"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 12/09/2014

Ara és l’hora de la democràcia

Article d'opinió de Biel Barceló publicat a Nació DigitalDes de Mallorca som molts els qui seguim amb un gran interès el procés democràtic que estau impulsant a Catalunya per exercir el vostre dret de decidir com a poble en la consulta del proper 9 de novembre. Estau donant a tot el món un gran exemple de capacitat col·lectiva per fixar objectius de país, i de voluntat i determinació per mobilitzar-vos i dur-los a terme (ahir ho vaig poder comprovar en primera persona a Barcelona). Ara mateix sou la punta de llança de la lluita per la democràcia a Europa.

 

El que es dirimeix en relació al fet que la consulta sigui tolerada o no per les institucions espanyoles és el caràcter democràtic o antidemocràtic de l’Estat. El Govern espanyol ha deixat clar que vol prohibir una consulta democràtica a una part de la ciutadania que vol pronunciar-se, precisament, sobre si consent o no ser governada per aquest Estat. Això vulnera el principi democràtic bàsic segons el qual la legitimitat dels governs es basa en l’acceptació dels governats: es pot dir que l’Estat ja no té legitimitat democràtica per governar a Catalunya.

 

Aquests dies percebem amb més claredat que mai la distància entre Espanya i el Regne Unit: la diferència entre les actituds de Mariano Rajoy i David Cameron és clamorosa. Rau en el fet que les elits polítiques i econòmiques madrilenyes que dirigeixen l’Estat espanyol actual són una continuïtat de les elits franquistes, i només han acceptat les limitades formes democràtiques de la Constitució del 78 com un mitjà per mantenir el poder. Aquestes elits no volen permetre una cessió de poder tan important (recordem la magnitud de l’espoli fiscal a què ens sotmet l’Estat, tant al Principat com a Balears) com la que suposaria la independència de Catalunya.

 

Aquesta falta de qualitat democràtica de l’Estat espanyol ens afecta a tothom. La bona notícia és que a Mallorca (i a la resta de Països Catalans) el fet que els catalans exerciu el dret de decidir i us doteu d’un estat propi serà un exemple amb un potencial alliberador immens: el reconeixement internacional de la nostra cultura comuna en peu d’igualtat amb la resta de cultures del món, la demostració que la ciutadania, quan vol, pot canviar coses que semblaven inamovibles, la constatació que la democràcia pot vèncer als grans poders que la volen mutilar i desvirtuar... tot plegat, pot generar moviments tectònics democratitzadors imparables en el si de les nostres ciutadanies (i també a la resta de pobles que integren l’Estat). El triomf del procés sobiranista significarà el principi de la ruptura democràtica amb el règim del 78.

 

Segur que vosaltres trobareu la manera de dur endavant el vostre procés democràtic amb èxit. El meu desig (i per a això treballaré els propers anys) és que els pobles de Mallorca, de Menorca, d’Eivissa i de Formentera també prenguem consciència de la necessitat de materialitzar una ruptura democràtica que ens permeti posar el nostre futur col·lectiu a les nostres mans.

 

Biel Barceló

Coordinador general de MÉS per Mallorca


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: