"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 06/06/2002

El PSM: aquell partit de pagesos, mestres i capellans...

A la «Fira del Llibre» es presenta el treball d'Antoni Marimón : Entre la realitat i la Utopia. Història del PSM, edició augmentada de Documenta Balear, del qual l'autor em demanà el pròleg. Aprofitant l'avinentesa del llibre i dels 25 anys del partit, van aquestes reflexions. Record molt bé aquells anys d'ebullició política especial, abans i poc després de la mort d'en Franco i també les persones que a l'empara de les sigles PSI (Promocions Socials Illenques) ajudàrem a confeccionar —com un «patchwork» apedaçat d'il·lusions— allò que ara és el PSM-Nacionalistes de Mallorca. El fracàs a les primeres eleccions democràtiques, la sortida de diversos companys i la incorporació al món universitari significaren, per a mi, la contemplació de la política activa des de lluny. La veritat és que, d'aquells anys, no record quasi ningú dels actuals dirigents —si exceptuam en Sebastià SERRA— al qual «el nacionalisme mallorquí mai no li agrairà prou que en moments difícils mantingués el timó» (Damià PONS, dixit). Tot i que les circumstàncies no es repeteixen, sí que ho fan determinades situacions. La confluència que dugué a la fundació i arreplegament del PSI, fou, i continua essent, un cert sentit de l'emergènia o de la urgència, de molts de moviments nacionalistes, per la necessitat de defensar les identitats culturals minoritàries, i fer front als intents homogeneïtzadors (ja siguin espanyols o, com ara, més globals). El desig d'autonomia o la independència, per a alguns, en el seu moment o ara mateix, feren i fan que davant models únics i reduccionistes, tipus «ciutadans del món, no em sent de cap lloc», que conflueixen en una humanitat única i global, es tengués, i es tengui, en partits o moviments com el PSI-PSM els contrapesos necessaris que s'oposen a la renúncia al dret a ser diferents.

L'actual PSM, vint-i-cinc anys després, és fruit sobretot de la perseverància. Il·lusions esbravades, desercions, entrades i sortides de gents i col·lectius han anant bastint un model de nacionalisme integrador (anava a escriure d'esquerres). Un partit de tintura progressista, que no ha arribat a ser un projecte majoritari, però que ha aconseguit un espai polític considerable i, encara més, un espai d'influència remarcable. Influència des de l'oposició i, poc a poc, des de l'exercici del poder institucional. Primer des d'un únic batle (el de Montuïri) i algun regidor i diputat autonòmic, fins ara mateix, 25 anys de perseverància, amb presència al Govern de les Illes Balears, amb el vicepresident i consellers en actiu i al govern del Consell de Mallorca, a més de la presència a molts d'ajuntaments de Mallorca, de Menorca i algun regidor a Eivissa. Aquell partit minoritari i testimonial, al qual es referien, amb una certa cançoneta, com «el partit dels pagesos, mestres i capellans...», fruit més de la reflexió i del sentiment, que del pragmatisme i l'efectivitat de l'acció política. Molt dificultada, aquesta darrera, per una atribolada recerca de les arrels, aferrades, segons uns dins els Països Catalans, per altres diluïdes dins un cert Mallorquinisme Polític —usant l'expressió d'en Gori Mir-Anselm Llull— o, si voleu, en la recerca de la mítica i qui sap si irreal, Nació dels Mallorquins, tot emprant el mot i el llibre d'en Josep Melià. L'independentisme, «tout court», un llastre per a uns i una certa hipocresia per a altres, quedaria desmarrat i solt, arredossat ja en una mínima simbologia (com és ara, algun puny a l'aire de l'executiva, o una senyera estelada dels joves del partit...), i, més ara, com diu algun dirigent, que es comanda a les institucions.

Dins aquesta mar inconcreta de la recerca de les arrels i de la seva transcripció política, de la recerca de militants i de votants, es van anar fonamentant les tres potes del tubalet on ha reposat el discurs del PSM: el progressisme (del socialisme-autogestionari fins a la discussió de si treure la S de les sigles per a integrar botiguers i petita burgesia); l'ecologisme (incorporant, com és ben natural, la dosi d'ideologia cloròfila necessària a tot partit de la modernitat finisecular, però amb el dubte, per l'aparició de verds polítics, de si s'aconsegueix arrossegar algun vot estrictament ecologista) i, sobretot, el nacionalisne, lluitant per aquest espai interclassista de defensa de la identitat, repetesc des de les fronteres de la independència catalanista a l'acceptació de l'autodeterminació, com un coixí amortiguador de missatges polítics més radicals (Ja se sap : «L'art del que és possible»). Aquestes pinzellades de l'ideari polític del PSM han bastit discussions que, qui sap si s'haguessin produït o no, si no fos pels passos que ha fet el partit en aquests 25 anys i pels viaranys que s'han dreçat, per la necessitat d'aplicar la doctrina al procés polític, per comandar i no només senzillament per influir, sinó per transformar. Aquesta aposta per transformar societat i territori, sense claudicar «essencialment» del seu model polític originari, ha estat el que ha demostrat que de ser un partit prioritàriament de la part forana i de sectors il·lustrats, ha anat incorporant sectors urbans de Palma i classes mitges i, molt més poc a poc, petit comerç i empresa. Tot i que —s'ha de ser franc— descolomant, també, paulatinament i sense fer-ne massa crides, fonamentalismes i altres càrregues compartides amb altres partits i, el que és més novedós, combatiet no només amb formacions minoritàries del nacionalisme d'esquerres, sinó amb el nacionalisme minoritari de centredreta representat per Unió Mallorquina. Les tensions col·laterals que ara genera aquest seu soci de govern al Consell de Mallorca i la factura pendent del nacionalisme a Balears (situar un diputat a Madrid) obrin uns nous escenaris per als quals, ningú, fa vint-i-cinc anys hagués posat messions.

I quan parl de les messions ho faig tot tenint en compte que la nissaga de la qual s'ha fet sorgir el PSM, a vegades, no és ben bé la que li pertoca. Això l'ha fet dipositari de tradicions que, en definitiva, els altres, em referesc als altres partits polítics, han ignorat. Tal com va preveure l'injustament denostat Marshall Mac Luhan, a la seva obra El llogaret global, la globalització i el multiculturalisme obrin nous camins a les dialèctiques d'uniformització i per tant, també, s'obrin noves vies als drets a defensar les diferències dins aquests nous espais turístics, telemàtics, culturals i polítics. Nogensmenys, amb totes les carències i els exercicis d'humilitat necessaris, es presenten poques alternatives on la coherència identitària s'articuli amb un projecte polític, com és el cas del PSM, que tradueix a la pràctica un esforç teòric per superar una sèrie de centralismes superposats. Un intel·lectual nostrat a l'obra Memòria Viva, es feia la pregunta següent, amb una tonalitat angoixant: «Si el poble s'estima més ballar sevillanes que boleros qui ho pot aturar?» Aquesta pregunta, que no és banal i sí molt simbòlica, recull el pànic, hereu d'aquell regionalisme cultural romàntic i la seva poca capacitat d'articulació política. Ben al contrari, l'opció política que representa el PSM, de cara als canvis que es produeixen a les illes Balears en aquest nou segle, pot recollir els ensenyaments de la seva pròpia tradició política, ja d'un quart de segle, incorporant la d'altres reflexions que l'adaptaran a aquest nou període històric canviant. Sense excessives claudicacions, ni ideològiques, ni polítiques.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: