"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 05/05/2002

El «valencià», cosa de tots

La presentació del llibre Doctrina sobre la llengua de les Balears i de València, que recull textos de Mn. Antoni M. Alcover (2ªedició ampliada, en ocasió del centenari de la Lletra de convit), és motiu de reflexió sobre la confiança —és a dir, la manca de confiança— en la raó perquè les persones s'entenguin. I és que els arguments de l'apòstol de la llengua catalana a favor de la unitat de l'idioma, més enllà de la diversitat que mostren els parlants de qualsevol llengua viva, encara ara són menystinguts i escarnits pels enemics de la democràcia. Tot quedaria en anècdota intranscendent, si entre aquestes ments obtuses no hi hagués uns sectors importants del País Valencià, que amb el president Zaplana al davant aprofiten la ignorància d'alguna gent atiant primaris sentiments d'autoodi com a estratègia per recollir vots a les eleccions i barrant qualsevol avanç en la normalització de l'ús social de la llengua dels valencians. Des dels temps de la Transició, la dreta valenciana ha sabut instrumentalitzar l'anticatalanisme visceral per afavorir els seus objectius de domini. Primer fou amb els F. Abril Martorell, M. Broseta, et alia (UCD); després, amb els de V. Lizondo (UV) i amb els governs d'E. Zaplana (PP) —comptant, tot sigui dit, amb l'actitud absurdament contemporitzadora dels anteriors governs de J. Lerma (PSOE)—, el secessionisme lingüístic no ha cessat de fer matx. El nacionalisme separatista (puix que tracta de consumar la ruptura territorial dels Països Catalans en un dels trets nacionals més bàsics, l'idioma) ha anat assolint un èxit darrera altre, mentre que les forces polítiques democràtiques, perplexes, no encertaven a trobar una estratègia correcta per fer front a tanta demagògia. Per al catedràtic de llengua catalana de la UB, J. Solà, l'anomenada «pau lingüística», segons el pacte que constituïa l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, no hauria significat altrament que la constatació de la victòria de l'espanyolització del país: a les ciutats més importants (València, Alacant, Elx, Castelló…) l'ús social del valencià ha arribat a percentatges residuals (3'8% a la ciutat cap i casal). En aquestes circumstàncies, el rerapaís, que encara parla valencià, lluny de garantir cap continuïtat, es bat en retirada.

Hem de dir que aquest panorama no és fruit de cap «procés natural», sinó d'una agressió planificada, que, des del franquisme i posteriorment té un fil conductor en els debats de l'Estatut valencià i en les primeres disposicions ministerials de la «democràcia». Record, per exemple, el nefast Decret de Bilingüisme del 23 d'agost de 1979 i l'OM que el regulava. Sistemàticament, els polítics dominants a València s'han posicionat contra la Universitat, contra els criteris de la mateixa Real Academia Española, contra els escriptors i intel·lectuals, contra la ciència, en una actitud que no té res a veure amb la raó i sí molt amb la bestialitat feixista, que menysprea la cultura i manipula la història.

I tot açò ha succeït i succeeix. Episodis recents com el no reconeixement de les titulacions en Filologia Catalana (de la mateixa Universitat de València!); l'exclusió dels curricula oficials de literatura dels autors no nascuts al País Valencià, el ridícul llistat de «paraules genuïnes», etc.) són una autèntica vergonya i uns atemptats de lesa cultura.

«Cal que fora també del País Valencià, la resta de la comunitat lingüística catalana abandoni la deixadesa col·lectiva, el conformisme tradicional i la inconsciència general, davant l'agressió reiterada dels de sempre, i s'adoni d'una vegada que el valencià és cosa de tots i que les llengües, com els pobles, sempre comencen a afeblir-se, a trencar-se i finalment a perdre, per la baula més dèbil de la cadena, pels extrems, per les fronteres» —escrivia fa poc J.Ll. Carod-Rovira. Hi estic d'acord. Com a ciutadà catalanoparlant, fart d'assistir a vint-i-cinc anys de barbàrie contra els meus drets lingüístics, reclam de les autoritats democràtiques del meu país (Parlament, Govern, Consells, Ajuntaments) i de l'Estat (Congrés de Diputats, Senat…) una actuació enèrgica de condemna contra el terrorisme cultural separatista al País Valencià, impunement exercit. La democràcia no implica que els governs legítims puguin fer allò que els rota o els ve en gana. L'Estat Social i de Dret que la Constitució espanyola proclama obliga a respectar els drets més bàsics. Que aquells que es diuen tan constitucionalistes (per a allò que els convé) no es passin més per allà baix la Carta Magna en altres coses, em sembla desitjable.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: