"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 13/03/2002

Les alternatives autonòmiques de l'any 1977

* Sebastià Serra Busquets és president de la Fundació Sa Nostra, historiador i un dels fundadors del PSM-EN.

A partir dels primers anys setanta del segle XX, es va començar a Mallorca i a Menorca una reivindicació prou sòlida, i pens que important, respecte el fet d'aconseguir democràcia i autonomia. Les reivindicacions culturals de l'època acompanyaven les reivindicacions polítiques.

A més dels que lluitaven per la democràcia des d'una perspectiva diguem-ne continuadora dels postulats de l'època de la II República, s'hi afegiren molts col·lectius de gent jove, procedent tant del moviment obrer, com d'entitats cíviques i culturals, i com de sectors professionals.

Aquests dies en què hem recordat aquelles dates, en les quals es va fer un projecte d'Estatut que es va presentar a Cura el març de 1977, he trobat als arxius referències com podrien ser els llibres Els Mallorquins i La Nació dels mallorquins de Josep Melià; el debat de 1974 respecte a la recerca d'una solució administrativa i política per a les Balears des de la perspectiva descentralitzadora, amb una important crítica al centralisme i, tal vegada, ineficàcia de la Diputació Provincial; la reflexió sobre el món de la cultura i els intel·lectuals de 1976; la recordança del que havia estat l'avantprojecte i projecte d'Estatut de 1931; les campanyes amb el títol «Lluitem per la nostra llengua», derivada amb el temps cap a la campanya de cooficialitat i oficialitat de la nostra llengua, i a les activitats, anàlisi i ressò del Congrés de Cultura Catalana a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

Era en el context de la mobilització i de l'anàlisi de la realitat social, cultural i política, que un grup de persones redactaren l'anomenat avantprojecte de Cura.

L'objectiu dels redactors es va complir perfectament. Aconseguiren discutir i difondre un text que, amb el temps, pens que ha estat útil en el llarg camí, encara no conclòs, cap a l'autonomia.

Aquell 13 de març de 1977, un diumenge assolellat, es va aconseguir que un bon grapat de persones, centenars, es trobessin a Cura i plantegessin un objectiu ferm i clar per al futur.

Com bé va afirmar Llorenç Capellà, es tractava d'un document per a discutir, modificable i perfeccionable. El ressò que va tenir va ser notable i, de fet, es varen crear contradiccions entre aquests plantejaments del projecte d'Estatut que es presentava i les línies i programes dels diversos partits polítics.

Però, és ben evident que el que es va debatre era l'embrió d'un possible Estatut que en un futur s'aprovés.

Moltes il·lusions, molta feina i, sobretot, aquells moments representaren, la gran esperança d'aconseguir democràcia, autonomia i solidaritat.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: