"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 02/05/2002

CatalĂ , llengua d'acollida?

* Marta MartĂ­nez Ă©s Portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua.

La llengua catalana, pròpia i oficial segons l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, afronta un dels moments més complexos de la seva història. Per una banda, s’ha millorat molt durant els darrers anys en el coneixement de la llengua. A través de l’escola i dels mitjans de comunicació tenim una generació de joves mallorquins que han rebut una formació en català i que són capaços, contràriament als seus pares, d’expressar-s’hi per escrit d’una manera fluïda. Ara bé, també assistim a un retrocés de l’ús social espontani de la llengua. Els avanços innegables a l’educació, als mitjans de comunicació o a l’administració pública han servit per prestigiar el català com a llengua de cultura, però no per a augmentar-ne l’ús. Les conseqüències de la repressió contra la llengua catalana, especialment durant els quaranta anys de la dictadura franquista, encara es fan sentir. Les persones que han arribat a Mallorca des dels anys 60 no han sentit cap necessitat d’aprendre la llengua. És més, les institucions mallorquines fins fa poc no havien fet cap passa per convèncer aquests ciutadans de la conveniència d’aprendre català.

En un context com l’actual, la integració lingüística dels no catalanoparlants (tant si han nascut a Albacete com al Senegal) s’ha de plantejar seriosament, tant des de les institucions responsables de la política lingüística com, sobretot, des dels moviments ciutadans. Creim que la llengua és un factor important de cohesió social i cultural d’una societat i que el seu coneixement i ús per part de tothom, no impliquen de cap manera l’abandó del bagatge cultural originari, que s’ha de mantenir, sinó la integració i l’arrelament a la terra on viuen.

Pensam que la societat mallorquina s’ha de replantejar moltes coses i ha de construir un nou discurs d’integració de la immigració, basat en un intercanvi cultural, en una assumpció també de drets socials i en una idea de ciutadania oberta.

D’això i de moltes altres coses parlarem a l’Acampallengua 2002 que es celebrarà a Binissalem, els dies 4 i 5 de maig. Una activitat que els Joves de Mallorca per la Llengua hem titulat enguany "Català, llengua d’acollida", i que continuarà acostant a molts de joves que no parlen català a la nostra llengua. L’Acampallengua discutirà en assemblea una proposta de manifest sobre aquest i altres temes. A més, l’Acampallengua també comptarà amb activitats lúdiques molt diverses: una festa infantil, tallers, xerrades, actuació castellera, concert de música tradicional, correfoc, concert de rock... Binissalem combinarà la festa amb la reflexió sobre la realitat lingüística de Mallorca. Tots estau convidats a assistir-hi.

ť




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: