacionalistes espanyols afirmen que Espanya va néixer, com a molt tard, amb els Reis Catòlics, quan no directament a les coves d’Atapuerca...).

 

Evidentment, el pas de l’absolutisme monàrquic de l’antic règim al nacionalisme liberal contemporani és un episodi positiu en l’evolució històrica de la humanitat. A França es va produir amb la Revolució del 1789, als Estats Units amb la declaració d’independència l’any 1776 i al Regne d’Espanya amb la proclamació de La Pepa. La sobirania deixava de residir en el monarca, i passava a residir en la nació: les persones deixaven de ser súbdits, per passar a ser ciutadans.

 

Ara bé, no podem obviar que la Constitució de Cadis, malgrat els avanços respecte al sistema polític precedent, encara negava drets polítics a milions de ciutadans: especialment a les dones i als mulats d’Amèrica (fills d’un progenitor blanc i l’altre negre). També negava les demandes federalistes de les províncies americanes (no debades aquestes es varen anar independitzant els anys successius). I, sobretot, introduïa un nacionalisme ètnic espanyol que implicava, l’assimilació cultural i lingüística dels pobles no castellans del Regne (procès en tot cas començat molt abans amb el Decret de Nova Planta).

 

És significatiu que el bicentenari de La Pepa hagi estat aprofitat pel nacionalisme espanyol per exaltar la figura del rei Joan Carles I i la unitat de la nació espanyola (obviant, per cert, que la nació que es presentava com la “reunió dels espanyols de tots dos hemisferis” es va reduir notablement arran de les independències americanes). I segurament hem d’interpretar com una seqüència perfectament coherent que el president Bauzá es desplaci als actes de Cadis tres dies després d’aprovar un projecte de llei que rebaixa (encara més) l’oficialitat de la llengua pròpia del nostre país, consagrant el castellà com a única llengua oficial-de-bon-de-veres de les Illes Balears.

 

Nosaltres valoram positivament els avanços que va introduir la Constitució de 1812, i especialment la contribució dels liberals balears que varen formar part de les Corts de Cadis. Ara bé, no participarem d’aquesta festa espanyolista que utilitza una celebració que hauria de tenir una dimensió universal per reafirmar una ideologia excloent, que nega la possibilitat que el nostre poble es pugui incorporar lliurement a la universalitat amb veu pròpia, quan així ho decideixi.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: