"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 20/02/2002

L'opiniĂł del soldat

No tinc tanta experiència acumulada com altres columnistes d'aquest diari, com a mĂ xim haurĂ© escrit un centenar i escaig d'articles en els dos anys escassos que hi duc col·laborant, però, com deia un conegut factòtum de la casa fa uns dies en aquestes mateixes lĂ­nies, jo tambĂ© he notat cert major interès —en forma de mĂ©s mails— des de fa un temps. Ara, una cosa Ă©s constatar una evidència objectiva «em llegeixen, quina il·lusiĂł!», i l'altra molt diferent Ă©s estar d'acord en l'arrel de l'inopinat estat participatiu de la gent envers nosaltres, els columnistes i/o col·laboradors de diaris.

Que el Pacte de ProgrĂ©s no estĂ  fent les coses com les hauria d'haver fetes des d'un principi Ă©s una obvietat que ningĂş no la pot negar. Que degut al principi de la no injerència —principi denunciat en un gran article per Miquel LĂłpez CrespĂ­ en aquestes mateixes planes l'altre dia— això sembli mĂ©s una classe escolar amb una grupet d'alumnes aplicats —entre els quals sortosament s'hi troben els consellers del PSM-EN— i un altre que no ho Ă©s tant però que amb la seva mediocritat arrosseguen els primers, tambĂ© sembla força clar. I Ă©s que encara que hom sigui d'esquerres, progressista, nacionalista i tots els «istes» que es vulguin, un ha de ser el suficientment objectiu com per acabar deduint o entenent una cosa que fa quatre o tres anys ningĂş no va gosar dir en pĂşblic però que ara sembla mĂ©s que evident: que amb segons quins companys de classe val mĂ©s no fer colla. És trist, potser dolorĂłs, però Ă©s una obvietat. Segellada, cert. Però real com la vida mateixa.

Però que el Pacte no funcioni com cal en alguns aspectes —en molts d'altres funciona bastant bĂ©, això tampoc no Ă©s cap catĂ strofe— no vol dir que sigui exclusivament per l'existència del Pacte en si per la qual cosa rebem felicitacions o simplement opinions sobre els nostres articles. No. Crec molt sincerament que un dels despertadors socials perquè la gent es comenci a moure i ens comenci a valorar ha estat, senzillament, la constataciĂł de que en aquest paĂ­s gairebĂ© tota la classe polĂ­tica no estĂ  a l'alçada que hauria d'estar. És a dir, que no assumeix els riscos que hauria d'assumir i que no Ă©s el suficientment generosa amb el ciutadĂ . I això Ă©s el que pensa la gent del carrer, la qual cosa no vol dir que sigui el meu pensament particular, per altra banda.

Perquè ens entenguem, la responsabilitat de que la gent estigui molesta amb gran part dels polítcs del país no la tenen uns: la tenen tots. Perquè foren uns els que s'estigueren riguent del ciutadà durant setze anys, i ara els altres, en tres d'escassos, estan arribant a nivells preocupants de paranoia política. Els uns per intromissió en les tasques dels seus socis de Govern, palesada en múltiples ocasions. Els altres, per mostrar una més que preocupant docilitat política, escenificada en un silenci dels anyells que ni el més curtit periodista local recorda. I, els de més enllà, per una desmesurada ambició, copsada des d'un principi per la gent del carrer. Per tant, normal que la gent estigui molesta i que ho digui ara, però aquesta molèstia no ha passat de l'estat latent al patent amb tanta rapidesa sense un cúmul de despropòsits històrics que ja venien de molt temps enrere.

I el turisme, i el nacionalisme? És l'exemple mĂ xim de la paranoia de la qual xerro. Vaig dir que en parlaria, a ser possible «la pròxima setmana». D'això en fa ja dues. No Ă©s que em faci peresa parlar-ne, però Ă©s difĂ­cil posicionar-se sobre un tema del qual els teus no volen ni opinar; —ni opinar, repetesc— demostrant amb això un autisme polĂ­tic el qual, un servidor, per dignitat, no vol compartir. Per això estan els aparells de partit, servicials i callats. Servicials com els bons soldats, els quals obeeixen ordres sense preguntar al superior si estĂ  segur del que fa. Les obeeixen, i punt. SĂłn els soldats mĂ©s vĂ lids, però com que a la vegada pensen, poden ser a la llarga els mĂ©s perillosos per al seu cap. Com que aquest ho sap, sol apartar-los de la carrera de comandament per posar-ne d'altres de mĂ©s dòcils. És una llei no escrita, però que desafortunadament cada vegada es va acomplint amb mĂ©s periodicitat tant a les FFAA com a la majoria de partits polĂ­tics: com menys sĂ­mptomes de pensar tenguis, mĂ©s lluny podrĂ s arribar.

Moltes grĂ cies.

ť




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: