"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 27/01/2002

De las oportunidades (sic), L'Espanya

Parlar de les «oportunidades» a finals de gener, em sona a grans magatzems, mĂ©s concretament a la planta dels embulls —equiparable a la casolana cambra dels embulls, o, si ho voleu en pla una mica lletraferit, a la de les miscel·lĂ nies— on andròmines de tota casta s'acaramullen al costat del que havien estat, just abans de ser manyuclades per la turba, serralades de roba baratera o Ă­ntima, de colors estridents —que no Ă©s sinònim d'eròtics— d'una moda que s'usava com a mĂ­nim en el miocè i que havia estat el deliri de les nostres padrines nomĂ©s per allò de la teoria pendular de la història. Tanmateix, no sĂ© per què —si com la merda a les mosques o com la mel a les abelles— aquests turons de randes verges, freturoses d'estar en contacte amb pilositats pĂşbiques, atreuen la vorĂ gine brunzent dels consumidors a la percaça de l'oportunitat —la peça que just necessitĂ vem i que ens surt com a mĂ­nim a la meitat de preu— , i sĂłn atacats, els turons, amb tanta voracitat que a mitja tarda allò que havien estat bucòlics costers han esdevingut en metĂ fores hiperrealistes d'un camp de batalles. Què voleu que us digui, em semblava que era això i encara salpebrat amb una gran campanya mediĂ tica d'anuncis tan estridents com de gust dubtĂłs.

Però resulta que no, que es veu que la semĂ ntica —sempre en perpetu canvi— deu haver entrat en una nova fase i ara les «oportunidades» no tenen aquest matĂ­s tan xabacĂ , quasi suburbial i en vies de desestructuraciĂł —que es diu ara tot fent servir un eufemisme—, sinĂł que Ă©s alguna cosa com a mĂ©s sublim, que fa oloreta com a de Son Vida —que per als lectors de fora Mallorca us dirĂ© que Ă©s una urbanitzaciĂł de luxe—, com Ă©s obvi, no Ă©s tampoc l'eslògan d'una gran superfĂ­cie comercial o d'una botiga de «passa tu», sinĂł que l'he sentida dir a un individu distingit, de parla hermafrodita —com Ă©s el cas d'en Jordi FernĂ ndez DĂ­az, del PP de Catalunya, que mai no saps si parla catalĂ  o castellĂ — i ho ha dit tot fent referència al PP.

Però jo no me n'he pogut estar de pensar-hi en aquells caramulls de roba, d'estris amuntegats, tan inĂştils com rebaixats ho estan de preu. Perquè certament no sĂ© què volen dir quan parlen de les oportunidades, no sĂ© si es refereixen a Gescartera, o a no sĂ© quin enrenou que tambĂ© ha passat a un president o alt cĂ rrec d'una gran companyia, a Madrid; o per ventura fan referència a que tothom tĂ© l'oportunitat de portar el taĂĽt d'un prohom sobre les espatles i que per això els ministres, quasi en gabient, es traslladaren —ells que volen despeses pagades— a la plujosa GalĂ­cia per carregar amb les despulles de Cela, i la tropa, com els agrada anomenar els que no pensen o respiren com ells, tengueren via lliure per carregar amb el de Marsillach, que era a Madrid i comportava menys depeses de desplaçament. Per ventura, parlen d'unes altres oportunitats, com les que tĂ© Zaplana per fer desdoblaments i, en canvi, per altres terres, aquesta no existeix. O qui sap si d'altres que tots els malpensats tenen al cap... Però diuen que no hi ha corrupciĂł. Tampoc no n'hi havia a principis del 90 amb el PSOE i llavors es va destapar el pastĂ­s.

Però tornem als grans magatzems, al segon soterrani —que Ă©s allĂ  on aquests establiments hi tenen les oportunitats. SĂ­, allĂ  hi ofereixen, amuntegades i fins i tot confoses amb algunes de modernes en què curiosament mai no hi ha la talla nostra ni les estĂ ndards, peces de roba de moda jurĂ ssica, que gairebĂ© vol dir eterna, que es remunta a la protohistòria, com qui diu a Don Pelai; en el congrĂ©s del PP, el de les «oportunidades» o dels «saldos» ofereixen ara el «patriotismo constitucional», que tambĂ© Ă©s un concepte molt vell, profundament vell al qual han rentat la cara amb quatre paraules tan modernes com inĂştils, perquè no sĂłn de la nostra talla; i en menjam per pa i per sal, com els anuncis embafosos de les baratures de posttemporada, anacròniques. Malgrat tot, i com que no tots els caires sĂłn foguers, s'hi ha guanyat alguna cosa, poqueta, minĂşscula, però cosa al cap i a la fi; s'ha guanyat un sinònim: si abans hi havia l'Espanya de «xirigota i pandereta» ara tenim l'Espanya de les «oportunidades».

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: