"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 26/10/2003

Vázquez Montalbán i els oblidats

No deixa de ser curiós constatar dia a dia com, per a no variar, els mitjants de comunicació oficials enlairen uns intel·lectuals i en silencien uns altres. La reflexió m'ha vengut al cap després de comprovar la campanya que s'ha muntat tot recordant la vida i obra de Manuel Vázquez Montalbán. Cal dir per endavant que, malgrat la seva militància en una organització procarrillista, el PSUC, amb tot el que això va significar de renúncia a les millors tradicions de lluita del moviment obrer català i internacional (per exemple: el seguidisme respecte als països de socialisme degenerat; per exemple: la no reivindicació del marxisme català d'herència consellista i trotsquista: el BOC, el POUM, Andreu Nin, Joaquim Maurín; per exemple: l'abandonament de la lluita per la República en temps de la transició per part de l'eurocomunisme...) nosaltres sempre hem tengut ben presents determinats valors de l'obra literària de Manuel Vázquez Montalbán, i llibres com Una educación sentimental (Barcelona, El Bardo, 1970) o Crónica sentimental de España (Barcelona, Lumen, 1970) són part indestriable dels nostres fonaments culturals.

Dit això per a avís de navegants i malintencionats, continuaré amb aquestes reflexions sorgides a ran de la mort de Vázquez Montalbán.

Aquest enlairament oficial com a intel·lectual crític i «comunista», un revolucionari «sibarita» (diuen els papers), no deixa de ser sospitós si pensam que justament fa uns mesos han mort diversos intel·lectuals crítics de gran vàlua tant per la seva obra com pel seu exemple cívic que no ha merescut promoció semblant i tan desenfrenats elogis. Sobretot tenint en compte que hom aplaudeix Vázquez Montalbán com a «conseqüent amb el marxisme», quan ha passat en un silenci gairebé total la mort d'altres personatges que hi havien estat bastant més conseqüents.

Per dir només uns noms parlarem del conegut escriptor i investigador Víctor Alba (el seu nom autèntic era Pere Pagès), d'un dels fundadors de l'AELC, el valencià Gonçal Castelló, i de l'històric dirigent trotsquista Arturo Van den Eynde, més conegut pel nom de la clandestinitat: Aníbal Ramos.

Mentre la mort i «exemple» de Vázquez Montalbán han estat lloats des del monarca fins a destacats gasetillers anticomunistes especializats en la criminalització del marxisme d'ençà la transició, aquests altres intel·lectuals desapareguts aquests mesos no han merescut ni els editorials, ni les pàgines senceres dels diaris, ni els homenatges universitaris, ni els programes especials de televisió i ràdio, ni les lloances de cap Premi Nobel de què ha gaudit Manuel Vázquez Montalbán. Malpensats com som, a vegades ho hem notat molt i molt sospitós.

Tot plegat ens obliga a demanar-nos per quins motius el «comunisme» de Vázquez Montalbán (amb tot el seu «desencant» i distanciament irònic i -bona- crítica contra el règim des de dins del règim) és considerat l'»oficial», l'únic «marxisme» possible, i el que defensaven Víctor Alba, Gonçal Castelló i Aníbal Ramos no és tengut en compte. Els tres escriptors i la seva obra són silenciats i cap periodista informa de la seva vida. Quina casualitat! Vol dir que hi ha ignorància respecte al que significà, per a la història del moviment obrer català i espanyol, el POUM, l'anarquisme ibèric, els moviments per a l'autodeterminació de les nacions de l'Estat? Vol dir que només poden considerar-se «comunistes autèntics» els que procedeixen de la discutible línia del neoestalinisme?

La campanya de promoció d'uns i de silenciament intencionat dels altres ens fa copsar el maniqueisme de la pseudoesquerra de la transició, la qual, prepotent pels beneficis i privilegis obtinguts per la seva col·laboració amb el règim sorgit de la reforma del franquisme, accepta aquesta divisió cínica entre «marxistes bons» (Vázquez Montalbán) i «marxistes dolents» (Víctor Alba, Arturo Van den Eynde, Gonçal Castelló). A poc a poc anam copsant el significat polític de la maniobra.

Tot plegat ens demostra que les mateixes forces que en vida han fet tot el possible per aconseguir que l'obra i l'exemple d'aquestes escriptors heterodoxos no arribàs a la societat, ara, morts i desapareguts, l'enlairament continuat de Vázquez Montalbán serveix per a continuar avançant en la mateixa tasca de silenciament. Silenciament de l'obra literària de Gonçal Castelló; de l'exemple militant i intel·lectual de Víctor Alba; oblit del treball d'investigació i de la militància marxista revolucionària d'Arturo Van den Eynde.

Gonçal Castelló, marxista (però no prosuquero con Montalbán), va tenir sempre problemes per a veure editada la seva obra. Una aportació notable a les lletres catalans amb títols de la importància de Sumaríssim d'urgència (València, Editorial Prometeo, 1979); València dins la tempesta (València, Editorial El Bullent, 1987) i Terra guanyada i altres contes (Barcelona, El Llamp, 1985). D'Arturo Van den Eynde caldria destacar obres cabdals de la nostra història recent com Anti-Carrillo: el proletariado contra la 'unión sagrada' (Madrid, Crítica Comunista, 1980); Ensayo General (1974-1984), (Barcelona, La Aurora, 1984), i els més recents Globalitzacio: la dictadura Mundial de 200 empreses (Barcelona, Edicions de 1984, 1999) i Petit vocabulari polític de marxisme (Barcelona, Edicions de 1984 (1998).

El llistat de llibres de Víctor Alba és inabastable, ja que la seva obra consta de més de cent volums especialment dedicats a la història del moviment obrer. Entre aquest centenars d'aportacions podríem destacar El marxisme a Catalunya. 1919-1939 en quatre volums: Història del BOC (I); Història del POUM (II); Andreu Nin (III) i Joaquim Maurín (i IV).

No deu ser, ens demanam, que aquests tres intel·lectuals -Castelló, Van den Eynde, Alba- eren una alternativa veritablement rupturista i per això mateix foren silenciats en vida igual que, ara, de morts, continuen silenciats?

Dantesc espectable en el qual contemplam com, lloen el «marxisme» aquells servils que, en tres dècades, no han fet més que cobrar per enterrar qualsevol idea subversiva que pogués haver-hi a la nostra terra.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: