"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 15/02/2002

Ecotaxa: mala administració d'una victòria política?

* Príam Villalonga és investigador del Ludwig Institute for Cancer Research, Royal Free and University College Medical School Branch (Londres).

La pol√®mica decisi√≥ d'aplicar l'ecotaxa el mes de Maig, i la conseq√ľent crispaci√≥ entre Govern i federaci√≥ hotelera, centren ara per ara tot l'inter√®s sobre l'acci√≥ de govern del Pacte de Progr√©s. M√©s enll√† de la reflexi√≥ sobre les virtuts i defectes de l'ecotaxa, l'actual situaci√≥ ens il¬∑lustra clarament els diferents interessos —confessats i inconfessables— de la nostra classe pol√≠tica i empresarial. Pens que √©s oport√ļ aprofitar aquests moments per a revisar-ne, no tant els objectius d'aquesta mesura, sin√≥ la seva estrat√®gia d'aplicaci√≥, i fer una crida general a la moderaci√≥ i el di√†leg a les dues parts en conflicte.

De just√≠cia √©s aclarir primer que el suprassignant √©s un ferm partidari de la filosofia de l'ecotaxa. Pens que ja estam fent tard en la corresponsabilitzaci√≥ de la ind√ļstria tur√≠stica en el manteniment dels recursos mediambientals. Assegurar la preservaci√≥ dels nostres actius paisatg√≠stics —el principal objectiu de l'ecotaxa— √©s estrat√®gicament essencial si volem mantenir la posici√≥ de privil¬∑legi que tenim en el sector tur√≠stic. La necessitat que la ind√ļstria tur√≠stica sigui una pe√ßa clau en aquest proc√©s, tant en la recaptaci√≥ dels fons com en la seva gesti√≥, √©s d'una clarivid√®ncia indiscutible. No √©s, per tant, el moment d'afegir-hi m√©s consideracions a la validesa instrumental d'aquesta mesura, ja que les hemeroteques estan farcides de reflexions en aquest sentit. El que es vol posar de relleu aqu√≠ √©s el tarann√† que el Govern i el sector hoteler han mostrat darrerament a la societat i que ens ha abocat a l'actual guerra oberta.

Per entendre millor les dues posicions i marges de maniobra respectius, es fa necessari agafar perspectiva per destriar-ne els fets objectius. Aquests indiquen que l'aplicaci√≥ de l'ecotaxa √©s una clara vict√≤ria medi√†tica del progressisme balear sobre l'opini√≥ p√ļblica. Entendre aix√≤ √©s essencial per a comprendre l'actuaci√≥ de tots els nostres actors pol√≠tics i socials. Ben clarament, la nostra societat ha arribat a l'evid√®ncia que hem arribat al l√≠mit de saturaci√≥ i en conseq√ľ√®ncia estam perdent qualitat de vida per moments. Fa falta molta miopia pol√≠tica per a no voler veure aix√≤, que per a la ¬ęsociologia de carrer¬Ľ fa temps √©s una obvietat. A partir d'aquestes evid√®ncies, compartides per la pr√†ctica totalitat de la nostra societat, les forces d'esquerra i nacionalistes han aconseguit una massiva acceptaci√≥ popular per al seu projecte d'ecotaxa. √Čs obvi que l'ecotaxa, s√≠mbol i senyera de la pol√≠tica proteccionista, √©s nom√©s una eina m√©s que haur√† d'esser complementada per un ampli ventall de mesures en aquest sentit. Per√≤ si l'acceptam com a s√≠mbol del ¬ęja n'hi ha prou¬Ľ l'haurem de considerar per for√ßa una vict√≤ria pol√≠tica i medi√†tica. No oblidem tampoc l'enorme transcend√®ncia de l'acta del Tribunal Constitucional. La manifestaci√≥ que l'inter√®s general —preservaci√≥ del patrimoni paisatg√≠stic i cultural— est√† clarament per damunt dels hipot√®tics perjudicis sobre els interessos particulars √©s contundent i alli√ßonadora per al neoliberalisme vigent. Tanmateix, al marge de la batalla t√®cnica i legal en curs, la vict√≤ria medi√†tica del proteccionisme √©s un fet, i el revers d'aquest fet √©s la derrota clamorosa —sobretot a nivell d'imatge p√ļblica— del sector hoteler.

Mostres evidents d'aix√≤ les tenim en el comportament dels diferents grups pol√≠tics i empresarials. Les sortides de to de coneguts empresaris hotelers s√≥n la confirmaci√≥ m√©s evident de la seva frustraci√≥ per aquesta derrota. Especialment il¬∑lustratiu √©s observar qu√® diu el PP, tradicional ¬ęaliat¬Ľ de la patronal hotelera. Tot i aprofitar la guerra oberta per a criticar al Govern no van massa m√©s enll√† de les sessions de fotos en el recolzament de la posici√≥ dels hotelers. El mateix Matas ha reconegut que la filosofia de l'ecotaxa √©s ¬ębona per√≤ injusta¬Ľ, centrant les cr√≠tiques en l'oportunitat del moment per a aplicar-la. Ben alerta a posicionar-se rotundament en contra, tenint en compte que el seu suport social √©s d'un 70%. El cas d'UM no √©s menys curi√≥s, ja que sense recolzar-la obertament permet la seva aprovaci√≥ parlament√†ria alhora que procura no sortir mal parada enfront dels hotelers. Total: com menys s'en parli millor, ni a favor ni en contra ni tot el contrari, i tal dia far√† un any… √Čs obvi que el PSM, tot i la seva aposta ferma pel proteccionisme, est√† una mica inc√≤mode amb la situaci√≥, des d'una perspectiva de partit que mira molt pels interessos dels petits i mitjans empresaris. √Čs el PSIB, amb el perm√≠s d'EU-Els Verds, el gran impulsor de l'aplicaci√≥ immediata de l'ecotaxa, i fins i tot sembla que gaudeix de tensar la corda —aprofitant-ne la seva popularitat— en la batalla contra els hotelers. Tot i aix√≤ hi ha veus dicrepants, com la de la pr√≤pia presidenta del Consell de Menorca. Al marge de la idea que hom tengui, √©s admirable la coher√®ncia pol√≠tica que est√† demostrant na Joana Barcel√≥, assolint un perfil institucional molt significatiu. Arribam aix√≠ al bess√≥ de la q√ľesti√≥: una cosa √©s la vict√≤ria medi√†tica i una altra l'administraci√≥ que n'ha fet el Govern d'aquesta vict√≤ria.

Tot i celebrar el recolzament social i jur√≠dic que ha assolit l'ecotaxa, no podem fer altra cosa que lamentar el caire que ha pres l'actual situaci√≥. La guerra oberta entre el Govern i el principal sector econ√≤mic del pa√≠s √©s tan indesitjable com perniciosa. Vist que els representants dels hotelers han defugit el seu paper de lideratge social i econ√≤mic —amb sentit de pa√≠s— per a convertir-se purament en un lobby d'interessos particulars, nom√©s podem confiar en la responsabilitat del Govern per tancar la crisi. Diuen que l'entesa seria molt m√©s senzilla amb la generaci√≥ dels fills dels empresaris hotelers. No √©s d'estranyar, at√®s que per edat i formaci√≥ poden entendre que les pol√≠tiques proteccionistes, l'ecotaxa entre elles, no s√≥n un atac frontal contra el sector sin√≥ la clau de la seva perdurabilitat a llarg termini. Tanmateix, √©s el Govern qui hauria de reconduir el proc√©s, i no perdre una ocasi√≥ d'or per a confegir un projecte progressista de major centralitat sociol√≤gica. Tan negatiu seria apla√ßar l'aplicaci√≥ de l'ecotaxa per a la tardor, acabada la temporada tur√≠stica? Aquesta decisi√≥ desactivaria la probable culpabilitzaci√≥ que recaur√† sobre ella en cas de crisi. Per altra banda, una cesi√≥ moderada en aquest punt facilitaria en gran mesura la cicatritzaci√≥ del conflicte amb el sector. √Čs cert que el medi ambient no hauria d'esperar gaire m√©s temps a veure les anunciades inversions, tan cert com que la hipot√®tica baixada en el n√ļmero de turistes ser√† pr√†cticament menyspreable, segons les fonts cient√≠ficament m√©s solvents. Per√≤ pol√≠ticament, des d'un major sentit institucional i de pa√≠s, no hi ha millors opcions que la confrontaci√≥ total? Voldr√≠em reclamar seny i reflexi√≥ a totes les parts. Per for√ßa s'ha d'arribar a una entesa entre els agents econ√≤mics i la sensibilitat emergent a tota la societat, condu√Įda pel Govern. √Čs imperatiu el desbloqueig, hem de fer entrar en joc una Tercera Via.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: