"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 11/05/2002

«Sí, senyor batle»

Una de les conquestes més importants de la democràcia és, sense dubte, la llibertat d'expressió, especialment quan es refereix a la llibertat de criticar el propi sistema democràtic de govern. Precisament és aquesta capacitat d'autoregenerar-se i assumir i corregir les seves contradiccions internes un dels punts més positius del sistema. Així, la democràcia no existeix sense el reconeixement de pensar que el sistema pot millorar, essent la censura un tret primordial dels règims autoritaris.

La ironia, per altra banda, és l'eina fonamental dels intel·ligents contra el fanatisme. Ironia, que no cinisme, que demostra la capacitat de capgirar mentalment els problemes i fer que problemes sense solució puguin perdre el seu pes tràgic, aportant sempre punts de vista nous i enriquidors que poden ésser la llavor de les solucions.

La combinació de llibertat d'expressió i ironia ha estat un pilar bàsic del joc parlamentari, entès aquest no només com el que es fa als parlaments, sinó en qualsevol òrgan plural de govern o gestió (ajuntaments, consells escolars, sindicats, etc.) La seva acció sempre ha servit de contrapunt a les anàlisis tancades de problemes i a les solucions simplistes tan característiques de tots aquells que sempre seran incapaços d'assumir la cultura del consens.

Si aquests exercicis d'autocrítica enginyosa, que cerca provocar el somriure reflexiu, són fomentats pels mitjans de comunicació, el seu poder es multiplica sense límit, generant un esperit democràtic en tota la societat. No ens falten exemples d'obres d'aquest estil, algunes d'elles ben punyents. Els britànics, amb una tradició democràtica de més de 400 anys ininterromputs, són universalment reconeguts com els mestres del gènere. Potser els més coneguts són els «Spitting Images», o el pretès informatiu «Aquestes no són les notícies de les nou», que s'han emès a la pròpia cadena pública BBC. El seu nivell d'escarni a la classe política i, especialment, a la família reial ha arribat a situacions delirants. Un altre exemple no tan conegut va ésser la sèrie «Sí, ministre» (emesa fa uns anys per TV3) on es disseccionava amb detall el sistema de govern britànic, amb coneixement exacte i precís del que passa als despatxos i als passadissos de les principals institucions britàniques. Els pretesos diaris d'un ministre conservador serveixen per a construir situacions ridícules de la relació entre polítics i funcionaris, i entre governants i governats. Però just al darrere d'aquestes situacions còmiques es veuen clarament i es reconeixen d'immediat els problemes i tripijocs reals del dia a dia de la gestió d'un país. Sí, els britànics ens porten molt d’avantatge. A França, però, no es queden enrere amb el satíric «Le canard enchainé», sovint més i millor informat de la vida política que no pas els diaris seriosos, i sense dubte amb molta més capacitat de penetració. A Hollywood, per altra part, no hi ha hagut gaires exemples. Els més destacats són «Citizen Kane» d'Orson Welles i el més modern «Citizen Bob Roberts» de Tim Robbins.

Parlam de països on fa molts d'anys que tenen democràcia, però què tenim al nostre entorn més immediat? No podem citar gaires exemples, i mai tan potents i sarcàstics com els ja citats. A nivell estatal, trobam el setmanari «El Jueves» o el programa «Caiga quien caiga», malgrat que no estan dedicats de forma exclusiva a l'anàlisi de l'actualitat política o social, i les «Noticias del guiñol» que pretenen ésser una versió espanyola dels «Spitting Images», tot i que infinitament menys sagnants que els seus cosins britànics. No podem deixar de banda, malgrat que sigui en format d'assaig, el magnífic llibre d'Antonio Nieto «La organización del desgobierno», probablement una de les millors reflexions sobre les febleses i fortaleses del sistema polític i de govern espanyol.

Més a prop, tenim el setmanari satíric «El Triangle» inspirat en el ja mencionat «Canard enchainé» on la sàtira es complementa amb el periodisme d'investigació més agosarat. A d'altres nivells hem tengut programes com el malaguanyat «Set de nit» (on tot anava bé fins que tocaren el tabú de la figura del rei, autèntic Rubicó per a la llibertat d'expressió a l'estat espanyol).

A ca nostra, durant molt de temps hem estat incapaços de tenir una mostra semblant de sàtira política. Però després de vint anys de democràcia, començam a ésser un país normal. Per una banda, tenim els acudits diaris dels «Vuits i nous», i els més recents del «Trifàsic», que apareixen a aquest mateix diari; probablement són els millors analistes de la situació política balear, com a mínim els més atrevits. I per l'altra, el llibre «Ajuntament, bon dia» d'Arnau Ramis.

Intencionadament he fet un llarguíssim preliminar del que representa la sàtira política de saludable per al sistema democràtic, posant exemples diversos de com es critica el sistema en diferents formats i països. Tot ve a compte perquè, desgraciadament, i molt en la línia del que ha succeït amb «Set de nit», el llibre d'Arnau Ramis està pendent de judici. Sembla que encara ens falten uns quants segles de democràcia perquè aquestes coses no hagin de passar. El llibre en sí narra les peripècies d'un jove auxiliar administratiu (una mica ingenu i un xic depressiu) en les relacions amb els funcionaris d'un municipi del sud de Mallorca. En realitat, no desvela cap gran secret amagat, ni escàndols financers de cap tipus, ni assassinats, sinó les corrupteles més clàssiques, el nepotisme, funcionaris d'opereta, la pressió dels caps, les depressions del personal, presents a aquell ajuntament i a la major part de les institucions públiques o privades. N'Arnau Ramis ha volgut denunciar al mateix temps el perfil més negre del sistema administratiu del nostre país, exemplaritzant-lo en un ajuntament. Però malgrat que jo no he fet mai feina a aquell ajuntament, podria citar perfectament situacions i noms i llinatges de persones, fàcilment identificables amb cadascun dels personatges descrits a «Ajuntament, bon dia».

Doncs bé, algunes persones d’un ajuntament s'han considerat tan identificades amb els personatges descrits que han posat una denúncia per difamanacions. Quant a això, només puc citar la dita llatina «Excusatio non petita, accusatio manifesta», o més nostrat, si s'han identificat serà per qualque cosa i no precisament perquè siguin funcionaris del mateix ajuntament on va fer feina n'Arnau Ramis. I si el que conta és cert, demostra molta intel·ligència fent una denúncia pública amb la capacitat de provocar un somriure de tant en tant.

En qualsevol cas, a aquest país li feia falta algú que tragués a la llum pública i al debat social l'enrarit ambient existent en algunes de les administracions públiques, caracteritzades, encara ara després de vint anys de democràcia, de nepotisme, corrupció i caciquisme. La sort que corri «Ajuntament, bon dia» serà la prova que demostri quina és la salut democràtica del nostre país i de la capacitat moral i intel·lectual de la nostra classe política.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: