"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 04/05/2002

Steps: un exemple a seguir

A vegades, reconèixer les virtuts de les persones amb les quals estàs normalment en desacord sol ser motiu de crítiques per part dels teus; amb aquell primitiu principi que resa allò de «a l'enemic, ni aigua». No hauria de ser així. De fet, lloar el teu rival és símbol d'esportivitat, d'educació i de savoir faire, encara que no tothom ho entengui. En aquestes illes, on el reduccionisme està refermant-se perillosament com la principal manera de fer política —cras error, ja veurem on ens du tot això—, voler ressaltar, encara que només sigui una vegada, a qui intentes combatre —encara que sigui de la manera més elegant possible, naturalment—, pot ser motiu de recel. Pitjor encara, de sospita: «No me'n fiaria molt, ja no és dels nostros...» Supòs que ho hauran sentit més d'un pic i més de dos, i —insisteixo en el fet— en boca d'algun més que reputat polític d'aquest país...

Personalment, tot aquest cerimonial de les fidelitats malenteses em pareixen d'un provincialisme supí. Parlar «dels nostros» equival a suposar que hi han «un altres», que en teoria han de ser malignes, de color vermell i dur una forca a la mà dreta. O a l'esquerra, segons qui siguin «el nostros»...

Crec que m'entenen, no? Infantil i de poca visió política és aquesta noció de la societat, m'argumentaran. Ben probablement, però en aquests moments, és la que hi ha. I amb el seu permís, em vull rebel·lar contra aquest clixé preestablert del Bé contra el Mal i dedicar una part de l'article a un fet que demostra que la cooperació entre administracions és possible, i que aquestes poden fer-ho a la vegada amb les empreses de titularitat privada tot oferint un bon resultat. Parlo, evidentment, d'STEPS, la fira de professionals del turisme espanyol celebrada el passat dilluns i dimarts a Londres.

És de justos reconèixer —no em cau cap anell en afirmar-ho— la bona organització que hi hagué en tot moment per part de Turespaña, la seva agència a Londres i la Secretaria d'Estat de Turisme. El local, ben cèntric, permeté que la fira es desenvolupés amb absoluta normalitat en tot moment. Gran (ja voldríem tenir aquí un espai com l'«Horticultural Center»: d'un antic mercat de flors els anglesos n'han fet un bussiness meeting center, prengui nota el senyor batlle amb l'Escorxador), net, amb un personal eficient i un restaurant acceptable en quant a espai.

Així doncs, l'elecció va ser ben valorada pels assistents: facilitat de comunicació i proper en temps als hotels on estaven la majoria dels expositors institucionals, entre ells el Govern de les Illes Balears a través de l'Ibatur. En llenguatge «jedi» —recordau La guerra de les galàxies, capítol IV— el maligne Dart Güemes va ser més aviat Obi Wan Kenobi, i per la col·laboració mostrada en tot moment, la nostra particular princesa Leia Blackman s'hi va entendre la mar de bé. Una altra cosa és de quin costat de la Força estava cadascú, si de l'Emperador o de la República, però això ja seria objecte de tot un altre article.

Frivolitats galàctiques apart, el tracte rebut en tot moment va ser exquisit per part del Secretari d'Estat que —fent gala d'un esperit constructiu que hauria de tenir més d'un assassí frustrat que pel que sembla campa per aquests mons de Déu—, es va aturar una bona estona a l'estand de la nostra Comunitat. Per una raó molt senzilla: les fires a l'estranger són per donar imatges en positiu del país al qual es representa, i no per fer accions reivindicatives —o això se suposa— de dubtosa eficàcia. Podrà ser del Partit Popular, però Güemes és un polític de tarannà modern, que sap que la imatge moderada que pugui donar davant segons qui —Alan Flook, el secretari general de l'IFTO es va passar per l'estand—, que li podria donar uns rèdits polítics importants en un futur no molt llunyà. Ho sap i ho cultiva.

I na Tiffany Blackman? Què va fer la directora de l'Ibatur a Londres? Idò mirin, va fer la feina que li pertoca, però amb una gran virtut: va deixar de banda tota diferència política haguda amb els empresaris allà presents i ens va donar total suport presentant-nos als mitjans de comunicació, periodistes anglesos interessats en fer reportatges de Mallorca i dels nostres productes hotelers, dealers o agents de viatges i altres persones relacionades amb el món del turisme que pel que es veu mouen gent a les Illes Britàniques.

Tan sols per l'eficàcia que va demostrar la persona contractada per Ibatur a Londres, que va reunir al mostrador a tota una sèrie de gent interessada a fer negoci i «passar» olímpicament del tema ecotaxa, mirin, ja valia la pena pagar-se el viatge. No ho faig molt, però per una vegada, felicitats i continua així, Tiffany.

Un exemple, doncs, el d'Steps, de col·laboració entre institucions que en teoria haurien d'estar en permanent desacord. I per cert, ja podria ser un exemple a seguir per totes i cadascuna de les parts implicades en l'enrarit clima turístic de les Illes.

Per cert, si van a Londres, apuntin aquest nom: Launceston Place. És el nom d'un bon restaurant de cuina anglesa, situat a Launceston Place, Kensington. I pel que és la capital anglesa, no massa car —40£, per persona, aproximadament—. Això sí: sense beure una gota d'alcohol.

Moltes gràcies.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: