"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 11/11/2001

Sr. ministre, i per què?

A finals del mes passat hi va haver una operaci√≥ kafkiana, la gent acudia a la Junta d'Aig√ľes a inscriure el seu pou a un registre, amb la mateixa devoci√≥ i esperan√ßa amb qu√® antany resava un parenostre per la conversi√≥ de R√ļssia. √Čs a dir, sense saber qu√® vol dir conversi√≥ i sense tenir una noci√≥ aproximada per on era el maligne pa√≠s. O, aprofitant l'avinentesa de la diada dels difunts, com qui treu una √†nima del purgatori. Tot plegat molt eteri.

No ens ha d'estranyar que el poble, que vol respostes a tots els fen√≤mens naturals i paranormals, com la d'aquells dos pagesos que un dia de trons i llamps discutien dins una boera com era l'acci√≥ fulminant d'un llamp i el de dial√®ctica m√©s agosarada afirmava tot conven√ßut que all√≤ que matava no era la desc√†rrega el√®ctrica sin√≥ l'atmosfera, que com l'ona expansiva d'una deflagraci√≥ corporal, embetumava l'ambient. Aix√≠ no √©s d'estranyar que gent de tota edat i condici√≥ s'explicassin m√ļtuament perqu√® feien coa all√†, perqu√® havien de presentar tota aquella paperassa i perqu√® se n'havien de tornar a ca seva com mad√≤ Moreia. Fos com fos, l'argument m√©s s√≤lid era que si no es registraven els pous algun dia no podrien treure aigua. Com que la documentaci√≥ es presentava a la Junta d'Aig√ľes (organisme que dep√®n del Govern balear) i en Jaume Font havia al√ßat la veu de tro i anatemitzadora que gasta, i tamb√© ho havien fet els d'ASAJA, o gent de consemblant pelatge, els que no anaven molt amarats en la mat√®ria es devien pensar que aix√≤ eren coses de la consellera Rossell√≥ en un intent m√©s de fiscalitzar i tocar all√≤ que no sona a la pobra gent que tenien un forat o un pou. Com sempre, i aix√≤ ja anava b√© al redactor de la llei i alhora l'impulsor de tantes correlimes, coes i altres mol√®sties en general, es pensaven que era un intent m√©s de la consellera verda de ficar el nas dins la sacrossanta propietat privada.

El que ning√ļ no sabia era que aquest registre de pous obe√Įa a un manament ‚ÄĒper ventura la nomenclatura no √©s del tot exacte‚ÄĒ del fam√≥s Pla Hidrol√≤gic Nacional, que tots coneix√≠em per les imatges televisives de les populoses manifestacions antitransvassament de l'Ebre que sovint hem observat. Com que aqu√≠ sols no hi pantans, ni rius, ni gaire aigua dol√ßa ens semblava que aquest Pla estrella del ministre local no anava amb nosaltres. Id√≤ s√≠, i b√© que hi anava. Per√≤ ell restava mutet, sense dir res. Adesiara ens sorprenia amb una visita llampec i s'emportava els de la seva llocada a fer una visita preinaugural a un hospital o a mostrar, com si fos un betlem, la seva dessaladora. Com que √©s un home de clarobscurs tamb√© venia i no deia res, era un ministre mut, com les √†nneres hom√≤nimes i a la cresta hi duia la vermellor encesa d'una mapau, que √©s mena d'infecci√≥ segura, vull dir que quan pren malament produeix urtic√†ria i ronya en abund√†ncia. Tamb√© venia i prometia endogalar roques i fer-los perdre la seva virginitat natural a for√ßa d'omplir-los les tavelles de formig√≥, que √©s com un esperma dur, tan resistent com est√®ril, o se n'anava de fira en fira. Per√≤ no deia res de la seva perla legislativa, ni si hi havia algun apartat que podria beneficiar la classe subalterna, com aix√≠ ha estat amb el registre dels pous, i ha deixat que aquesta acci√≥ pass√†s amb m√©s pena que gl√≤ria. I aix√≤ pot ser un indici de com de poc dominava la lletra menuda d'una llei que ell mateix va fer. Amb el rendiment que n'haurien pogut treure si haguessin explicat punt per punt en qu√® consistia aquest cat√†leg! O potser no els interessava, car aquells que se n'havien de beneficiar, aquells que sobreexploten l'aigua ja s'havien empatxat d'inscriure'ls en un registre. I tamb√© li devia anar b√© al ministre que el desgast que suposa sempre fer moure el ciutad√† de les seves rutines i trepitjar oficines inh√≤spites amb funcionaris de m√† peluda (aix√≠ ho entenen ells, no √©s la meva opini√≥). I encara no sabem per qu√® Sr. Ministre us hem de declarar els nostres pous, per√≤ ho hem fet servilment i us donam les gr√†cies, a v√≥s i a tots els vostres per la vostra comunicabilitat...

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: