"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 13/05/2002

Un decàleg polític per fer front al populisme reaccionari europeu

Intervenció de Cecili Buele i Ramis, Diputat del PSM-EN al Parlament de les Illes Balears, a la taula rodona «Los partidos políticos frente al auge del populismo en Europa», celebrada al Club Diario de Mallorca dia 13 de maig de 2002.


1.
Les polítiques, denominades d'extrema dreta o populistes reaccionàries, que propugna i planteja Jean Marie Le Pen, amb les quals ha aconseguit arraconar i engolir-se Jospin, esdeven un fenomen natural comparable als miratges que sorgeixen enmig del gran desert. Aquest desert que representen certes polítiques democràtiques cada cop més decadents i esgotades. 

El populisme reaccionari de Le Pen és la il·lusió òptica d'una realitat inexistent: en nom de la seguretat, propugna fal·laçment molta més duresa; la qual, sens dubte, portarà encara molta més inseguretat!

2. Davant del corc que rossega el bessó de la democràcia, amb la percepció cada cop més nítida d'alts nivells de corrupció política en la majoria d'estaments governamentals d'Europa, no resulta gens difícil pretendre d'erigir-se, i aconseguir de ser acceptat amb un èxit relativament considerable, com a salvador de pàtries i de pàries. Prometent "paradisos perduts" als qui precisament en cerquen perquè mai no n'han tengut cap al seu abast.

És allò que se'n diu tirar pel camí més curt, pel més fàcil, el de la demagògia i l'espectacularitat més barroera.

3. La desorientació que pateixen determinats plantejaments polítics, en no encaminar-se prioritàriament a la transformació real de la societat, sinó a acontentar-se a "gestionar bé els recursos públics", - sense concretar-ne gairebé cap objectiu final - comporta uns nivells cada cop més alts de desencís ciutadà, provocant de retruc la recerca d'altres sortides que, a primer cop d'ull, pareixen més encisadores.

4. La manca del més mínim impuls d'una participació ciutadana més activa i més directa en les polítiques governamentals, - quan no n'és el rebuig i l'oposició frontal a desplegar-la -, porta bona part de la ciutadania a fer la prova de dipositar la seva confiança en plantejaments profundament reaccionaris que, covant a l'interior de consciències i col·lectivitats desorientades, presenten l'oferta enganyosa de camins de sortida diferents.

5. Al rerafons d'aquests plantejaments d'extrema dreta, populistes reaccionaris, s'hi detecta l'estrepitós fracàs del model capitalista, com a factor real de desenvolupament global: només a Europa ja es calcula en 60 milions el nombre de persones que malviuen en situació de pobresa extrema; les tres quartes parts de la humanitat pateixen molt més intensament els efectes devastadors del capitalisme que no els previsibles i mai assolits avantatges beneficiosos; com més s'enriqueix Europa, més s'empobreixen els països del sud; l'augment de pasteres i vaixells farcits de gent que fuig de la misèria creix en proporció directa a l'augment de la riquesa que es va produint a Europa.

A l'horitzó del fanatisme islàmic que traspuen les accions terrorífiques de l'11 de setembre, també les propostes populistes reaccionàries que difon Le Pen vuit mesos després, s'estan convertint, així, en els subproductes que descarrega el model capitalista de les societats europees i nordamericanes. El subproducte del cavall són les buines que amolla!

6. No es pot oblidar el paper que juguen les religions - esglésies, confessions religioses, moviments espirituals - en la reconstrucció democràtica de les societats europees. Cal parar esment a una observació ben expressiva: la zona de França que dóna més suport a Le Pen en la primera volta, justament és la regió situada a l'est, la que fa frontera "catòlica" i s'aixeca com a muralla inexpugnable, enfront d'altres zones europees amb presència "protestant" molt significativa.

7. També s'ha de parar més esment a certs nivells d'aprenentatge, que són requerits amb urgència, a l'hora d'aixecar la nova i bella Europa al ritme trepidant que imposen els esdeveniments de cada dia. Europa manté encara l'assignatura pendent d'aprendre a fer-se més mestissa, més barrejada, més mesclada.

Li cal aprendre a assumir profundament, com un fet ja ben real i constatable, que ja ha deixat de ser aquella Europa blanca que va ser durant molts segles. Amb tot el que aquest fenomen comporta de canvis substancials, i no purament epidèrmics o relacionats amb els cànons d'una estètica molt rància.

8. No ens ha d'espantar ni retgirar tant el tarannà reaccionari de l'extrema dreta representada per Le Pen a França. D'una forma o una altra, França se n'ha sabut sortir amb la seva. Allò que més ens ha d'ocupar i preocupar és la difusió d'aquests plantejaments populistes reaccionaris entre nosaltres, a la nostra Mallorca, a les nostres illes, al conjunt de l'Estat espanyol, a la resta d'Europa i arreu del món.

9. Pretendre fer de Mallorca una illa que exclogui l'arribada de "gent pobra" i que es vagi convertint en reducte reservat només per a "gent rica", esdevé una de les eines polítiques més aptes per fer engreixar aquest porc del populisme més reaccionari entre nosaltres.

A més, que xoca de ple amb la manera de comportar-nos que ens ha caracteritzat durant molts segles, com a terra d'acollida i aixopluc. I ens impedeix de convertir-nos, de cara al futur, en aquell gran pont d'unió entre dos móns continentals , pel qual varen treballar tan afanyosament personatges tan ínclits de la nostra història, com és el cas d'Anselm Turmeda o Ramon Llull.

10. Calen altres formes de governar entre nosaltres, que comportin realment altres formes de tractar la ciutadania : amb molt més respecte i amb una més intensa valoració de les capacitats i les iniciatives que s'hi agombolen.

Cal mostrar ben a les clares que no és gens ni mica cert que "els polítics" constitueixin aquella casta de gent que ho sap tot, que ho té tot i que ho pot aconseguir tot; mentre que la resta de la ciutadania no seria res més que una plaga d'ignorants, a qui pertoca romandre al marge, fins i tot en aquelles grans decisions que l'afecten més directament.

"Quien sabe, sabe. ¿Y el que no? Manda!" - diuen per devers Amèrica Llatina -. Si aquí, a ca nostra, no arribam a obrir noves portes i nous camins que facilitin i procurin realment una participació ciutadana més activa i més directa, correm el risc d'haver de besllumar a l'horitzó l'arribada del mateix Le Pen a les nostres costes… No com a turista simplement, amb les butxaques farcides de bitllets o monedes d'euros… o francs francesos! Sinó, fins i tot, com a líder que ens governa!

I això només pot aturar-se, amb plantejaments polítics força més agosarats!





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: