"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 17/02/2010

'Responsabilitats davant d’una situació excepcional'

Article de Biel Barceló, secretari general del PSM-EN i portaveu parlamentari del BLOC, publicat al diari digital la veu de Mallorca.



L’expulsió dels càrrecs d’UM dels equips executius en el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma era una decisió necessària. Quan el PSM-EN, la resta de partits del BLOC i el PSOE vàrem prendre aquesta decisió (qui la va executar va ser el president, però en el moment de comunicar-la als afectats sabia que havia de triar entre UM i nosaltres) érem conscients de quines en serien les conseqüències: el Govern quedaria en minoria, i l’estabilitat de les institucions molt probablement es veuria afectada. Però era l’única sortida a una situació insostenible que havia estat produïda per l’abast de les investigacions judicials de casos de corrupció esdevinguts majoritàriament durant la legislatura anterior (PP-UM), i que l’operació Voltor va estendre a aquesta legislatura (en àrees gestionades per UM).

El Pacte de Govern progressista havia de reaccionar de manera contundent davant d’un cas de presumpta corrupció dins les seves pròpies files, i havia d’evitar que les causes judicials continuassin degradant la vida pública d’aquest país, enfosquint l’acció de Govern i arrossegant la credibilitat del conjunt de les nostres institucions democràtiques. No es tractava d’estigmatitzar ningú, sinó de prendre una decisió política valenta que manifestàs de manera nítida la voluntat del Govern de depurar les responsabilitats polítiques pels casos de presumpta corrupció. Havíem d’assegurar que les institucions d’aquest país serien gestionades per persones que no generassin la mínima ombra de dubte sobre l’honestedat del Govern. Des del respecte al principi de presumpció d’innocència, però enviant un missatge clar a una ciutadania que exigeix que els seus representants tenguin tolerància zero contra la corrupció.

Per tancar aquesta qüestió, només vull aclarir que la responsabilitat del fet que UM ara no formi part dels equips executius al Govern, al Consell i a Cort és imputable majoritàriament a la direcció d’UM. Després que la justícia hagués trobat indicis raonables que membres destacats de la cúpula del partit regionalista varen cometre irregularitats durant la passada legislatura, els seus dirigents actuals no haurien d’haver permès de cap manera que es reproduissin aquestes pràctiques durant aquesta legislatura.

Ara, una vegada dissipada l’ona expansiva del terratrèmol polític, l’oposició (PP i UM) sembla que encara no s’ha acabat de reubicar. De moment, ha rebutjat un pacte global sobre els projectes bàsics amb què el Govern es proposa fer front a la difícil situació econòmica i envia missatges contradictoris sobre la possibilitat de presentar mocions de censura per desbancar els governs progressistes a les diferents institucions (Parlament, Consell i Cort).

Bé, el PP sí ha fet al PSOE una proposta clara i concreta: un pacte estable entre els dos partits estatals que passaria pel desallotjament del BLOC per Mallorca del Govern. Venint del PP la proposta és comprensible, ja que els partits integrants del BLOC representam les antípodes de les polítiques defensades pel partit conservador. També entenc que el PSIB-PSOE no hagi acceptat l'envit enverinat llençat pel PP, perquè seria certament sorprenent i difícil d'explicar a la ciutadania d'aquest país un acord que presentàs al PP com a salvador d'una situació provocada pels casos de corrupció.

Pens que en el moment polític i socioeconòmic actual, que s’ha de qualificar d’excepcional, cadascú ha d’exercir la responsabilitat que li correspon. La meva opinió és que totes les formacions polítiques hem de contribuir a l'estabilitat i a la governabilitat. En aquest sentit, el BLOC per Mallorca no abandonarà les seves responsabilitats en els equips de govern progressistes que gestionen les institucions del país, els quals s’han de marcar dos objectius prioritaris: estabilitzar la situació econòmica i recuperar la confiança dels ciutadans en la democràcia.

L’oposició té tot el dret de considerar que ha d’exercir les seves responsabilitats en un altre sentit, i tenen al seu abast les eines democràtiques per fer-ho. Si PP i UM són capaços d’articular una majoria de govern alternativa, poden presentar una moció de censura. Ningú els ho impedirà. Ara bé, si bé és cert que una eventual entesa entre les dues formacions polítiques implicades en la pràctica totalitat dels casos de corrupció que s’estan investigant actualment (les quals, per cert, encara no han depurat totes les responsabilitats polítiques que es deriven d’aquests casos) seria perfectament legítima, també pens honestament que seria negativa per a l'interès general, i a més aprofundiria la crisi de confiança de la ciutadania en les institucions. En qualsevol cas, com a mínim pel que fa al grup parlamentari del BLOC per Mallorca i PSM-Verds, puc garantir que no accediran al poder per incompareixença nostra





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: