"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 21/01/2002

La batalla de Ciutat

Hem escrit en un altre article que la dimissi√≥ de Sebasti√† Serra del seu c√†rrec de regidor de l'Ajuntament de Ciutat inaugura ¬ęla batalla de Ciutat¬Ľ (en l'aspecte electoral). Tots els partits comencen a preparar els seus candidats i, per primera vegada en la seva hist√≤ria, sembla que el PSM comen√ßa a donar import√†ncia a Palma que, fins ara mateix, nom√©s era una ¬ęf√†brica¬Ľ de vots per al nacionalisme d'esquerres i poca cosa m√©s. Que s'hagin comen√ßat a discutir les llistes i les persones que les han d'encap√ßalar √©s prova evident que les coses estan canviant i, finalment, el PSM s'ha adonat que bona part del futur de nacionalisme d'esquerres dep√®n dels vots que s'obtenguin a Ciutat.

Tothom sap a la perfecci√≥ que els resultats electorals que va obtenir el PSM a Ciutat l'any 1999 serviren per tenir tres regidors (amb Sebasti√† Serra al capdavant d'un grup municipal). Per√≤ els 13.045 vots palmesans favorables al PSM tamb√© contribu√Įren de manera molt rellevant a fer que Maria Ant√≤nia Vadell aconsegu√≠s esser vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Mallorca, en un grup de quatre consellers. I al fet que Pere Sampol obtengu√©s la Vicepresid√®ncia i la Conselleria d'Economia, Comer√ß i Ind√ļstria, en un grup de tres consellers al Govern de les Illes Balears i en un grup parlamentari de cinc diputats al Parlament.

Sovint es parla del PSM com a ¬ęorganitzaci√≥ de la Part Forana¬Ľ de Mallorca sense tenir en compte l'evid√®ncia matem√†tica dels resultats electorals (la qual cosa ajuda a distorsionar una an√†lisi objectiva de la nostra realitat). Crec que sense estudiar a fons els resultats obtinguts l'any 1999 a Ciutat, a Mallorca i al Parlament de les Illes, no podem fer previsions de futur. Recordem que a Palma de 124.213 votants 13.045 vots foren pel PSM (tres escons); a Mallorca de 295.208 votants 39.613 ho feren pel PSM (quatre escons) i al Parlament, el PSM obtingu√© 42.748 vots (cinc escons).

Les xifres són molt importants, ja que els 13.045 vots palmesans del PSM representen el 32,9% del percentatge obtingut pel PSM en el conjunt de les Illes. Els vots del PSM a Ciutat també representen la tercera part dels que s'aconseguiren a l'arxipèlag (els vots de Formentera, Eivissa i Menorca, tots plegats, no ultrapassen gaire la xifra dels 3.000) i són quasi la meitat dels que es varen tenir a la Part Forana de Mallorca (26.568). Si amb 13.045 vots el PSM de Ciutat va aconseguir tres regidories, això vol dir que cadascuna d'aquestes regidories va costar 4.348 vots.

Igualment podem dir que si amb 39.613 vots el PSM aconseguia quatre conselleries al Consell de Mallorca, això significa que cadascuna d'aquestes conselleries li havia costat 9.903 paperetes. I si el PSM a les Illes havia obtingut 42.748 vots aconseguint així cinc diputats al Parlament, això evidenciava que els escons parlamentaris costaven 8.549 vots.

Vet aquí la gran transcendència de Ciutat per al PSM. Per entendre la situació encara millor pensem, per uns instants, que li hauria pogut passar al PSM sense els vots palmesans.

La situaci√≥ per al nacionalisme d'esquerres hagu√©s estat tr√†gica, ja que, sense el vots de Ciutat, el PSM no hauria obtingut cap regidoria a l'Ajuntament de Palma. Sebasti√† Serra, Maria Costa i Gabriel Barcel√≥ no serien ara regidors municipals. Per√≤ sense aquests vots ciutadans la situaci√≥ podria ser encara pitjor, ja que Maria Ant√≤nia Vadell tampoc no hagu√©s aconseguit estar acompanyada pels tres consellers que t√© ara al Consell de Mallorca: nom√©s hi hauria estat ella sola i un altre conseller m√©s. √Čs a dir (per a fer-ho m√©s comprensible), s'haurien perdut dues conselleries en el Consell de Mallorca.

I no solament això. Sense els vots de Ciutat, tampoc Pere Sampol no hauria pogut tenir al seu costat els altres dos consellers del PSM al Govern de les Illes, ni els altres quatre diputats al Parlament: només hi seria ell, Pere Sampol, potser amb un altre conseller al Govern i només amb un altre diputat mallorquí al Parlament (sempre que s'hagués pogut reproduir el Pacte de Progrés que es va arribar a fer).

Vet aquí, amb poques paraules, la importància cabdal que varen tenir per al PSM els resultats electorals aconseguits a Ciutat l'any 1999, en relació amb el conjunt dels vots obtinguts aquell any pel nacionalisme d'esquerres.

Fins feia ben poc pareixia que el PSM no valorava abastament la transcend√®ncia de Palma per al manteniment i ampliaci√≥ de la seva √†ria d'influ√®ncia. Hi ha molts pocs c√†rrecs p√ļblics ciutadans exercint resposanbilitas de poder. El nombre d'aquests homes i dones no correspon a la import√†ncia decisiva que tenen els vots que s'arrepleguen a Ciutat i que, normalment, s√≥n emprats per situar gent de la Part Forana (sense pensar en ampliar la import√†ncia de les agrupacions de Ciutat dins del partit). Fa l'efecte com si el nacionalisme d'esquerres es conform√†s amb els vots que aconsegueix a Ciutat sense disposar emper√≤ d'una alternativa adient per ampliar aquest espai decisiu. Comprovam no hi ha cap conseller del Govern que sia del PSM de Palma (Joan Mayol va haver de dimitir en els primers temps del Pacte); nom√©s hi ha un diputat palmes√† entre els 5 del PSM; solament hi ha un conseller dels 4 que t√© el PSM al Consell de Mallorca que sia de Palma (Bernat Aguil√≥); i tan sols compta amb 3 alts c√†rrecs institucionals (Pere Mu√Īoz, Antoni Montserrat i Bernat Aguil√≥) entre els quaranta gerents.

La dimissi√≥ de Sebasti√† Serra, l'inici del debat electoral dins del PSM, la pol√®mica sorgida en els diaris a conseq√ľ√®ncia d'aquest important esdeveniment pol√≠tic, sembla va en direcci√≥ de solucionar aquesta hist√≤rica manca d'inter√®s per Palma. Com diuen tots els comentaristes pol√≠tics, el resultat final de les eleccions del 2003 es resoldran definitivament a Ciutat. El PSM ja s'ha adonat que sense guanyar ¬ęla batalla de Ciutat¬Ľ es pot posar en perill fins i tot la seva continu√Įtat a Cort. Amb les repercussions que aquest fet comportaria tant per al Consell de Mallorca com per al Govern de les Illes.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: