"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 30/01/2002

La demonització

Diuen que d'una xerrada despr√©s d'un bon sopar se n'han tret m√©s conclusions i acords que de les costoses i complexes cimeres diplom√†tiques que peri√≤dicament organitzen els caps d'Estat i de Govern amb els seus respectius hom√≤legs d'altres pa√Įsos. I fou en aquest ambient de companyonia i petites confid√©ncies on servidor i una quinzena de comensals m√©s mantingu√© una profitosa conversa amb una de les persones m√©s influents de l'hosteleria mallorquina, el qual ens comen√ß√† a obrir els ulls -el m√©s correcte seria dir que ens els va acabar d'obrir- sobre un tema del qual tothom n'ha opinat amb m√©s o menys fortuna, amb m√©s o menys eleg√†ncia: l'ecotaxa i el conflicte empresarial que se n'ha derivat. Deia el nostre convidat que b√®, que el sector estava molt decepcionat no ja amb el Conseller a nivell pol√≠tic, sin√≥ -i potser √©s el que √©s m√©s greu per al meu mode d¬īinterpretar les relacions institucionals- tamb√© a nivell personal. No entenia, deia, com una persona que fa tan sols un parell d'anys era carn i ungla amb tota la resta del sector, que havia treballat en llocs d'import√†ncia pels principals operadors balears ara hagu√©s fet aquest tomb tant radical en la seva vida i, sobretot, en les seves relacions. Era una situaci√≤ molt trista, i ara per ara, continuava el nostre amic, no hi veia una soluci√≤ possible, com a m√≠nim a curt i mitjan termini. L'√ļnica possibilitat que s'albirava a l'horitz√≤ , continuava raonant, passava per la no aplicaci√≤ enguany de l¬īecotaxa, si √©s que aquesta no era tombada abans pel Tribunal Constitucional. Per√≤ tamb√© ens manifest√† el seu escepticisme sobre la q√ľesti√≤: ¬ęl'han convertida en sant i senyera ( l'ecotaxa ) i es desviur√†n per aplicar-la si els deixen¬Ľ.

Gat vell, ha acabat tenint ra√≤: el primer que es digu√© des del Consolat quan es conegu√© la not√≠cia del rebuig del recurs d'inconstitucionalitat que present√† el PP i la FEHM molts de pics un pensa que pot ser el mateix, per√≤ res m√©s lluny de la realitat - f√≥u la de dir que aquella not√≠cia era per a celebrar-la amb xampany. Al meu parer, res m√©s adient per acabar d'enterrar les possibles vies de di√†leg que s'estaven intentant posar entre la patronal i el Govern. Moltes felicitats doncs per la diplom√†cia mostrada quan es parla d'un tema del qual en depenen milers i milers de llocs de treball, que genera un 53% del PIB de manera directa -√©s a dir, comptant els ingressos tan sols de les places hoteleres - i que pot arribar al 82 % si despr√©s li sumem la restauraci√≤ i els serveis creats per a l'hosteleria en s√≠: guies tur√≠stics, companyies d'autobusos dedicades exclusivament al transport de turistes, lloguer de vehicles i els seus m√©s que sucosos guanys...√Čs que potser ning√ļ va dir al aquell dia portaveu del Govern que tot aquest entramat se'n ressentiria de la nova llei abans de la compareixen√ßa davant la premsa o √©s que simplement els seus propis companys de Gabinet pararen una trampa al vice-president i el feren sortir a la possiblement m√©s compromesa roda de premsa des que va comen√ßar la legislatura? Voldria creure que no, que fou un lapsus motivat per l'euf√≤ria d'haver aconseguit una fita important al si del Govern, per√≤ per les informacions de que disposo crec que la campanya electoral del PSIB-PSOE va comen√ßar l'altre dia, fent sortir al pr√≤xim candidat del PSM-EN a cremar-se en un tema delicad√≠ssim i del qual tenia tots els n√ļmeros per sortir-ne com en va sortir, o sia absolutament desqualificat per part dels hotelers. Per tant, felicitats al PSOE. Han eliminat qualsevol tipus de suport a un partit determinat -i soci de Govern, ho recordo- en tan sols una compareixen√ßa. Maquivelo no ho hagu√©s fet millor.

Naturalment, tot el sector hoteler protestà enérgicament per les declaracions inicials del Govern sobre la possible aplicaciò de l'ecotaxa. Com és possible, deien, que un Govern se n'alegri de la legalitzaciò d'un impost més sobre el major contribuent sectorial de la Comunitat quan aquest és un dels grans perjudicats. de la situaciò internacional creada després de l'onze de Setembre? Com és possible, repetien, que justament es volgués començar en el plaç d'un mes l'impost que sols grava el seu sector i no ho fa amb tots els altres visitants de l'illa que tenen residéncia estable o lloguen una casa i que embruten tant o més que els clients d'un hotel? Com era possible que la demonització del sector arribés a tal extrem?

No entenen els damnificats per l'impost - que per cert, m√©s d'un 65% de la FEHM s√≥n petits empresaris familiars, els mateixos que en teoria diu defensar aquest Govern - com en un any que es preveu dificil√≠ssim es vulgui comen√ßar a fer experiments amb gasosa tenint com a conillets d'√≠ndies un establiments que com a norma general ja fa temps que estan fent un gran esfor√ß econ√≤mic per ser competitius tot fent costoses inversions en reformes i manteniment cada final de temporada. Quin pol√≠tic del Pacte els ha reconegut aquest esfor√ß? No molts, la veritat. Per no dir que la xifra tendeix a zero. Per tant, √©s ben normal que no ho entenguin, que amb ra√≤ protestin i diguin o manifestin que se senten perseguits. Perqu√© siguem sincers, en aquests moments l'animadversi√≤ de l'Administraci√≤ envers la FEHM √©s superior a la que aquesta darrera demostra enfront la Conselleria . Fent un paral¬∑lelisme tal vegada delicat tenint en compte la meva adscripci√≤ ideol√≤gica, els hotelers es senten el suficientment demonitzats per la classe pol√≠tica d'aquest Pacte com els nacionalistes moderats bascos al si de l'Estat espanyol. √Čs a dir, no es senten reconeguts per un col¬∑lectiu de partits pol√≠tics que desgraciadament en aquests moments t√© la paella pel m√†nec -el Govern Antich - quan moltes de vegades les seves queixes han estat fonamentades -com ara- de la mateixa manera que Ibarretxe est√† vivint un calvari personal i pol√≠tic inexplicable en una societat occidental madura com l'espanyola.

Per√≤ aquest seguit de desprop√≤sits estan passant avui, a les Illes Balears, entre un seguit d'empresaris que no veuen la seva feina de tants anys d'esfor√ßos i treballs -recordar al lector que fins no fa molt tenir un hotel era m√©s una activitat econ√≥mica de risc que altra cosa, extrem que ara es vol silenciar-, i que per tant opten per donar suport als √ļnics que els han ent√©s -o han fet veure que entenien- el seu problema. Aix√≠ doncs, ja tenim la Seu plena d'ous, i l'han omplida els uns per acci√≤ - diversos i reconeguts empresaris que el millor que podien haver fet era callar i no escriure tant - i els altres per omissi√≥- algun que altre conseller que sense consultar molt al sector propugna decrets m√©s que q√ľestionables de d'un punt de vista t√©cnics. I els nacionalistes, qu√® fan? √Čs que tenen veu o vot en tota aquesta bugada, la qual s'embruta per moments? Ho sabrem la pr√≤xima setmana.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: