"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 10/02/2002

Sortir de l'armari

Em perdonareu avui per emprar aquest tema fr√≠vol i f√†cil. Per√≤ ha estat la q√ľesti√≥ de la setmana i no me'n puc estar. Fins i tot, diuen que el Bisbe n'ha parlat. I t√© ra√≥ la m√†xima autoritat eclesi√†stica per afirmar o donar a entendre que dins l'armari hi fa molt mal viure. I que se n'ha de sortir. Dins els c√†stigs imaginaris de la meva infantesa sempre vaig trobar que un dels m√©s horribles ho era, estar tancat al guarda-robes, de mides redu√Įdes, a les fosques, entre abrics ofegadors i aquella frag√†ncia, entre oloreta i olorota, que feia la c√†mfora resclosa.

Una de les persones que ha sortit de l'armari, amb el seu afany continuat d'exhibicionisme, ha estat la presidenta del Consell Insular de Mallorca que, ocupant la seva posici√≥ privilegiada d'enclusa que tanca un complicat i fr√†gil engranatge pol√≠tic, ha llan√ßat una de les m√©s estultes campanyes publicit√†ries de l'erari p√ļblic per promocionar una cantant que a hores d'ara √©s m√©s coneguda que la pr√≤pia presidenta del CIM. Tanmateix, m√©s enll√† dels euros que pot haver costat la campanya i del rendiment efectiu que se'n pugui haver tret, nom√©s 150 persones han fet √ļs dels tel√®fons en un dia, el m√©s simptom√†tic s√≥n les consideracions que se'n deriven. Aqu√≠ hi ha la vertadera sortida de l'armari. Per una banda, ha quedat bastant ben clar, per si no era ja de domini p√ļblic, que la presidenta del CIM per assolir pres√®ncia medi√†tica tant li √©s sortir amorosint entre les galtes una porcelleta negra al mercat de Sineu, com fer l'ullastre esbrancat damunt el maridet enc√®s del Bisbe Campins o intentar captar l'atenci√≥ de la immensitat de gent que viu d'esquena al CIM. Aquest ha estat l'inter√®s d'aquesta campanya, no fer la samaritana, ni tampoc posar na Chenoa com a exemple de lluita, afany de superaci√≥ i de sacrifici, amb qu√® voldria que s'impregn√†s la joventut mallorquina, com aix√≠ ho ha volgut justificar/dissimular. Les cunyes radiof√≤niques en castell√†, en emissores fins i tot hostils a qualsevol cosa que faci olor d'ampliar l'√ļs social del catal√† ho han posat de manifest. Ha intentat entrar, o com a m√≠nim deixar la seva tarja de visita, a milers de cases on no hi podria entrar de cap altra manera. D'altra banda, tamb√© ha exhibit, tan imp√ļdica com expl√≠cita, una altra cosa —aquesta s√≠ que la sol dissimular una mica m√©s— que no √©s altra, si la popularitat o el mercat de vots ho requereixen, que amagar sota les randes del rebosillo la t√®nue mallorquinitat que impregna aquest partit pol√≠tic. Sembla que ho ha dit d'una forma ben clara que la mallorquinitat no es guanya nom√©s amb normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica. I per ventura t√© una mica de ra√≥ si, per exemple, sense moure'ns del terreny de la normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica, la presidenta del CIM empr√†s el seu glamour, que el t√©, la seva capacitat de convocat√≤ria, que tamb√© la t√©, per emprendre, o haver empr√®s una acci√≥ medi√†tica en favor de la llengua catalana d'aquest abast o si hagu√©s intentat, com a m√≠nim —model d'integraci√≥ pansit—, que na Chenoa enregistr√†s Sor Tomasseta o prepar√†s tot un repertori ad hoc per actuar a la seva festa particular, la del 12 de setembre.

Crec que aquesta sortida de l'armari ha deixat ben clara una cosa: que la mallorquinitat d'UM, el puntal on suposadament estalonava la seva vertadera ra√≥ d'existir, √©s tan feble que no resisteix el m√©s m√≠nim cant de sirena i nom√©s la frag√†ncia insinuada de les llenties estantisses els fa pujar fins a l√≠mits insospitats la s√≠ndrome de la venda. Si la sortida de l'armari del vicari de no s√© on del Camino nom√©s ha servit per mostrar-lo tal com √©s per√≤ en res no ha fet canviar les estructures ni la in√®rcia de la Santa Esgl√©sia Cat√≤lica, Apost√≤lica i Romana, em tem tamb√© que la sortida de l'armari de sor Maria Ant√≤nia Munar nom√©s haur√† servit —pels qui encara, per miopia o per mercenarisme no se n'havien adonat— per mostrar quines s√≥n les √≠ntimes conviccions de la presidenta del CIM. Tanmateix el seu gest tan heroic com in√ļtil no ha fet —nom√©s 150 persones han acudit al seu reclam— canviar les in√®rcies d'un poble que viu d'esquena a moltes coses, que, dissortadament, passa de moltes coses.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: