"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 18/02/2002

Entrevista amb Pere Sampol

«El PP espanyol agredeix les autonomies»


El proper dia 23 de febrer, per primera vegada, tots els partits que integren la Federació PSM-Entesa Nacionalista elegiran un president únic. Es tracta d’una fita que pot ser històrica per al futur del nacionalisme a les Balears. Amb motiu d’aquesta cimera del dia 23, el PSM-Entesa Nacionalista aprovarà un important document d’estratègia política sobre l’autogovern a les Balears.

—Com valorau aquest document i la seva possible aprovació el proper dia 23? 

—Es tracta d’un document de reflexió que analitza la situació política a partir de la nova ofensiva centralista que ha posat en marxa el Partit Popular. A la vegada s’analitza la construcció d’una Europa federal que troba en aquests moments la màxima oposició des de l’Estat espanyol i el francès. També s’analitza la situació de les Illes Balears a partir del Pacte de Progrés i els dèficits que encara tenim des del punt de vista de recuperació de l’autogovern.

—Què suposa segons vós la possibilitat de ser elegit, també el dia 23, president del PSM-Entesa Nacionalista?  

—Elegir un president únic és, sense cap dubte, una passa important que fan els tres partits de la federació amb vista a establir una estratègia conjunta per reforçar el nacionalisme a les Balears. Però cada partit de la federació nomenarà per separat el seu candidat. Pareix obvi que el PSM de Mallorca ara vulgui rendibilitzar la meva feina durant 4 anys al capdavant de la Vicepresidència. Però aquest procés encara s’ha d’obrir.

—Però seria aquesta la primera passa perquè vós us convertíssiu en candidat a la presidència de la CAIB?  

—Evidentment pareix lògic que el president de la Federació sigui també el que opti a la presidència de la Comunitat Autònoma. Però insistesc que primer s’han de complir els terminis que els partits ens hem marcat per triar aquesta presidència única.

—Per què no ha estat possible fins ara cohesionar en un sol partit totes les forces polítiques que avui formen la federació?  

—Bé. D’una banda, s’han d’articular instruments polítics que siguin útils a cada una de les illes. És evident que des de Mallorca no s’han d’intentar fer polítiques a Menorca i a Eivissa i Formentera. Des del PSM-EN allò que es fa és respectar aquesta voluntat que emana des de cada illa i establir una organització interna coherent amb aquesta filosofia.

—I creis possible en el futur l’existència d’un sol partit nacionalista balear?  

—Si us referiu a la possibilitat de formar un únic partit amb Unió Mallorquina, en aquests moments veig molt difícil la unificació de les dues opcions nacionalistes, perquè tenim estratègies polítiques molt distintes. Precisament aquests dies, quan des del PP s'està promovent una ideologia més centralista que mai amb una vertadera agressió a les autonomies, és quan des d’UM es fan maniobres polítiques d’acostament al PP. Per a UM pareix més important consolidar la seva posició de partit frontissa que no fer un projecte de país.

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: